Profesorul anului

Discutii legate de invatamantul romanesc, cum este acum si cum ar trebui sa fie.

Cum apreciati modalitatea de evaluare a cadrului didactic in "Profesorul anului"?

Este foarte buna. Apreciez initiativa si modul de aplicare.
24
18%
Este o initiativa buna dar sunt rezervat.
36
27%
Nu imi place pentru ca nu este realista.
30
23%
Nu ma intereseaza acest gen de actiune si imi vad de munca mea la clasa.
18
14%
Nu voi participa.
16
12%
Voi participa.
9
7%
 
Voturi totale : 133

Profesorul anului

Mesajde emil » 15 Oct 2011, 22:53

Va supun atentiei aceasta metodologie care aduce din nou in discutie evaluarea cadrului didactic.
Va rog sa va spuneti parerea despre metodologie, criteriile elaborate de Ministerul Educatiei.
Aveti si posibilitatea sa votati. Aveti de ales doua situatii: una legata de participare, alta legata de calitatea competitiei.

Succes!
Fişiere ataşate
profAnului.pdf
Ordin de ministru. Profesorul anului.
(41.71 KiB) Descărcat de 844 ori
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2737
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

Re: Profesorul anului

Mesajde emil » 16 Oct 2011, 18:25

Rugamintea este sa faceti si observatii asupra initiativei si asupra modalitatilor de evaluare, oricat de nefavorabile ar fi. Va rog sa argumentati.
Multumesc
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2737
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

Re: Profesorul anului

Mesajde coj61 » 20 Oct 2011, 20:58

Aceeasi strategie ca la Gradatia de merit . Se cer prea multe hartii ca ,,dovezi", ceea ce este in detrimentul pregatirii pentru orele cu elevii . Eu prefer sa ma pregatesc pentru activitatile cu elevii ( fise, corectare, materiale concrete ) , sa le dedic lor cat mai mult din timpul meu . Ce stiu cei care propun asemenea metodologii din birourile lor . Sunt rupti de realitate . Sa vina intr-o scoala de la tara sa vada cu ce probleme ne confruntam noi si elevii, si apoi sa gandeasca medologii . Scoala s-a transformat intr-o institutie birocratica . Un control de la inspectorat inseamna in cea mai mare parte verificarea hartiilor ( procese verbale, planuri manageriale etc. ) . Elevii si profesorii din scoala nu inseamna nimic . Daca vrem titlul de ,,Profesorul anului" sa ne acoperim mai intai de un munte de hartii !
coj61
 
Mesaje: 18
Membru din: 30 Noi 2009, 20:41

Re: Profesorul anului

Mesajde adriana_mihai » 20 Oct 2011, 21:34

coj61 scrie:Aceeasi strategie ca la Gradatia de merit . Se cer prea multe hartii ca ,,dovezi", ceea ce este in detrimentul pregatirii pentru orele cu elevii . Eu prefer sa ma pregatesc pentru activitatile cu elevii ( fise, corectare, materiale concrete ) , sa le dedic lor cat mai mult din timpul meu . Ce stiu cei care propun asemenea metodologii din birourile lor . Sunt rupti de realitate . Sa vina intr-o scoala de la tara sa vada cu ce probleme ne confruntam noi si elevii, si apoi sa gandeasca medologii . Scoala s-a transformat intr-o institutie birocratica . Un control de la inspectorat inseamna in cea mai mare parte verificarea hartiilor ( procese verbale, planuri manageriale etc. ) . Elevii si profesorii din scoala nu inseamna nimic . Daca vrem titlul de ,,Profesorul anului" sa ne acoperim mai intai de un munte de hartii !


Nu ati citit cu atentie metodologia...
Proiectul are ca si grup tinta elevii clasei pe care o coordonati.
adriana_mihai
 
Mesaje: 22
Membru din: 04 Noi 2009, 01:01

Re: Profesorul anului

Mesajde coj61 » 22 Oct 2011, 17:24

Am citit cu atentie ! Sunt obisnuita cu acest lucru . Da, elevii sunt grupul tinta si imi place sa ma dedic lor . Problema este ca trebuie sa dovedesc acest fapt . Nu vine cineva sa vada rezultatele muncii mele , eu trebuie sa ma duc cu dovezi . Trebuie un dosar de inscriere cu tot felul de recomandari,cu punctaje etc. , etc. ?
coj61
 
Mesaje: 18
Membru din: 30 Noi 2009, 20:41

Re: Profesorul anului

Mesajde grigore_geta » 24 Oct 2011, 13:11

Mi se pare mult mai clara metodologia de selectie la "Gala profesorul anului", a Fundatiei Dinu Patriciu. Nu trebuie atatea avize din partea scolii, nu se implica altcineva decat cadrul didactic si juriul. Nu inteleg insa de ce nu se inscriu mai multi participanti. Sa fie neincrederea, sau necunoasterea?
grigore_geta
 
Mesaje: 118
Membru din: 02 Ian 2006, 22:31

Re: Profesorul anului

Mesajde cllaudia » 30 Oct 2011, 14:51

Sunt curioasa sa stiu cum pot participa profesorii din mediul rural, care isi desfasoara activitatea in conditii grele de multe ori, cu lipsuri mult mai mari decat in mediul urban. de ex nu au nici canalizare, ce sa mai vb de internet si alte facilitati. Peste 50 % din populatia tarii traieste in mediu rural (unele orase sunt mai mult sate). Profesorii nu isi permit sa aduca bani de acasa la scoala (pentru activitati extracurriculare si extrascolare care necesita resurse materiale, financiare si de timp). De multe ori profesorii sunt obligati sa isi mai ia un job (mai ales cei tineri care nu fac meditatii) Sau, daca traiesc in mediul rural , sunt ocupati cu gospodaria (animale, gradina, etc). Stau si ma intreb cui i se adreseaza astfel de concursuri? carui procent dintre profesori? Probabil numai celor care au avut bafta sa lucreze la unitati scolare cu elevi dornici (nativ) de performanta. Am lucrat la o unitate scolara cu elevi olimpici (inteligenti si dornici de performanta - din nastere, eu doar i-am indrumat f putin), iar acum sunt titulara la o unitate scolara cu elevi saraci, care nici rechizite nu au. Se puncteaza oare la dosar cate pixuri si caiete le-am cumparat? Cate coli am cumparat, cate fotocopii am facut pe banii mei sau cate diplome color am scos pe tusul prietenilor (care la un moment dat s-au saturat sa ma ajute). In acest sistem sunt disproportii si anomalii uriase si ma minunez cand vad cum privesc unii cu seninatate.
Oameni bui, treziti-va! Fiti obiectivi si realisti!
cllaudia
 
Mesaje: 15
Membru din: 18 Feb 2011, 13:09

Re: Profesorul anului

Mesajde ianchis » 27 Dec 2011, 17:06

Iar eu sunt curioasa daca vom afla vreodata adevaratele motive ce duc la obtinerea titlului de "profesorul anului". Pentru ca, desi am multe motive sa ma simt competenta, nu indraznesc sa asced la un astfel de titlu nobiliar.
Avatar utilizator
ianchis
 
Mesaje: 1450
Membru din: 09 Noi 2009, 16:56

Re: Profesorul anului

Mesajde ela67 » 28 Dec 2011, 00:09

ianchis scrie:Iar eu sunt curioasa daca vom afla vreodata adevaratele motive ce duc la obtinerea titlului de "profesorul anului". Pentru ca, desi am multe motive sa ma simt competenta, nu indraznesc sa asced la un astfel de titlu nobiliar.


Nu cred ca e important acel titlu de profesor pentru ca invatamantul romanesc sa mearga mai bine. Cine va candida? Cine vrea sa iasa in fata. Sunt multi dascali care muncesc si isi vad de treaba si nu ii intereseaza titluri.
Mi-ar placea sa facem ceva pentru ca invatamantul nostru romanesc sa-si recapete valoarea: profesori implicati, parinti interesati si elevi motivati. Pana aceasta triada nu va exista, in adevaratul sens al cuvantului, nu va fi un invatamant de calitate. Fiecare da vina pe celalalt. Cata vreme se cauta un vinovat, viitorul nu e cel pe care ni-l dorim.
Am strans in atatia ani experiente si bune si rele, nu invatam din nicicare. Ma intreb de ce?
Sa auzim de bine in anul urmator!
ela67
 
Mesaje: 3139
Membru din: 30 Oct 2008, 19:46

Re: Profesorul anului

Mesajde sportiv » 29 Dec 2011, 16:11

Pentru unii orice etichetă de bine ,,dă bine,, :D Cred ca ar trebui să se acorde acest titlu doar acelora care sunt autori ,,în ale educaţiei'' (pe bune,desigur),asa cum se tot cere prin fise (grile) de evaluare ,participări la programe de voluntariat,manageri de proiecte cu implementare naţională ... şi NU SUNT MEMBRI AI VREUNUI PARTID POLITIC,cel mult ai unor societăti civile.
P.S Completarea şi acceptarea unor puncte din diferite grile ,,eleborate'' este interpretabilă (se poate şi pentru asta :idea: ) de aceea trebuie ca totul să fie foarte clar exprimat şi mai ales dovedit!
Părerea mea!
Avatar utilizator
sportiv
 
Mesaje: 3121
Membru din: 19 Ian 2008, 19:02
Localitate: Răcăciuni-Bacău

Re: Profesorul anului

Mesajde oanamihaela » 01 Ian 2012, 22:27

Am citit ordinul ministerului. Concluzia: iarasi multa munca suplimentara si chiar multi bani cheltuiti din fonduri proprii pentru a obtine o diploma care nu tine de foame, cu care nu se pot plati ratele la banca, intretinerea la bloc sau intretinerea unui copil la facultate!
De-aş fi zeu
aş dura
o lume mai blândă,
unde toţi ar iubi.
De-aş fi zeu
aş crea
iubire şi moarte,
numai iubire şi moarte.

Dor pios - Tor Jonsson
Avatar utilizator
oanamihaela
 
Mesaje: 38
Membru din: 24 Apr 2006, 22:44
Localitate: Focsani

Re: Profesorul anului

Mesajde polistef » 07 Ian 2012, 18:38

,,Profesorul anului" se vede ca o acţiune menită de a scoate în faţă profesorii foarte buni ,de a-i impica în acţini specifice domeniului nostru şi de a-i stimula material. Apreciez a fi o intenţie bună din partea ministerului.
Însă, obiectivitatea evaluării ...este o problemă discutabilă.
De aceea multe cadre didactice foarte bune nu se vor înscrie şi vor rămâne :| în anonimat...Citiţi mesajele antevorbitorilor.O decizie înţeleaptă de a nu ieşi în faţă ,pentru a nu avea dureri de cap!
Succes celor care s-au înscris!
polistef
polistef
 
Mesaje: 61
Membru din: 17 Ian 2010, 15:03

Re: Profesorul anului

Mesajde ianchis » 08 Ian 2012, 20:58

Sunt perfect de acord cu ceea ce scrieti. Insa, daca este sa tin cont si de cele spuse de "supremul intelept" al acestui forum atunci cand m-a invitat politicos sa ies din peisaj, as spune ca nici eu, nici 99% din dascalii din Romania nu prea valoram mare lucru. Eu nu am materiale publicate pe acest forum (si nici nu voi avea vreodata), nu ma agit dupa diplome si nici dupa recunoasteri. Recunoasterea cea mai frumoasa care mi se poate aduce vreodata este sa fiu iubita de copiii cu care lucrez si apreciata de parintii lor, sa vad ca i-am ghidat bine in viata cat au fost pe mana mea si ca dupa ce au plecat de sub "aripa" mea, cei din jurul lor au remarcat-o pe doamna invatatoare care a stiut sa-si faca treaba bine.
Vreti sa va spun ceva? Am avut toate aceste satisfactii in cariera mea si m-am simtit al naibii de bine. Si - surpriza - nu am teancul de puncte pana-n tavan.
Avatar utilizator
ianchis
 
Mesaje: 1450
Membru din: 09 Noi 2009, 16:56

Re: Profesorul anului

Mesajde laurentziu_roshu » 12 Noi 2012, 21:24

De fapt, nu metodologia este problema, ci aplicarea ei. In definitiv, o metodologie chiar daca nu e chiar perfecta, dar daca e aplicata corect, tot va conduce la apreciarea celor cu rezultate bune. Necazul este din pacate tocmai aplicarea incorecta a metodologiilor. De exemplu, pentru gradatiile de merit, in multe cazuri au fost respinsi profesori care au inovat cu adevarat, care au publicat lectii pe diddactic.ro apreciate de ceilalti profesori, care au avut zeci de elevi calificati la nationala, care au muncit din greu si au creat subiecte pentru olimpiade, dar si pentru orele de zi cu zi pentru a trezi interesul elevilor, si care au ridicat si nivelul general al elevilor din clasa, facându-i sa aprecieze materia predata.
In schimb, au primit gradatii alti colegi care pe considerentul ca salariul e foarte mic, au muncit si ei mai putin, pe masura salariului. Dar fiindca erau "prieteni" cu cineva din juriul care aplica metodologia, au primit gradatia. Sigur, nu generalizam, fiindca o parte din cei care au primit gradatii le merita; dar o parte au fost date prin "favoritisme". Asa cum se intampla la gradatii, se poate intampla si la "Profesorul anului".

De aceea spun: orice metodologie ar fi sau va fi, tot degeaba daca e aplicata in folosul "prietenilor" evaluatorilor.
laurentziu_roshu
 
Mesaje: 360
Membru din: 25 Apr 2006, 10:31


Înapoi la Scoala in Romania

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator