Norma de 18 ore

Norma de 18 ore

Mesajde oaboab » 16 Mai 2007, 22:42

1. Conform articolului 44 din Legea 128 / 1997, se precizeaza ca, in invatamantul primar o norma = o clasa, indiferent de numarul orelor la clasa respectiva; de regula, nu intra in norma invatatoarei / institutoarei orele de:
-limbi straine
-religie
situatiile in care cele doua discipline intra in norma respectiva fiind acelea in care invatatoarea / institutoarea este calificata pentru a preda materiile respective
2. Modificarile aduse recent articolului 44 din legea 128 / 1997 (si care au fost aprobate tacit de Camera Deputatilor) prevad:
-norma de 18 ore
-excluderea din norma invatatoarei a orelor de educatie fizica si educatie muzicala (nu se spune nimic de educatia plastica si nici de educatia tehnologica in conditiile in care eu cunosc doua cazuri concrete in care educatia tehnologica a fost predata la clase de a III-a si a IV-a de catre profesor de specialitate)
oaboab
 
Mesaje: 35
Membru din: 06 Mai 2007, 16:48

Mesajde alirodi » 16 Mai 2007, 23:01

Eu cred ca noi trebuie sa privim lucrurile in felul urmator: atata timp cat la lic. pedagocic (respectiv scoala normala) am avut ca obiect de studiu metodica predarii muzicii, ed. fizice , ed. plastice si practica pedagogica
(lectii tinute la aceste materii) putem fi considerati calificati in a preda aceste materii. In foaia mea matricola am note la toate metodicile(nu stiu cum o mai fi acum), deci de ce sa nu fiu calificata? Pe diploma mea nu scrie ca pot sa predau numai romana si matematica. Nu trebuie sa lasam loc la speculatii. De ce sa ni se ia aceste ore? Profesorul de muzica are practica pedagogica la clasele I-IV ? Nu trebuie sa ne lasam intimidati. Atunci de ce se mai dau la admitere probele acelea de aptitudini? Astept cu mult interes parerea dv.
alirodi
 
Mesaje: 17
Membru din: 04 Ian 2006, 13:47

Mesajde oaboab » 16 Mai 2007, 23:59

1. La clasele I si a II-a profesorul nu are ce cauta. Invatatoarea este perceputa de elevi ca o a doua mama si nu este de dorit sa se perinde si alte cadre didactice. Exceptie fac (inca) profesorii de limbi straine si religie. Spun inca deoarece, in viitor, vor exista din ce in ce mai multe institutoare care vor putea preda si limbile straine. Si mai e un aspect. A fi barbat nu e un avantaj in invatamantul primar, mai ales la clasele I si a II-a. Cel putin, asa vad lucrurile. Ori de cate ori am colaborat cu clase de a II-a (de clasa I m-am ferit pe cat posibil, avand in vedere experienta pe care am avut-o in anul scolar 1999-2000) am solicitat invatatoarei sa fie tot timpul prezenta, pentru ca elevii sa nu ma perceapa ca pe un strain.
2. Ideal ar fi ca, incepand cu clasa a III-a, muzica (si nu numai) sa poata fi predata in echipa. De altfel, noul statut al personalului didactic prevede ca predarea in echipa e permisa in limita unei treimi de norma. Desigur,acesta este un deziderat; desi prevazuta de Andrei Marga, predarea in echipa este extrem de rara; eu sunt unul dintre putinii care am predat in echipa la clasa I in anul scolar 1999-2000, din pacate, cu rezultate sub asteptari.
Se doreste includerea clasei a V-a in ciclul primar; pe clasa a VI-a baietii intra deja in schimbare de voce (cultura vocala fiind, astfel, afectata), asta ca sa nu spun ca, spre sfarsitul claseia VI-a interesul elevilor pentru educatia muzicala scade vertiginos, urmand ca, eventual, sa creasca din nou pe clasa a IX-a. In aceste conditii este esential ca profesorii de educatie muzicala sa aiba posibilitatea sa activeze la ciclul primar, macar pentru a-si "pastra" clasa a V-a.
3. Un alt aspect - extrem de neplacut - il constituie faptul ca, la unele clase, ora de muzica / desen / lucru manual este substituita cu ore mai "importante" cum ar fi matematica si romana. Probabil unei persoane ca Alirodi ii este greu sa realizeze ca se poate si asa ceva, dar bunul simt ma impiedica sa nominalizez unitatea scolara unde stiu ca se practica asa ceva.

4. Practica pedagogica la clasele a IV-a si a III-a stiu ca s-a facut la Scoala Sf. Andrei din Cluj, in prezent inglobata Grupului Scolar Terapia. Pentru cine nu stie despre ce e vorba, voi da si celelalte nume sub care a functionat unitatea scolara respectiva:
-Liceul nr. 10
-Scoala Generala nr. 26
-Liceul Teoretic nr. 5
Este unitatea scolara de unde se pleca in tabere.
5. Problema cu norma didactica de 18 ore si cu predarea unor discipline - printre care si educatia muzicala - de catre profesorii de specialitatate nu este ideea mea, ci o modificare a legii 128 / 1997, modificare care a trecut de Camera Deputatilor, asteptand girul Senatului si promulgarea. Eu, personal, sper din tot sufletul ca predarea muzicii de catre profesor de specialitate sa se faca doar incepand cu clasa a III-a.
oaboab
 
Mesaje: 35
Membru din: 06 Mai 2007, 16:48

Mesajde alirodi » 17 Mai 2007, 15:30

Eu ma refeream la urmatorul aspect: daca muzica, ed. fizica, religia, limbile straine sunt predate de profesori se "pierd" la clasele I si a IIa 4 ore, iar la clasele a IIIa si a IV a 5 ore.Optionalul, iarasi poate fi facut de altcineva , decat invatatororul.Noua ne mai ies cele 18 ore , tinand seama ca nu trebuie sa depasim un nr. de ore saptamanal? La clasa aIIIa nr maxim de ore este 22 , in aceste conditii copiii au de 2 ori pe saptamana 5 ore, ceea ce nu e usor.Aceiasi elevi sunt solicitati la multe alte activitati. Am facut acest calcul fara sa consult documentele de rigoare, deci daca am gresit, imi cer scuze. Nu am nimic cu ideea ca profesorii sa predea la clasele I-IV. Iar de "inteles", inteleg multe pt. ca am o vechime respectabila in invatamant .(Acest sistem a fost si inainte de revolutie, la mine la clasa am avut profesor la ed. plastica, din pacate lipsea destul de des...fiecare padure cu "uscaturile" ei, s-a renuntat din motive de economie) Sa auzim de bine !
alirodi
 
Mesaje: 17
Membru din: 04 Ian 2006, 13:47

Mesajde oaboab » 17 Mai 2007, 16:45

Noua ne mai ies cele 18 ore , tinand seama ca nu trebuie sa depasim un nr. de ore saptamanal?

Exact aici e problema. Ar fi mai multe variante:
1. Predarea materiilor amintite de catre profesori de specialitate doar daca invatatoarea are norma asigurata.
2. Predarea disciplinelor la care am facut referire numai de catre profesori de specialitate cu conditia includerii unor activitati suplimentare (altele decat supravegherea la capacitate si bac) in norma de predare a invatatoarei. Ca sa fiu mai clar. In situatia in care limbile straine, religia, muzica, desenul si sportul vor fi predate de catre profesori, atunci invatatoarea in cauza va trebui sa presteze niste activitati care sa echivaleze cu orele lipsa astfel incat, chiar daca numarul orelor de predare va fi de 14, invatatoarea sa poata fi platita ca si cum ar presta 18 ore. Evident, supravegherea la capacitate si bac vor trebui considerate, in continuare, activitati suplimentare si platite ca atare.
3. Predarea in echipa (bineinteles, in functie de fonduri).
oaboab
 
Mesaje: 35
Membru din: 06 Mai 2007, 16:48

Mesajde rodica_felecan » 17 Mai 2007, 22:05

Imi cer iertare ca imi dau si eu cu parerea dar desi nu am citit noul proiect al Legii invatamantului - pt. ca parerea mea este ca ce se face azi in scoala numai invatamant nu se cheama si nici educatie - parerea mea este ca timp de ani de zile s-a facut o discriminare intre profesori si invatatori. Mai ales noi cei care lucram cu clase simultane am avut intotdeauna peste 18 ore in norma in schimb profesorii au avut 18 ore si tot ce predau peste era platit. Deasemenea ei au uneori zile libere pt ca au grija sa isi puna orele astfel incat sa profite si ajung de lucreaza jumatate din timp decat noi. Asta mi se pare nu incorect ci strigator la cer si sunt sigura ca se stie la toate nivele ce se intampla dar nimanui nu-i pasa. Martiri au fost invatatorii si in Romania anilor 2007 sunt tot martiri. Punem cel mai mult suflet si ii consideram pe elevii nostri drept proprii nostri copii in timp ce ceilalti intra si ies de la ore fara nici o implicare.Cand vad atata nedrepatate imi vine sa iau drumul strainatatii dar din pacate nu pot pleca. Si ma mai consoleaza gandul ca din " mana" mea vor iesi totusi niste oameni care stiu ce inseamna respectul fata de sine si fata de altii.
rodica_felecan
 
Mesaje: 46
Membru din: 24 Apr 2007, 19:50


Înapoi la Invatamant primar

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori

cron