vreau un sfat!

vreau un sfat!

Mesajde matei » 22 Mar 2007, 22:12

Sunt invatatoare si anul acesta termin Fac de Socio-Psihologie. Credeti ca se merita sa schimb aceasta profesie cu cea de consilier sau psiholog scolar?
matei
 
Mesaje: 11
Membru din: 12 Apr 2005, 23:26

Mesajde nadelus » 22 Mar 2007, 22:27

Nu stiu daca se marita, dar tu meriti alta soarta decat cea de invatatoare. Poti primi multe sfaturi, dar cel mai bine este sa-ti urmezi instinctul. E corect sa hotarasti singura pentru tine. Daca faci o facultate sa n-o faci degeaba! Nu e corect fata de tine! Daca-ti asculti inima ramai invatatoare...Gandeste-te ce-ti doresti pentru tine, nu pentru copiii altora!
nadelus
 
Mesaje: 35
Membru din: 02 Apr 2005, 17:42

Mesajde daiana » 22 Mar 2007, 22:31

Ma intreb la ce anume te gandesti daca ,,merita"?
daiana
 
Mesaje: 594
Membru din: 22 Ian 2006, 23:16

Mesajde matei » 22 Mar 2007, 22:42

daiana scrie:Ma intreb la ce anume te gandesti daca ,,merita"?

Cand am spus daca "merita" am avut in vedere urmatoarele: teancul de hartii pe care trebuie sa le intocmim, faptul ca de la o serie la alta vin la scoala copii din ce in ce mai putin dotati intelectual (cel putin la noi, iar previziunile pt viitor sunt sumbre), restrangerile care ne pasc in urmatorii ani, evaluarile care se vor face destul de des si cam atat. Nici nu stiu exact ce intra in sarcina unui psiholog scolar. Poate sar din lac in put.
matei
 
Mesaje: 11
Membru din: 12 Apr 2005, 23:26

Mesajde daiana » 22 Mar 2007, 23:28

Iti voi raspunde prin intermediul unui articol pe care l-am scris de curand :
Meseria de dascal

Dascalii nu au aparut intamplator in aceasta lume. Dumnezeu i-a trimis pe Pamant pentru a imparti Lumina si Caldura. Dascalii adevarati nu isi aleg aceasta profesie pentru a avea un loc de munca, ori pentru foloase materiale, nici pentru a-si urmari propriile interese. Acesti oameni au fost inzestrati cu har si au hotarat ca menirea lor este aceea de a darui.
Aparent neinsemnati, lipsiti de acea putere atat de mult ravnita in zilele noastre, continua sa lupte folosind armele ce le sunt la indemana: mintea si sufletul. Mangaierea lor in zilele umbrite de norii ignorantei, ai infatuarii, ai arogantei sunt acele manute calde care le ofera cate o floare, ori zambetul sincer si curat care apare pe chipul micutilor care alearga in fiecare dimineata sa-i intampine la poarta scolii.
In clasa se simt cel mai bine, caci acolo sunt feriti de rautate si dispret. De multe ori sunt invinuiti pentru nereusitele copiilor, pentru comportamentul lor rebel si dezlantuit si atunci sufletul li se umple de tristete stiind cate eforturi stau in spatele acestei ,,indeletniciri” aparent facile. Impresia multora ca munca lor se rezuma la cele patru-sase ore ii pun in fata unei situatii nedrepte pentru ca ei stiu ca activitatea de pregatire profesionala continua acasa in fata cartilor, sau a calculatorului, ei stiu ca organizeaza serbari, excursii, sau stau in afara orelor de curs pentru a-i pregati pe elevi, sau pentru a intocmi proiecte de care vor beneficia acestia.
Si chiar daca ei stiu aceste lucruri, iar rezultatele muncii lor se vad cu usurinta, cum pot schimba perceptia unora despre rolul lor in comunitate? Nu pot striga in gura mare, pentru ca nu le sta in caracter sa epateze, nu se pot plange, pentru ca au demnitate, nu pot riposta, pentru ca nu le place razbunarea.
Un lucru este insa cert. Nimeni si nimic nu-i va face sa renunte, ori sa se resemneze, pentru ca au la indemana cele mai importante arme: mintea si sufletul. Si mai presus de ambitie si determinare ei sunt constienti ca trebuie sa-si implineasca menirea, aceea de a forma si educa OAMENI ADEVARATI….pentru ca DUMNEZEU i-a trimis pe Pamant cu un scop anume, acela de a imparti Lumina si Caldura.
daiana
 
Mesaje: 594
Membru din: 22 Ian 2006, 23:16

Mesajde ela » 23 Mar 2007, 18:13

Frumoase cuvinte, patrunzatoare, la care as subscrie fara nici cea mai mica retinere, daca......... nu m-as lovi zilnic de ipocrizie, de indiferenta, de ignoranta, de toate cate ne fac munca atat de grea.
Traim intr-o lume in care e din ce in ce mai greu sa tii piept...
In concluzie sunt de acord si cu Daiana, dar nu pot sa nu o indemn pe colega noastra sa caute ceva mai bun daca asa simte.
ela
 
Mesaje: 13
Membru din: 03 Aug 2004, 21:20

Mesajde daiana » 23 Mar 2007, 22:08

E foarte greu sa dai sfaturi in astfel de cazuri, ba chiar as spune ca sfaturile nu au nicio valoare. Este normal sa avem opinii diferite si prin urmare nu doresc sa critic, sau sa aprob anumite atitudini. Exista dascali (din fericire pentru copiii care traiesc in aceasta tara), care trec peste orice obstacole,lipsuri si nedreptati de dragul acestei meserii. Ela are insa dreptate, iar eu voi reformula :
Continua sa practici aceasta meserie doar daca simti ca aceasta iti e menirea!
daiana
 
Mesaje: 594
Membru din: 22 Ian 2006, 23:16

Mesajde o_ileana » 23 Mar 2007, 23:52

Si eu sunt de parere ca e greu sa dai sfaturi in asemenea situatii.
Totusi, nu e recomandat a se lasa pasarea din mana pe cea de pe gard.
- V-as sugera sa intrati si la disciplina "Stiinte socio-umane" de pe acest forum si apoi la disciplina "Invatamant special/psihologie scolara". Recent am auzit ca cei ce sunt titulari pe consiliere scolara au de prestat 8 ore pe zi. (?!)(Nu am dat importanta acelei discutii, asa ca, poate aflati din alta sursa cate ore se lucreaza pe zi!)
- Daca va tenteaza un astfel de post aveti posibilitatea sa va autotestati inainte de a decide. Cum? Pastrati-va postul de invatatoare si solicitati si suplinire o jumatate (sau un sfert) de norma de consiliere.
- In general, aveti multe alternative in invatamantul special, unde catedrele sunt de 16 ore / sapt. ( doar posturile de prof.-educator si inv.-educator sunt de 20 ore pe sapt.)
- "Hartii" de intocmit se cer pt. orice post sau catedra. ( Doar ca in inv. special se lucreaza cu max. 12 copii la o clasa!)
- Va puteti prezenta la concurs si sa cereti doar o detasare pt un astfel de post/catedra . In felul acesta va pastrati postul de invatatoare, in cazul in care doriti sa ramaneti titulara pe el.
- Cunosc multe invatatoare care au terminat studii superioare, dar au ramas sa lucreze la ciclul primar , motivand ca elevii din gimnaziu si liceu sunt din ce in ce mai greu de stapanit.
Aveti de rezolvat o problema destul de grea, mai ales daca aveti si familie sau copii care nu trebuie exclusi din aceasta "ecuatie".
Va doresc succes in luarea celei mai bune decizii!
o_ileana
 
Mesaje: 128
Membru din: 31 Aug 2005, 11:58

Mesajde marian_dorin » 24 Mar 2007, 03:18

Ce iti dicteaza SUFLETUL , aia sa faci !!!

Si eu sunt in situatia ta , sunt in anul 2 la Psihologie , iar la anul termin.
Insa , nici gand nu as renunta la meseria nobila si frumoasa de INVATATOR ( pe care mi-am dorit-o dintotdeauna ) , ci ( ca o sugestie ) , ai putea sa faci paralel doua activitati : dimineata , cea de invatatoare , iar in restul timpului , cea de psiholog scolar... :)

Zic si eu... :wink:

Eu , personal , cred ca asa o sa fac...

Decizia finala este a ta si tu singura vei suporta consecintele! :!:

In rest , mult succes , si nu uita : asculta-ti interiorul si nu vei regreta!!!

Al tau ,
"domnu-nvatator" :P din Sibiu , Marian Nistor
marian_dorin
 
Mesaje: 316
Membru din: 28 Sep 2005, 13:25
Localitate: SIBIU

Mesajde ela52 » 24 Mar 2007, 08:57

Avand in vedere specificul facultatii pe care o vei absolvi , nu te-ai gandit sa schimbi sectorul de activitate ? De ce sa lucrezi cu jumatate de norma tot in invatamant daca exista si alte oportunitati ? Incearca sa vezi cum e si in "alta lume " decat in cea didactica ! Si eu iti pot vorbi despre daruire, despre frumusetea meseriei de dascal etc. Dar ce o fi dincolo de ea ? Cauta si vei afla ! Succes !
ela52
 
Mesaje: 220
Membru din: 10 Ian 2006, 12:16

Mesajde grigore_geta » 24 Mar 2007, 11:26

E dureros ca oameni cu adevarat facuti pentru meseria de dascal parasesc invatamantul. invatatorii sunt cei care pun bazele formarii omului, dar de la o vreme catre aceasta profesie vin tot mai putini tineri, iar acest lucru este de inteles. Daca pot sa faca la fel de bine si altceva, si de obicei pot, de ce sa nu o faca pentru mai multi bani? Va inteleg si va aprob, chiar daca ma doare sufletul. Si eu am ramas "numai invatatoare" si sunt privita de catre colegii profesori cu superioritate, iar de cei cu bain..nu mai vorbesc. Meseria noastra nobila nu e privita asa cum ar trebui. Asa ca, daca aveti de ales, fiti atenti si faceti cum credeti ca e mai bine PENTRU VOI!
grigore_geta
 
Mesaje: 118
Membru din: 02 Ian 2006, 22:31

Mesajde emese_d » 24 Mar 2007, 12:48

Eu am absolvit colegiul, apoi facultatea de sociologie-psihologie, de 8 ani si am ales sa raman in continuare educatoare, spunandu-mi ca este foarte bine si frumos ceea ce fac... In tot acest timp insa am avut de inghitit multe remarci rautacioase din partea unor colegi profesori care m-au tratat cu superioritate. In fiecare an am avut cativa copii de care m-am atasat in mod deosebit si nu ma induram sa-i las...
Intre timp am terminat si un masterat in management educational, acum sunt inscrisa la doctorat. Ce fac? Stau in continuare pe postul meu de educatoare, cuminte, cu bun-simt, gandindu-ma mereu la copii... Resimt insa stresul de subsolicitare, fiind capabila de mult mai multe decat ce trebuie sa fac zi de zi. Am cautat sa ma implic in tot felul de activitati extra-post, sa ma fac utila... muncesc foarte mult si sunt apreciata. Cand vine insa vorba de pozitia fiecaruia, sunt pusa la locul meu si trebuie sa-mi bag mintile in cap ca sunt o "simpla educatoare, nimic mai mult"... a inceput sa devina usor frustrant...
Nu mai spun ca salariul meu de incadrare ca institutor este cu 200 ron mai mic decat ar fi daca as fi incadrata profesor!
emese_d
 
Mesaje: 273
Membru din: 03 Feb 2006, 22:43
Localitate: Brasov

Mesajde ela52 » 25 Mar 2007, 10:44

Fiecare dintre noi are "bastonul de maresal in ranita " , spunea Napoleon Bonaparte . Oare nu de noi depinde ce vrem sa fim : simpli soldati sau generali ? E nobil sa fii soldat, sa te darui pana la sacrificiu ! Dar ce frumos se vede campul de lupta din adapostul generalului ! E nevoie si de soldati , nu pot fi toti maresali . Insa fiecare are o singura viata .Important e ce facem cu ea .
ela52
 
Mesaje: 220
Membru din: 10 Ian 2006, 12:16


Înapoi la Invatamant primar

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 5 vizitatori