Are cineva un model de experiment didactic ?

Are cineva un model de experiment didactic ?

Mesajde spangle_crystiana » 09 Dec 2006, 18:41

Am nevoie de un model de experiment didactic pentru a il folosi la seminar de metodologia cercetarii educationale ... ma poate ajuta cineva?
spangle_crystiana
 
Mesaje: 1
Membru din: 08 Dec 2006, 20:43

Mesajde emese_d » 11 Dec 2006, 00:39

Citeste din cursuri sau din cartile despre metode de cercetare cum se realizeaza un experiment si il poti inventa singura, fiind vorba doar de o activitate de seminar. Crede-ma ca iti va folosi mai mult sa gandesti singura un posibil experiment decat sa-ti trimitem noi unul pe care nu il intelegi.
Pasii sunt urmatorii:
1. Identifici o PROBLEMA pe care ai intalnit-o in practica ta.
2. Studiezi literatura de specialitate referitoare la problema respectiva, incercand sa intelegi fenomenul si sa cauti posibile remedii.
Iti fixezi OBIECTIVELE cercetarii.
3. Formulezi o IPOTEZA , o fraza in care exprimi presupunerea ca s-ar putea rezolva problema respectiva printr-o anumita interventie din partea ta. Formulezi asa: "Presupun ca daca voi realiza interventiile X, voi obtine rezultatele Y".
4. Ceea ce te-ai gandit tu sa aplici pentru remedierea problemei identificate, se numeste VARIABILA INDEPENDENTA si este contributia ta personala. Fii atenta ca nu ai voie sa modifici Planul de invatamant, numarul de activitati sau ceva "batut in cuie" prin acte normative sau reglementari! Poti folosi Programa in mod creator, poti combina metodele, procedeele si mijloacele asa cum doresti, poti alege continuturile pe care le crezi potrivite.
5. Inainte de aplicarea variabilei independente trebuie sa-ti fie clar de la ce nivel pornesti ca sa poti compara rezultatele initiale cu cele finale.
6. Alegi INSTRUMENTELE cu care vei masura ceea ce vrei sa modifici. Este vorba de teste, fise de lucru, probe de control etc. Le alegi in functie de abilitatile, deprinderile, aptitudinile pe care le vei dezvolta experimental.
7. Aplici masuratorile initiale la inceputul experimentului (inceputul anului scolar), apoi lucrezi tot anul dupa programul/sistemul de actionare intocmit de tine (variabila independenta), iar la final aplici aceleasi probe cu care ai masurat si initial. Pentru a compara rezultatele poti calcula media aritmetica a grupei, dispersia, omogenitatea grupei etc. Ar fi prea multe de explicat, le gasesti in cursuri sau in carti.
8. Compari REZULTATELE INITIALE cu cele FINALE, analizezi si interpretezi aceste rezultate, le comentezi.
9. Tragi concluzia ca sistemul de metode/mijloace/continuturi pe care l-ai intocmit si aplicat a fost (sau nu) eficient, s-a remediat problema initiala (sau nu), s-a confirmat ipoteza (sau nu).
10. Trebuie sa inveti etapele si modul de efectuare a unui experiment pentru ca vei avea nevoie sa le stii si la realizarea lucrarii de licenta, si la cercetarea pentru gradul I.

Iti doresc mult succes!
emese_d
 
Mesaje: 273
Membru din: 03 Feb 2006, 22:43
Localitate: Brasov

Mesajde doremi » 11 Dec 2006, 21:34

La 'diverse', eu am un " Studiu privind utilizarea jocului didactic in activitatile din gradinita". Poate iti este de folos. Succes !
doremi
 
Mesaje: 7
Membru din: 01 Mar 2006, 14:24


Înapoi la Invatamant prescolar

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori