Invatamant rural

Invatamant rural

Mesajde veni » 27 Noi 2006, 17:26

Stie cineva de ce nu au gradinitele din mediu rural ingrijitoare? Stiu, lipsa banilor...... Sunt singura la o gradinita dintr-un sat, cu 22 de copii, bineinteles grupa combinata. 9 din ei sunt de 3 ani, stim cu totii, ca la aceasta varsta nu prea au rabdare aproape la nimic. Daca incep cu cei mari sa facem ceva, eu totdeauna trebuie sa ies cu cei mici, ca nu stiu sa mearga singure la WC. Nu stiu ce sa fac, sa las 21 fara supraveghere sau sa las una cu problema sa. Nu vreau sa trimit cu una mai mare, ca si ei sunt copii, au dreptul la joaca.
veni
 
Mesaje: 18
Membru din: 29 Sep 2006, 19:35

Mesajde emese_d » 28 Noi 2006, 02:06

Nu este normal sa existe gradinite fara ingrijitoare, dar la noi orice este posibil... Gradinita ta este subordonata scolii, intreaba-l pe director ce este de facut? Cum te poate sprijini scoala coordonatoare?
Esti singura, izolata cu prescolarii intr-o cladire separata sau ai grupa in cladirea scolii?
Cu Primarul ai vorbit? Scoala/gradinita este a comunitatii... sa-i amintesti treaba asta d-lui Primar, poate il sensibilizezi putin.
In alta ordine de idei, trebuie sa stii ca media prescolarilor la grupa este de 15, nu mai putin de 10 si nu mai mult de 20... Cine te-a pus sa inscrii 22 de copii dintre care multi de 3 ani? Sa mai stii ca abia la 5 ani este obligatoriu sa-i primesti in gradinita...
Stiu, in afara de legislatie mai exista si regulile nescrise ale omeniei si bunului simt, dar unde nu sunt conditii, nu este personal, chiar nu stiu daca le-ai facut un bine copiilor sau te chinuiesti singura. Daca ti i-a inscris scoala, sa-ti dea om, macar cu jumatate de norma!
emese_d
 
Mesaje: 273
Membru din: 03 Feb 2006, 22:43
Localitate: Brasov

Mesajde veni » 28 Noi 2006, 17:37

Multumesc pentru raspuns si pentru sprijinul moral. De trei ani sunt singura intr-o cladire separata. Colega mea a mai avut un an pana la pensie, dar nu aveam cei 31 prescolari necesar pentru doua grupe, si a fost transferata la satul vecin ca suplinitoare. De atunci fac treaba cum pot. Imi este rusine de mine insumi cand se mai inbolnavesc dintre copii si ma bucura. La noi gradinita este un adapost, copiii se simt bine, iar parintii nu mai au griji cateva ore. Imi place "meseria" mea, si as vrea sa fac cat se poate de bine, dar uneori nu reusesc si asta ma intristeaza.
veni
 
Mesaje: 18
Membru din: 29 Sep 2006, 19:35

Mesajde emese_d » 28 Noi 2006, 18:32

Intr-adevar nu prea ai ce sa faci...
Nu poti sa te muti cu gradinita in cladirea scolii? (Eventual sa faci schimb cu o clasa de a 4-a...) Ar fi o varianta ca sa nu fii singura cu copiii, acolo mereu ai pe cineva prin preajma la care sa poti apela in caz de urgenta. Gandeste-te ce faci daca se accidenteaza un copil! Fugi cu el la spital/dispensar ? In grija cui raman ceilalti? Nu se poate asa ceva...
Cred ca cel mai bine ar fi sa vorbesti cu directorul scolii si cu primarul, sa le explici care sunt problemele cu care te confrunti, care sunt riscurile la care te expui pe tine si pe copii. Securitatea copiilor trebuie sa fie grija tuturor factorilor implicati in educatia lor. Esti prima responsabila, dar nu singura! Trebuie sa inteleaga toata lumea si sa gasiti impreuna o rezolvare chiar daca nu sunt bani pentru angajarea unei ingrijitoare...
Succes!
emese_d
 
Mesaje: 273
Membru din: 03 Feb 2006, 22:43
Localitate: Brasov

Re: Invatamant rural

Mesajde aurela » 28 Noi 2006, 19:10

veni scrie:Stie cineva de ce nu au gradinitele din mediu rural ingrijitoare? Stiu, lipsa banilor...... Sunt singura la o gradinita dintr-un sat, cu 22 de copii, bineinteles grupa combinata. 9 din ei sunt de 3 ani, stim cu totii, ca la aceasta varsta nu prea au rabdare aproape la nimic. Daca incep cu cei mari sa facem ceva, eu totdeauna trebuie sa ies cu cei mici, ca nu stiu sa mearga singure la WC. Nu stiu ce sa fac, sa las 21 fara supraveghere sau sa las una cu problema sa. Nu vreau sa trimit cu una mai mare, ca si ei sunt copii, au dreptul la joaca.


La noi, posturile detasate au ingrijitoare cu suma forfetara (1/4 norma). De obicei, gazda, care pune la dispozitie spatiul pentru grupa este si ingrijitoare. Ii convine si ei un ban in plus, pe langa chiria modica ce o primeste si poti apela oricand la ea, in caz de nevoie.
Incearca sa propui primariei varianta aceasta, e legala si necesara. Succes
aurela
 
Mesaje: 31
Membru din: 22 Oct 2005, 21:51

Mesajde veni » 29 Noi 2006, 20:25

Din pacate scoala are doua clase simultane, I-III si II-IV, si nu mai au "camera libera" pentru noi. Macar cineva ma intelege si poate sa reflecte greutatea stresului la care sunt expus zi de zi. Directoarea stie doar ce scrie legea, iar primarul nu este interesat de niste prescolari (inca nu pot sa voteze iar parintii sunt orbiti cu niste promisiuni). Asa ca raman cu stresul si in astfel de conditii incerc sa fac "calitate in invatamant".
Oricum multumesc pentru raspunsuri.
veni
 
Mesaje: 18
Membru din: 29 Sep 2006, 19:35

Mesajde garbearenata » 04 Dec 2006, 20:34

pentru Aurela
Despre ce fel de organizare a gradinitei vorbiti , cu ,,gazda"', ,chirie;'',as vrea detalii,postati-le, va rog tot aici pe site!
garbearenata
 
Mesaje: 6
Membru din: 11 Ian 2005, 17:02

Mesajde aurela » 04 Dec 2006, 21:03

garbearenata scrie:pentru Aurela
Despre ce fel de organizare a gradinitei vorbiti , cu ,,gazda"', ,chirie;'',as vrea detalii,postati-le, va rog tot aici pe site!


Grupele detasate, la periferie, functioneaza in spatii inchiriate, de la persoane particulare, pentru care scoala sau primaria plateste o chirie. Se poate ca proprietarul (gazda), pe langa chiria pe spatiu pus la dispozitie, sa primeasca o suma forfetara, echivalentul a 1/4 norma, avand si calitatea de ingrijitoare, (daca doreste).
aurela
 
Mesaje: 31
Membru din: 22 Oct 2005, 21:51

Mesajde garbearenata » 05 Dec 2006, 15:21

Va rog , care e baza legala pentru infiintarea acestor grupe, cum se procedeaza?
garbearenata
 
Mesaje: 6
Membru din: 11 Ian 2005, 17:02


Înapoi la Invatamant prescolar

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 11 vizitatori