Diseminare curs Erasmus +

Diseminare curs Erasmus +

Mesajde andrada90 » 12 Aug 2015, 01:31

În perioada 25-31 ianuarie 2015, Grădinița Learn & Play, Sibiu ne-a oferit şansa de a participa la cursul internaţional de formare „Creativity in teaching and training & how to use music, art, ICT and sport in education”, desfăşurat în Assen, Olanda, prin intermediul programului Erasmus+.

Erasmus+ este o componentă a Programului de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii lansat de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP) şi se adresează cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar, având ca scop îmbunătăţirea calităţii educaţiei şcolare, prin participarea acestora la stagii de formare continuă, într-o altă ţară europeană. Participarea la o mobilitate într-o altă ţară decât cea de provenienţă, asigură formarea unei imagini mai clare asupra educaţiei europene şi îmbunătăţeşte cunoştinţele şi competenţele de predare-învăţare ale profesorului.

Cursul „Creativity in teaching and training & how to use music, art, ICT and sport in education”, a fost realizat de către asociaţia „Quarter Mediation” din Assen, Olanda menţine o strânsă colaborare cu instituţiile educaţionale de stat şi particulare din The Netherlans. Principalele obiective ale agenției sunt promovarea învățării pe tot parcursul vieții și crearea legăturii dintre sistemele de învățământ și piața muncii.

Cursul la care am participat s-a desfăşurat pe parcursul a sapte zile, cu un program intens, în mai multe instituţii. Pe parcursul celor sapte zile de mobilitate au fost organizate activităţi diverse precum workshopuri: mind mapping, Colors and creativity, Stop motion, Art, music and creativity or how to use music and art in education şi vizite: Drentse Archief (Arhiva orașului), Biblioteek Assen (unică în Olanda), Montessori School (în Hoogeven, Școală ce funcționa după sistemul de educație Montessori), De Wachter (vizită la o Moară de Vânt), Ico Centrum Voor Kunst&Cultuur (Palatul Copiilor) şi Drentse College. Deşi întreaga zi erau organizate activităţi, modalitatea de expunere, conţinutul, atitudinea formatorilor şi a celorlalţi participanţi făceau să nu se simtă solicitarea intelectuală şi psihică, întregul curs fiind dominat de o atmosferă bazată pe interrelaţionare, cooperare, bună-dispoziţie, dorinţă de autodepăşire.
De asemenea, au fost organizate activităţi diverse precum: Introducere și prezentarea participanților; Prezentarea Organizației furnizoare de curs - “Quarter Mediation” și a sistemului educațional din Olanda; Strategii de comunicare pentru o învățare inovatoare; Metode de spart – gheața; Metode de formare a echipelor, de coeziune a grupurilor; Exemple de bună practică în această direcție; Workshop - “Tehnici de stimulare a creativității de grup ”- exemple de bună practică a unor metode inovative de predare și învățare, în cadrul activităților outdoor și indoor, raportându-se la situații din viața reală; Workshop într-o moară de vânt; Experimentând procesul creativ, pas cu pas, realizând ceva nou, pornind de la 0; Exemple de buna practică a metodelor de învățare inovatoare - “Stop motion”,” Mind mapping”; Autoevaluare; Sesiunea de evaluare şi prezentarea portofoliului.

Obiectivele acestei mobilităţi au fost: creşterea motivația participanților de a lucra cu elevi cu rezultate slabe sau cu o motivație scazută de a învăța, urmărindu-se motivarea elevilor de a-și finaliza studiile obligatorii; mărirea gradului de conștientizare a participanților referitor la dimensiunea europeană a educației; îmbogăţirea cunoştiintelor participanților în aplicarea metodelor “learning by doing”, “hands on” și a metodelor interactive în cadrul activitaților outdoor & indoor; asimilarea de noi competențe metodologice pentru a experimenta exemple de bună practică ale metodelor inovatoare de predare și învățare folosind muzica, arta, ICT și sportul; dezvoltarea de competențe în domeniul organizării metodice a situațiilor de învățare bazate pe rezolvarea de probleme; dezvoltarea abilităţilor de a a crea lecții intredisciplinare şi îmbogăţirea competențelor de limbă engleză ale participanților.

Participarea noastră la acest curs, ca reprezentant al unei grădiniţe, ne-a oferit oportunităţi de a ne îmbunătăţi competenţele profesionale, de a intra în contact cu metodele creative şi inovatoare de predare, cu exemple de bune practici prin schimb de experienţă cu un furnizor de educaţie din străinătate şi cu participanţi din diferite culturi. În cadrul acestui stagiu de formare au participat 20 de cadre didactice din 3 ţări europene, şi anume: România, Turcia şi Croaţia.

În zilele noastre, învăţământul preşcolar românesc este într-o continuă schimbare, iar noi, cadrele didactice trebuie să aducem un strop de creativitate în activităţile pe care le desfăşurăm. Participarea la acest curs „Creativity in teaching and training & how to use music, art, ICT and sport in education” ne-a condus la utilizarea de noi metode de predare / abordări, la introducerea de discipline opţionale, la introducerea de mici schimbări în organizarea instituției la nivel de conducere, la stabilirea de parteneriate /colaborare cu școli / organizații reprezentate la eveniment de formare. Copiii la care predăm, sunt şi vor fi mai motivaţi să participe cu interes la activităţile desfăşurate, deoarece metodele noi învaţate sunt mult mai atractive.

De asemenea, participarea cadrelor didactice la programe europene va contribui la creșterea dimensiunii europene în grădiniţe şi nu numai. Astfel, mai multe cadre didactice vor împărtăşi din experienţa de peste hotare, provocând modificări pozitive în managementul grupei de preşcolari, a activităţilor manageriale şi a colaborării cu instituţiile partenere.




*Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicaţie reflectă numai punctul de vedere al autorului, iar ANPCDEFP şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.
andrada90
 
Mesaje: 2
Membru din: 21 Mar 2010, 17:51

Înapoi la Proiecte didactice

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator