Ora moderna de educatie fizică- metode si mijloace

Ora moderna de educatie fizică- metode si mijloace

Mesajde AurelianC76 » 08 Ian 2009, 01:25

Timpurile au evoluat si ar trebui sa ne gandim la asta. Generatiile actuale nu se mai incadreaza in ceea ce se face in facultati. Profi de sport ( nu toti ) sunt aratati cu degetul sau sunt luati in derizoriu. Cum a-ti combatut aceasta schimbare de mentalitate si mai ales de atitudine a elevilor. Sunteti dispusi sa va schimbati sau macar sa incercati.
Din experienta mea pot sa impartasesc ceva acelora care vor şi mai pot sa faca ceva pentru schimbarea imaginii profesorilor de educatie fizica.
Astept raspunsuri si in nasura timpului am sa raspund pe scurt. Stiu ca sunt muti meseriasi care ar trebui sa iasa din barlog si sa impartaseasca experienta lor sau sa-si dea cu parerea. Eu sunt curios ce pareri exista pe piata si cati profi mai viziteaza acest site.
AurelianC76
 
Mesaje: 26
Membru din: 19 Noi 2007, 00:14

Am nevoie de ajutor!

Mesajde lucian_musteata75 » 26 Ian 2009, 17:18

Buna ziua
Chiar daca problema mea este offtopic, ma adresez la dumneavoastra cu o mare rugaminte. Anul acesta vreau sa merg la examenul de titularizare dar nu reusesc sub nicio forma sa gasesc metodica predarii ed. fizice si sportului autor Gh. Carstea. Eu am facut metodica cu d-l Paul Fiedler la Iasi dar nu se pomeneste de numele dumnealui in bibliografie.
Mai concret, va rog, daca se poate, sa ma ajutati cu aceasta carte fie in format electronic sau fie sub forma unei copii xerox contra cost bineinteles.
In speranta ca ma puteti ajuta va multumesc anticipat si astept raspuns pe adresa [cenzurat, folositi va rog mesageria privata sau raspundeti direct pe forum] sau aici pe forum.
lucian_musteata75
 
Mesaje: 1
Membru din: 28 Ian 2008, 13:17

Re: Ora moderna de educatie fizică- metode si mijloace

Mesajde anghel_katerina » 23 Oct 2009, 15:13

Interesant subiect, colega. Adevarul asta e, ca suntem o categorie de profesori marginalizata si asta numai din cauza noastra. Nu stiu cum vezi tu lucrurile, in meseria noastra, dar eu cred ca sta in puterea noastra sa schimbam mentalitatea elevilor, a parintilor, a directorilor de scoli si chiar a noastra a profilor de educatie fizica. O sa vorbesc despre mine nefacand referire la ceilalti colegi de breasla din judetul meu. Mai am 9 ore, si toate la clasele 1-4, insa din aceste ore imi iau forta necesara intregii zile.Imi pregatesc seara, mintal ceea ce am de facut a doua zi, raportat la temele pe care le am, (ma refer la mijloace si metode) si efectiv ma joc cu elevii. E o satisfactie enorma sa ii vezi zambind si intrecandu-se care sa execute mai bine, mai corect si intr-un timp cat mai scurt. In ceea ce priveste "iesitul din barlog", consider ca daca ajungi in pragul pensionarii si nu lasi macar un om pe care l-ai indrumat, in urma ta, inseamna ca e in zadar totul. Este ca si cand as cumpara o prajitura si as manca-o pe furis de copilul meu. Cam asa vad eu, lucrurile. Sanatate si sa auzim de bine.
anghel_katerina
 
Mesaje: 6
Membru din: 14 Sep 2009, 14:20

Re: Ora moderna de educatie fizică- metode si mijloace

Mesajde AurelianC76 » 27 Oct 2009, 17:42

Pentrun Lucian.
Eu am sustinut gradul didactic 1 şi am o copie xerox după lucrarea lui Carstea. Există pe piaţă lucrări mai bune , care completaează cu informaţii de actualitate metodica EFS, dar se gasesc foarte greu. De exemplu la Univ. Transilvania Brasov există o carte asemănatoare la biblioteca scrisă de prof. Balint L.Este o carte "aproape geamana" cu informatii de ultima ora şi care se adaptează noilor realitati din scoală. Eu am împrumutat-o si poti să o faci si tu sau se oferă xerocopii contracost la biblioteca judeţeană.Pentru grade trebuie sa cauti bibliografia obligatorie si sa studiezi foarte mult (mai ales la gradul 2, dar si după, pentru ca este necesar sa -ti actualizezi ritmic cunostintele teoretice, altfel ramâi doar la stadiul de mediocru sau cel mult "este cam subţirel", după cum un prof Ok spunea la un microcerc despre un coleg mai tanar care pe langa faptul ca nu avea nici o tangenta cu sportul şi educatia fizica, mai facea şi pe desteptul). Daca ai colegi mai apropiati este imposibil sa nu gasesti cartea pe care o cauti . Eu am terminat facultatea datorita acestei carti, daca nu o stiai din scoarta in scoarta nu treceai. Acum este diferit la facultăţile de EFS, profesorii se bucură daca mergi la examen ca sa treci anul si sa-ţi mai ia un an banii.
La gradele did trebuie sa te pregatesti si sa nu ajungi sa dai din colt în colt cum multi au facut, scuzându-se ca nu au avut timp, ca au trecut ani şi nu pot sa mai invete sau ca nu au avut de unde. Cred ca aici depinzi numai de tine. Daca chiar nu gasesti am sa fac o copie si ţi-o trimit. Mult succes!!!!!
AurelianC76
 
Mesaje: 26
Membru din: 19 Noi 2007, 00:14

Re: Ora moderna de educatie fizică- metode si mijloace

Mesajde AurelianC76 » 27 Oct 2009, 18:33

In noua lege a Educatiei se scrie alb pe negru ca începand din 2010-2011 nu se mai poate coborâ la clasele 1-4. Învatatoarele avînd în norma didactica de 20 de ore şi disciplina educaţia fizică. Este o mare greseală pentru ca aceste ore nu se vor face de profesori specializati . Este alta lovitură dată profesorilor de efs. şi copiilor şi cel mai grav este că pana acum nu s-a sesizat nimeni.
Un lucru pe care ar trebui să-l preia multi colegi de la învătători este modul de ase juca cu cei mici şi bucuria de a-i ajuta şi educa, dar fiecare ar trebui să fie cu "bucătica"lui. Noi românii suntem buni la toate, dar nu ne pricepem la nimic. Este un haos total în sistem, nu mai stie nimeni nimic sau toţi stiu totul şi cel mai rău ne acuzăm reciproc sau ne aratam cu degetul, în loc să avem conştiinta lucrului bine făcut în "pătrăţica "noastră, să dam un exemplu mai ales copiilor şi părinţilor care trebuie să ştie că educaţia fizică este singura disciplină din programa şcolară care urmăreşte pregătirea copiilor pentru un stil de viaţă sănătos şi care transmite valori sociale importante ca autodisciplina, solidaritatea, spiritul de echipă, toleranţa şi sportivitatea.
Am o experienţă bogată: sunt de 12 ani instr de aerobic, de 10 predau cursuri de natatie si de 10 ani predau la liceu, iar în primii doi de învătâmânt am avut si ore la cls 1-4 . Acum sunt solicitat si conduc lecţii de motricitate generală la gradinită şi nu pot să cred ce "pornire " bună au copiii. Ei doresc să se mişte, iar cei din minister le fura acest drept. Efectele se vor vedea tardiv pentru ca sportul romanesc nu mai are de unde să-si extragă campionii sau măcar potenţialii campioni. Vom ramane campioni la numarul de paturi din spital şi la toate statisticile nefericite privind incidenţa bolilor cardiorespiratorii, a obezităţii sau timpului redus alocat activităţilor fizice. Daca cei de sus nu fac nimic este ceva grav, dar daca noi cei de "jos" nu facem nimic pentru a ne atrage elevii, pentru a face orele de educaţie mai atractive sau pentru a ne implica in organizarea de concursuri în scop recreativ si competiţional, atunci problema este mult mai gravă.
La un moment dat legislaţia se va schimba, sunt convins ca nu va ramane doar o ora le efs la licee, iar atunci vom fi surprinsi ca nu vom sti ce să facem . Este important ca pana atunci sa ne facem cat mai bine traba, fiecare în şcoala lui, să ne deschidem mintea la noutăţi şi şi să ne adaptam noilor realităţi.
Cei care nu înteleg aceste lucruri se vor elimina singuri pentru ca elevii şi mai ales părinţii lor ne vor judeca. Haideti sa nu ne mai plangem si sa mai facem maine o competitie. La intrebarile de genul cu ce sa fac, n-am bani sau cu cine as raspunde astfel. Daca vrei poti sa faci un cros pe scoală sau pe localitate sau interscoli si te vei bucura de respectul comunităţii pentru ca ai avut initiativa si te-ai implicat, nimeni nu va sti ca nu ai sala, mingi sau spaliere. Copiii vor fi fericiti că s-au întrecut şi au obţinut la final o hartie, care se numeste diplomă, nu face multi bani, dar pentru copil reprezintă o avere. Sunt inca asa zisi profesori care nu ofera nici macar aceasta diploma. Este grav, nu!
Atunci ce ne mai miram ca stam asa rau in societate. Greseala incepe de jos. Mai sunt alte modalitati de a face treaba si asta depinde doar de om, pentru ca fiecare sfinteşte locul sau il distruge. Este numai in puterea noastra sa facem ceva de calitate .
Am scris cam mult, dar cred ca aceste randuri şi ale celorlalti colegi de bun simt sunt adevarata problema.
Numai bine!
AurelianC76
 
Mesaje: 26
Membru din: 19 Noi 2007, 00:14


Înapoi la Educatie fizică

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori