Şcoala şi datul cu părerea la români

Discutii legate de invatamantul romanesc, cum este acum si cum ar trebui sa fie.

Şcoala şi datul cu părerea la români

Mesajde constantin_stanescu » 07 Mar 2009, 13:22

Datul cu părerea la români

La noi, românii, datul cu părerea a devenit un sport naţional, dus la perfecţiune încă de pe vremea lui Moromete şi poate mult mai devreme de-atât.
În ultima vreme însă, mai ales de când cu blogurile, tot mai mulţi dintre cei care nu au nicio legatură sau specializare în problema respectivă, ţin să-şi exprime opinia, chiar dacă nu au una foarte clară şi asta nu numai în fotbal sau politică, unde, nu-i aşa, tot românul se pricepe, dar chiar în domenii de strictă specialitate. Puţini sunt cei care au curajul să spună că nu se pricep la chestiunea dezbătută, majoritatea simţindu-se chiar obligaţi să-şi exprime opinia, chiar dacă nu le-a cerut-o nimeni.

De curând, doamna ministră a educaţiei, profesor universitar doctor inginer Ecaterina Andronescu, a lansat câteva idei privitoare la o posibilă reformă a domeniului în care, fără nicio posibilitate de tăgadă, dumneaei este un specialist.

Fac aici o paranteză, pentru a preciza că la toate, dar absolut toate propunerile de modificări în învăţământ pe care doamna Andronescu le-a enunţat, parcă m-ar fi întrebat pe mine cum ar fi mai bine de făcut (vezi: http://stancosty.blogspot.com/2007/12/problemele-nvmntului-nu-sunt-deloc.html şi http://www.didactic.ro/forum/viewtopic.php?t=4434&start=30), ceea ce dovedeşte că ideile, indiferent care ar fi ele, nu aparţin unui singur om, deci nu le poţi înregistra la OSIM, decât, eventual, pentru prioritatea de a le fi exprimat prima dată şi de a le fi pus în practică.

Majoritatea ideilor puse în discuţie de doamna Andronescu au trecut aproape neobservate, cu excepţia cârcotelilor celor care nu sunt în stare să facă nimic, dar nu-i lasă nici pe alţii să facă (de genul: dar cu ce o să facem? de unde luăm aia, sau ailaltă? etc.).

Însă în privinţa scoaterii educaţiei fizice din trunchiul principal de discipline şcolare, ei bine, aici, de parcă asta era problema esenţială a învăţământului românesc, foarte mulţi s-au simţit datori să-şi dea cu părerea. Bineînţeles, dintre aceştia nu putea lipsi în niciun caz doamna Corina Drăgotescu, campioană în datul cu părerea în probleme la care nu se pricepe.

Sâmbătă 07.03.2009, la rubrica permanentă care i s-a asigurat, pentru a-şi da mai bine cu părerea, la emisiunea Matinal de la Radio România Actualităţi, doamna Drăgotescu a ţinut să reia ideile (dacă se pot numi aşa) ale altor dătători cu părerea, potrivit cărora copiii şi adolescenţii români sunt obezi şi de-aia nu e bine să se scoată o oră de educaţie fizică din programa şcolară.

Aş vrea să-mi dau şi eu cu părerea, pentru că experienţa de peste 30 de ani de învăţământ mi-ar da acest drept şi, pentru că nu am o rubrică la radio (unde s-a mai pomenit ca profesorii universitari sau alţi specialişti să aibă o rubrică în mass-media!), o fac în acest mod.

Mai întâi, trebuie subliniat faptul că obezitatea tinerilor nu este cauzată de lipsa orelor de educaţie fizică în şcoală, ci de modul şi calitatea alimentaţiei şi de stilul de viaţă în general. De altfel, se pot introduce oricât de multe ore de educaţie fizică într-o săptămână, că tot nu se rezolvă problema, pentru că dacă cineva nu vrea să facă sport, oricum nu va face, cu toate îndemnurile, chiar şi din partea "specialiştilor" de felul doamnei Drăgotescu. Soluţia, în acest caz este educaţia pentru o viaţă sănătoasă, educaţie pe care ar trebui să o facă nu numai şcoala, dar şi familia şi mass-media.

Apoi, mi se pare firesc să se deplaseze activităţile sportive în zona "after school", acolo unde copiii ar trebui să desfăşoare activităţi în funcţie de înclinaţiile fiecăruia, activităţi liber consimţite, nu impuse de o programă rigidă şi, mai ales, neevaluate printr-o notă, ceea ce, după cum se ştie, determină din start o anumită reticenţă.

În această privinţă, doamna Drăgotescu chiar şi-a declarat incapacitatea de a înţelege problema, deşi doamna Andronescu explicase clar aceste lucruri (... clar pentru cei capabili să înţeleagă), la o emisiune cu o seară înainte.

Nu vreau să lungesc prea mult discuţia, deşi ar mai fi multe de spus, aşa că închei aici cu o concluzie inevitabilă: dacă vrei să distrugi un lucru încă înainte ca el să înceapă, pune subiectul în discuţie publică. Se vor găsi cu siguranţă o mulţime de specialişti în datul cu părerea, care vor despica firul în patru şi vor ajunge întotdeauna la concluzia că NU E BINE! Niciodată însă aceşti "specialişti" nu vor fi în stare să emită o idee proprie, să propună o soluţie. Nu, ei sunt buni doar să-şi dea cu părerea.

Aşa că, doamnei Drăgotescu şi celor atât de mulţi care gândesc (?) ca dumneaei, le adresez o rugăminte: Lăsaţi-i pe cei care chiar au nişte idei să încerce să le pună în practică şi abia atunci, eventual, să vă daţi cu părerea.

S-auzim numai de bine!

prof. univ. dr. Constantin Stănescu
constantin_stanescu
 
Mesaje: 9
Membru din: 19 Noi 2007, 20:04

Mesajde sportiv » 07 Mar 2009, 21:31

Formidabil!!Daca v-ati gandit la aceleasi lucruri,poate ca doamna ,,ministreasa"(ministra,cum spuneti dv),v-a consultat blog-ul!
a) Ce intelegeti prin ,,after school" la 30 de km de centrul de comuna,unde ,indiferent de anotimp, se ajunge doar pe jos?(sau legea este doar pentru unele zone?);
b) sunt pentru despicarea firului in patru in momentul aprobarii unei legi in distinsul parlament;
c) nu vi se pare ca in cei 20 de ani care au trecut (apropos de Brucan), i-am lasat destul pe cei care au avut <<niste idei>> sa le si puna in practica-cine i-a impiedicat-?
d)este cineva dintre cei de la putere care asculta vreodata ,,masa" de cadre didactice?
e) si o chestie de meditatie pentru dumneavoastra-salariile profesorilor universitari s-au dublat candva (cu ceva timp in urma), ,dar colaboratorii dv. nu muncesc,doar va cara mapele?(rau fiind cu ,scuze,cursuri sau goale!) si care sunt platiti la nivel preuniversitar,cu sanse minime de a ajunge profesori universitari pentru ca se iese la pensie ,,la moarte"-vai,ce buni sunt,mai ales dupa 70 de ani.Vedeti legea pensionarii!Spun asta dintr-o experienta trista a familiei mele.

P.S. A nu se intelege ca sunt,,frate " cu dna Dragotescu,dar.....
Avatar utilizator
sportiv
 
Mesaje: 3121
Membru din: 19 Ian 2008, 19:02
Localitate: Răcăciuni-Bacău

Mesajde constantin_stanescu » 08 Mar 2009, 13:36

Evident, trebuia imediat să apară şi un dătător cu părerea, ascuns în spatele unui pseudonim, care să confirme ceea ce spuneam.
Asa că, desi "sportiv" nu vine cu propuneri sau soluţii, ci doar cu întrebări, să încerc să răspund.

a) prin "after school" nu se poate înţelege decât un singur lucru, oriunde s-ar aplica el. Dacă în unele zone punerea în aplicare este mai dificilă, doar pentru că un mic procent din elevi (cred că maxim 5%) nu ar putea fi organizaţi cu uşurinţă în acest mod, nu înseamnă să abandonăm ideea şi să lăsăm ca ceilalţi 95% să nu beneficieze de avantajele unui sistem ce şi-a dovedit eficienţa în ţări în care cârcoteala nu a devenit sport naţional.

b) este foarte bine să se despice firul în patru, dar nu de către orice neavenit şi să se vină şi cu soluţii.

c) tocmai aici este problema, că în cei 20 de ani, nimeni nu a putut să ducă ceva la bun sfârşit, pentru că întotdeauna au venit alţii care s-au crezut mai deştepţi şi au luat-o de la capăt. Ingerinţa politicului în sistemul de învăţământ este una din cauzele actualei stări.

d) pentru a se face ascultată, "masa" de cadre didactice trebuie să ştie să vorbească, să-şi afirme clar poziţia şi să vină cu propuneri constructive, nu numai cu critici, că am demolat destul în ţara asta, mai trebuie şi să construim.

e) înţeleg că "sportiv" este adeptul principiului "să moară şi capra vecinului". Dar este bine spus "salariile profesorilor universitari s-au dublat cândva (cu ceva timp în urmă)", pentru că de atunci, ele au cam stat pe loc, în timp ce ale celorlalte categorii s-au mărit, totuşi. Pe de altă parte, "sportiv" vorbeşte de "legea pensionării", dar nu are habar de lege, pentru că adevărata lege prevede tocmai că profesorii universitari nu pot profesa la catedră decât până la 70 de ani, după 65 de ani, numai cu acordul senatului universităţii.
Dacă "sportiv" este absolvent de studii universitare (de educaţie fizică, probabil), este trist că nu se vede la el nici cea mai mică umbră de respect faţă de cei care i-au fost dascăli. Iar dacă mai este şi cadru didactic, atunci este şi mai trist. Cum mai poate cere el însuşi respect din partea elevilor?
De altfel, o minimă decenţă s-ar impune în modul de exprimare al lui "sportiv" faţă de o femeie, mai ales că postarea sa vine în ajun de 8 Martie.

Poate mă repet, dar cred că este timpul să lăsăm vorbele şi să mai trecem şi la fapte. Cu unii care fac precum musca la arat nu putem spera în mai bine. Prima condiţie să reuşeşti ceva este să încerci!
S-auzim numai de bine!

P.S. Poate ar fi bine ca pe acest forum, care nu este (sau nu ar trebui să fie) unul de şuete, să nu se mai permită accesul unor anonimi, care nu au curajul de a-şi exprima deschis opiniile, decât ascunşi în spatele unui pseudonim. Mai ales deoarece am constatat că, din această cauză, toate discuţiile pe teme serioase începute pe acest forum sfârşesc lamentabil, abătându-se mult de la subiectul iniţial.
constantin_stanescu
 
Mesaje: 9
Membru din: 19 Noi 2007, 20:04

Mesajde sportiv » 08 Mar 2009, 22:44

Domnule profesor,
Va rog sa nu va suparati,dar ati selectat din ceea ce am ,,debitat" eu doar ceea ce credeti dumneavoastra ca este gresit.
Vad ca ceilalti ,in afara de dv,la datul cu parerea nu sunt acceptati si nu este,,democratic"acest lucru.
Nu este un pseudonim-as vrea eu sa fie-as fi mare asa!,dar sa lasam...ceea ce va scriu eu aici nu va ramane posteritatii.
a)revin:lucrati in alt mediu si consider ca nu cunoasteti situatia din ,,Romanica"noastra-proportiile,scuzati ,nu procentele de ,,x"la suta _ sunt exact invers de cum le prezentati dv.(sunt scoli in Romania care isi desfasoara activitatea in 3 schimburi);
b-De ce eu sunt un neavenit?Doar ca am scris pe adresa de mail cu alt nume,de ce credeti ca dv. sunteti altfel?
c)daca revedeti,asta spuneam si eu, ca din 4 in 4 ani altii vin la putere(dulce ca mierea e osul puterii)-de ce credeti ca aceste formatiuni ,acum aliate,care au mai fost la putere,ar face acum mai mult,doar din punctul de vedere ca au oarece experienta?-Se poate.Nu am nimic impotriva doamnei Andronescu,o apreciez chiar,dar nu poate face mai mult decat spune partidul-este inreedimentata-cred ca secretul este sa se inconjoare de oameni de buna credinta;
d)noi suntem ,,masa",chiar daca nu stim sa vorbim,dumneavoastra ,universitarii ,,v-ati oprit" atunci cand ati primit 100% marire de salariu-nici macar nu mai conteaza cand-oare nu aveti nicio responsabilitate vis-a -vis de absolventii pe care ii dati,cel putin in invatamant?(Cei de acum vreo 15 ani sunt deja in sistem,pe care nu-l agreati deloc,dupa cum vad)
e) daca aveti curajul puneti pe net fluturasul dv de salariu si cel al unui asistent,ca sa-mi demonstrati ca am gresit;Vedeti ca am fost fair-play si nu v-am mai cerut sa spuneti si despre restul-nu va cereti osanda!nu ma intereseaza salariul din alte sectoare,nici nu ma incalzesc pe salariul lor -asta ar insemna ,,capra vecinului".Universitarii fac parte din acelasi sistem.
f)sunt crescut la tara si educat sa-mi respect consatenii si nu numai fostii profesori ci pe toata lumea,nu sunt profesor de sport,as fi vrut,(am facut sport de performanta-sunt exact de varsta dv-dar de ce ei ar fi mai putin profesori.Cunoasteti cazuri?
g)Daca legea pensionarii este cea a Romaniei,fara exceptiile pe care acum si guvernantii vor sa le opreasca,la 70 de ani ,chiar daca este autonomie universitara,sau prof sunt capacitati, domnii prof.sunt pensionari si se platesc doar ca fiind colaboratori,cu ora , deci.,,Lasati loc si celor mai tineri 50-55 de ani" sa ajunga si ei profesori,sa nu iasa la pensie de la universitati asistenti sau asa cum am spus ,,caratori de mape." Daca stiti alte prevederi de lege ,imi cer scuze!
Se pare ca trebuie sa fiu multumit ca eu sunt musca,nu celalalt personaj al fabulei(iertare,nu a fost cel mai bun exemplu,decat daca inteleg ca noi,invatatorii va punem la dispozitie ceva de lucru)Lucrez oricum de 35 de ani si astept, ca si dumneavoastra,lucruri mai bune.
Dati clik pe ,,pseudonim si aflati si identitatea(asa e pe forum)
Cu stima si consideratie(pe bune) dle prof.
Avatar utilizator
sportiv
 
Mesaje: 3121
Membru din: 19 Ian 2008, 19:02
Localitate: Răcăciuni-Bacău

Mesajde constantin_stanescu » 09 Mar 2009, 12:32

Exact aşa cum spuneam! Orice subiect serios se diluează rapid, în probleme total nesemnificative sau văicăreli ale unora care vor să se afle în treabă.

Mai spun încă o dată (poate se înţelege): ar fi bine ca cei care critică să o facă venind şi cu soluţii, nu doar din poziţia de chibiţ.

A doua postare a domnului "sportiv" este total neinteligibilă (ar fi trebuit să recitească postarea înainte de a o trimite). Pe lângă faptul că nu se înţelege ce vrea de fapt, dovedeşte că nici nu a citit/înţeles care era subiectul postării mele. Ce legătură au propunerile doamnei Andronescu cu salariile profesorilor universitari?

Eu nu am 70 de ani, doar 55 şi pot spune că am muncit ceva pentru a-mi merita titlul academic (şi salariul)! Nu e nevoie să-mi public fluturaşul de salariu, pentru că grila de salarizare din învăţământ este publică (spre deosebire de alte domenii), iar la noi în universitate salariile sunt la minimul baremului de încadrare, din cauza lipsei de bani.

Dacă cineva doreşte să afle mai multe despre mine (nu salariul meu este relevant), poate să o facă la adresa:

http://www.ad-astra.ro/whoswho/view_profile.php?user_id=1308

Dati clik pe ,,pseudonim si aflati si identitatea(asa e pe forum)
spune "sportiv", dar dacă ar fi încercat să facă singur asta, ar fi constatat că de pe forum profilul este gol (aşa e pe forum!). Doar de pe pagina didactic.ro profilul utilizatorului "sportiv" este accesibil.

Cu această postare, consider că nu mai este cazul să-i răspund lui "sportiv" la alte intervenţii, oricare ar fi ele. În ceea ce îl priveşte, mă opresc aici.
constantin_stanescu
 
Mesaje: 9
Membru din: 19 Noi 2007, 20:04

Mesajde sportiv » 09 Mar 2009, 15:44

Chiar va rog sa nu mai raspundeti-oricum nimeni nu se pricepe ca dv.Eu v-am raspuns punctal la interventie si daca nu ati inteles , nu-i vina mea,inseamna ca punctele dv. au n-au avut coerenta.
Lasati grila de salarizare,oare chiar credeti ca puteti fraieri pe cineva,una e in grila,alta in fluturas,stiti foarte bine.Nu am afirmat nicaieri ca ati avea 70 de ani,era cu totul altceva.Eu am 56,sunt ,,un parlit de invatator",iar pentru conformitate: Roset Gh.Racaciuni de Bacau.Daca va mai intereseaza si puteti cobori......
Sa fiti sanatos!
Avatar utilizator
sportiv
 
Mesaje: 3121
Membru din: 19 Ian 2008, 19:02
Localitate: Răcăciuni-Bacău

Mesajde felixmunteanu » 09 Mar 2009, 19:21

Draga "sportiv",
Sper sa nu ma consideri o neavenita ca intru ca musca in lapte (dupa ce a fost la arat) si imi dau cu parerea la spusele tale. Inainte de orice, trebuie sa iti marturisesc ca am uneori niste crize de identitate, adica nu mai stiu daca sunt eu sau tu. Ce ti-e si cu ideile astea: "nu apartin unui singur om, deci nu le poti inregistra la OSIM, decat pentru prioritatea de a le fi exprimat prima data si de a le fi pus in practica." Vai de mine, am copiat cuvintele domnului profesor universitar! Te pomenesti ca intru intr-o noua criza de identitate!
Gata, mi-am revenit!
Vorbeam de datul cu parerea. Nu te supara, dar trebuie sa te critic. Pai ce invatator esti tu daca treci pe langa greseala si nu o corectezi? Sau nu stiai ca prioritatea de a le fi exprimat prima data e pleonasm? Cum ii inveti tu pe copii? Nu te gandesti ca, poate ajunge vreunul universitar si, cum i-ar sta sa foloseasca pleonasme cand vorbeste?
Si, ca sa nu spui ca practic si eu sportul national al datului cu parerea de la Moromete incoace fara sa vin cu solutii, iata solutia: na, c-am pierdut-o! Poate data viitoare. Acum ma duc sa iau umbrela ca s-ar putea sa plooooua! A propos, cum e la sat cand ploua ca la oras e asfalt?
PS Scuza-ma pentru tutuiala, chiar daca prefixul meu e mai mic cu 1!
felixmunteanu
 
Mesaje: 756
Membru din: 15 Mai 2006, 10:29

Mesajde sportiv » 09 Mar 2009, 19:46

La sat cand ploua este uneori si mocirla,inclusiv prin curte, la fel ca si prin curtea ministerul nostru-pe unde a plouat mai mult si eventual s-a infiltrat apa prin acoperis-.Nu am auzit de nicio universitate la sate (doar de cele populare,mai inainte vreme),asa ca la universitati...fara noroi-,,pe alese".Mii de scuze pentru acel pleonasm,am citit ca pe o lucrare a unui elev foarte bun, la care nici nu ma puteam gandi ca poate gresi.
Cu consideratie,
Avatar utilizator
sportiv
 
Mesaje: 3121
Membru din: 19 Ian 2008, 19:02
Localitate: Răcăciuni-Bacău

Mesajde constantin_stanescu » 10 Mar 2009, 22:22

Constat că ideile exprimate de mine în prima postare nu au determinat decât discuţii inutile, sterpe şi şchioape ale unora care, se pare, nu au alte metode de pierdere a timpului. Aş fi preferat ca aceste idei să fi fost combătute cu argumente logice, dar din păcate nu s-au nimerit prin preajmă decât doi specialişti în vorbe goale (şi arţăgoşi, pe deasupra), care s-au abătut cu totul de la subiect.

Nu ştiu dacă este întâmplător faptul că amândoi sunt învăţători, lucru lăudabil în sine, dar asta îi plasează într-o oarecare măsură în afara discuţiei, deoarece subiectul propus de mine nu priveşte câtuşi de puţin învăţământul primar.

Doamnei Felicia Munteanu îi atrag totuşi atenţia că a analizat cu superficialitete construcţia etichetată drept pleonasm, pentru că, printre altele, "prioritate", are şi sensul de "antecedenţă, anterioritate în timp", sens în care era şi folosit termenul respectiv. Cum acest sens nu implică "primordialitatea" (poţi avea prioritate, adică poţi avea dreptul de a te plasa înaintea altora, fără să fii primul), nu văd care ar fi aici pleonasmul. Mulţumesc, totuşi, pentru lecţia oferită, deşi nu am înţeles care este opinia dumneaei în legătură cu subiectul...
Sau cumva s-a simţit cu musca pe căciulă?
Şi dacă este să căutăm nod în papură, pot să-i spun doamnei învăţătoare că exprimarea " imi dau cu parerea la spusele tale" este greşită. Nu stau aici să explic de ce. Iar despre folosirea virgulei în textul dumneaei, cred că ar mai fi şi aici câte ceva de spus. În plus, oare nu a aflat că tastatura are şi diacritice?

Oricum, mai aştept şi alte exemple care să-mi susţină afirmaţiile, pentru că, este dovedit, sportul naţional al românilor este datul cu părerea, nu-i aşa?

S-auzim numai de bine!
constantin_stanescu
 
Mesaje: 9
Membru din: 19 Noi 2007, 20:04


Înapoi la Scoala in Romania

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator