Pana cand???

Pana cand???

Mesajde elina » 24 Oct 2008, 05:43

Stimate colege,
Va transmit strigatele de durere ale unor educatoare care lucreaza in mediul rural:

1.N-am primit GRATUIT nici macar la nivel de comisie metodica noul curriculum! (nici macar CD sau mail)
A trebuit sa ne descurcam fiecare si sa printam pe banii nostri 150 de pagini...
Ma intreb care consilier, parlamentar, ministru isi cumpara macar un pix de 2 lei din salariul propriu?!

2. Suntem nevoite sa intocmim planificarile in niste caiete facute numai in scop comercial!

3.Domnii guvernanti vor PERFORMANTA in conditii de lucru neschimbate de 3 decenii!
Din ce surse sa luam bani pentru a lucra modern? Cate dintre noi n-au ajuns sa cumpere de la piata chiar si florile pe care trebuia sa le observam? De unde atata hartie, de unde atatea carti, reviste din care sa tot decupam, de unde atatea jetoane, de unde atata carton colorat din care sa ne facem materialele pentru jocurile didactice???
4.Au loc adevarate "atentate" la nivelul buzunarelor noastre, ale educatoarelor, deoarece suntem nevoite sa cumperam multe materiale ( carti, reviste etc)"recomandate", sosite in unele camine, fara sa putem beneficia de facturi, chitante...
5. Suntem nevoite sa lucram cu un numar dublu de copii, fata de capacitatea salii de grupa, sa nu mai "deranjam" edilii, inspectoratul (ca deh, parintii se duc cu nemultumiri acolo, iar noi suntem cele care trebuie sa "inghita" neajunsurile societatii!)!
6. Copiii din mediul rural sunt foarte bolnavi (sunt multi copii rahitici, subnutriti)! Unii dintre precolari sunt copii cu CES, insa ei nu beneficiaza de consult gratuit, din partea psihologului (sau logopedului) care vine pt copiii scolari!
7. Ne-am procopsit cu mobilier nou care ne-a mai luat din spatiu, insa ce conteaza??? "Cineva" si-a luat banii! Daca ar fi fost in interesul invatamantului, aceasta ar fi putut fi conceput dupa spatiul in care ne desfasuram activitatea!
.... .........................................
Voi continua aceasta lista altadata si va rog sa faceti acelasi lucru, daca va puneti intrebarea " PANA CAND???"
O zi buna!
elina
 
Mesaje: 36
Membru din: 02 Mar 2006, 23:30

Pana cand?

Mesajde geti_serban » 24 Oct 2008, 06:27

Ai dreptate, elina. Strigatul tau este corect argumentat si, cred ca, daca colegele educatoare ar avea curaj sa-si exprime nemultumirile, acest protest al tau ar deveni unanim. Din pacate foarte multe colege sunt timorate, fie de directori, fie de inspectori si nu au curajul sa-si spuna punctul de vedere. Sunt de acord cu tine si ma intreb: Pana cand si de ce?
geti_serban
 
Mesaje: 260
Membru din: 30 Apr 2007, 11:58

Mesajde omega » 24 Oct 2008, 07:14

Am putea realiza ceva daca am fi unite. Pur si simplu ne-am obisnuit sa inghitim tot ce vine de "sus". Cu noul curriculum este chiar de groaza
- De ce nu se fac cursuri pentru toate educatoarele cu suport de curs, transport, cazare si masa gratuite cum se fac la alte societati?
- De ce suntem nevoite sa lucram mereu peste program la asa zisa activitate metodica, iar pe statele de plata ni se recunosc doar 18 ore pe sapatamana, nici macar cele 25 cate lucram efectiv cu prescolarii?
- de ce nu beneficiem de ajutorul de educatoare din moment ce aplicam noul curriculum preluat in mare parte de la step, unde este obligatoriu sa ai ai echipa?
- de ce la grupele de step plata ajutorului de educatoare revine parintilor daca invatamantul este gratuit?
- de ce ne aruncam sa aplicam tot ce este bun in Europa fara sa avem asigurata finantarea, logistica?
omega
 
Mesaje: 90
Membru din: 25 Feb 2007, 13:42

Mesajde andreea_muntean » 24 Oct 2008, 14:16

Cata dreptate aveti!!! Sa ne unim si sa facem ceva , sa purtam discutii constructive! Sunt multe de spus , sistemul este atat de josnic , incat mi-e scarba de tot si de toate! Am lucrat si eu in mediul rural si stiu exact cu ce ne confruntam. Acum , si mai grav , lucrez intr-o gradinita ( si sunt titulara .... abia astept pretransferul ) , unde 80% sunt romi. Nu sunt rasista , dar aici chiar ai nevoie de ajutor , ca la step.Sa nu va spun conditiile in care lucram , stiind bine faptul ca aceste scoli au intrat in programe PHARE ! Nu avem mobilier , doar 6 masute fiecare grupa , desi sunt in mediu urban.
Cat despre noul curriculum , nu ar fi neaccesibil , dar trebuie sa ai baza materiala bine stabilita pentru temele de acolo. Nu intru in detalii , pentru ca sunt convinsa ca cele care ati citit cu atentie ati observat neconcordantele!
Elina si eu ma intreb PANA CAND?? Dar raspunsul acestei intrebari , pare o enigma!
andreea_muntean
 
Mesaje: 440
Membru din: 08 Feb 2007, 01:19

Mesajde dannag » 24 Oct 2008, 17:33

pâna când? pâna când vom avea destul curaj si destulă putere sa ne facem auzite. Întâi pe plan local, si apoi mai sus.Nu cred că este vreun primar sau vreun consilier care să nu-şi aducă aminte de "doamna educatoare". De aici putem începe. Încet , insistent şi hotărât.
dannag
 
Mesaje: 40
Membru din: 03 Aug 2006, 16:21

Mesajde lyu » 24 Oct 2008, 21:28

Nu contest ceea ce spui tu, dar sa afirmi ca acei copii din mediul rural sunt rahitici si nedezvoltati ma face sa-mi inchipui ca tu lucrezi intr-un sat din Africa sau intr-un satuc uitat de lume(din Romania?). Si eu lucrez intr-un sat dar conditile nu mi se par chiar asa de vitrege cum descrii tu. Imi pare rau dar situatia este cred la fel in toata tara. Si noi ne-am luat de pe net noul curriculum , ni l-am tras la xerox acasa sau cine nu pe unde a putut dar asta e sistemul. Cat voluntariat se face in Romania? Cati oameni cunosti tu care fac treburi gratuite fara sa astepte recompense? De aici de la noi din tara nu cred ca sunt prea multi. Asa ca ce astepti? Vor trece multi ani pana in Romania lucrurile se vor schimba.
Ultima oară modificat de lyu pe 28 Oct 2008, 10:46, modificat 1 dată în total.
lyu
 
Mesaje: 22
Membru din: 21 Feb 2006, 20:47
Localitate: CS

Mesajde elina » 25 Oct 2008, 08:38

Ma bucur pentru tine, lyu, ca lucrezi in conditii mai bune!
Cele in care eu si multe dintre colegele mele ne desfausuram activitatea nu ni se par, ci chiar sunt vitrege!
A avea in grupa 4 copii (din 23) cu rahitism accentuat (diagnostic pus de medic!) mie mi se pare destul de mult!
elina
 
Mesaje: 36
Membru din: 02 Mar 2006, 23:30

Mesajde liutza02 » 29 Oct 2008, 22:49

Imi pare rau sa o spun, dar nu-si mai aduce aminte nimeni de educatoare, cu atat mai putin primarul sau consilierii! Nu va dati seama ca noi pregatim totul pentru viata, dar nu mai contam atunci cand copiii au trecut in clasa intai? In comuna mea ,primarul si consilierii au initiat "premii de excelenta" pentru dascali. NU EXISTA NICI UN CRITERIU PENTRU EDUCATOARE!!! NU EXISTAM!!!! :mrgreen:
liutza02
 
Mesaje: 10
Membru din: 08 Aug 2007, 00:04

Mesajde bertini » 30 Oct 2008, 00:06

E trist ca am ajuns aici! Dar bine tot nu va fi pentru educatoare !Nu se cunoaste de loc activitatea unei educatoere ,ce face ea zilnic,pe ce isi cheltuie banii de salariu:flori,fructe,legume, cartoane,drumuri la perfectionari, pe care nu ti le deconteaza nimeni ,si atatea altele. In privinta directoarelor si inspectoarelor ce sa mai zic... Inscriu la o grupa peste 30 de copii ,nu poti sa zici nimic iar daca se intampla ceva educatoarea raspunde.Esti vinovata ca ai primit atatia copii si nu ai avut curajul sa refuzi...in scris! Nu exista pereri ,discutii,dezbateri ci doar ordine,dictatura, faci ce ti se spune daca vrei serviciu.Educatoarelor le e frica ! Altfel spus suntem de unde am plecat ,poate mai rau!
bertini
 
Mesaje: 23
Membru din: 14 Feb 2007, 22:38

Mesajde cristina_1315hd » 30 Oct 2008, 14:48

Faptul ca ne plangem pe forum e un inceput, dar nu este suficient! Trebuie continuat prin a lua atitudine, cu curaj, in sedintele unde primim aceste "ordine". Faptul ca am fost mereu docile, ca nu ne-am manifestat nemultumirile decat pe la colturi, a dus la aceste rezultate!
Cand vor fi mai multe educatoare care sa aiba curajul de a spune ce gandesc deschis, atunci probabil nu vor mai uita atat de usor de noi.
cristina_1315hd
 
Mesaje: 48
Membru din: 08 Feb 2006, 15:59
Localitate: Deva

Mesajde ana_a » 31 Oct 2008, 23:26

Buna seara!

Sa inteleg ca nu aveti un "fond al clasei"? Eu stiu ca florile, fructele, cartoanele si alte astfel de materiale didactice le cumpara parintii.

Desi la fel ca dumneavoastra si eu sunt de parere ca statul ar trebui sa investeasca mult mai mult in educatoare.

Cu respect, o mamica
ana_a
 
Mesaje: 1
Membru din: 16 Feb 2008, 19:48

Mesajde andreea_muntean » 01 Noi 2008, 00:26

ana_a scrie:Buna seara!

Sa inteleg ca nu aveti un "fond al clasei"? Eu stiu ca florile, fructele, cartoanele si alte astfel de materiale didactice le cumpara parintii.

Desi la fel ca dumneavoastra si eu sunt de parere ca statul ar trebui sa investeasca mult mai mult in educatoare.

Cu respect, o mamica


Intelegeti foarte bine !! Multe dintre educatoare nu au un fond al clasei !
andreea_muntean
 
Mesaje: 440
Membru din: 08 Feb 2007, 01:19

Mesajde dannag » 01 Noi 2008, 19:42

eu am cerut fonduri de la primarie. La inceput au râs toti de mine, apoi, prin insistenta si cu fruntea sus, am obtinut fonduri. nu multe, e drept, dar s-a creat un precedent. Trebuie sa stim ce sa cerem si cum sa cerem. incercati si voi. La inceput e mai greu, dar odata tot trebuie sa ne facem auzite si intelese. Pentru ca de la noi incepe cultura.si fruntea sus, suntem cele mai bune!
dannag
 
Mesaje: 40
Membru din: 03 Aug 2006, 16:21

Mesajde bertini » 04 Noi 2008, 22:41

Este un fond al clasei dar acesta este folosit in achizitionarea de jucarii,jocuri, perdele,covoare, caiete speciale,tabla magnetica,topuri de hartie,etc. La gradinitele cu program prelungit nu se poate cere mai mult!Au de platit si masa!Unii abia se descurca!Fondul clasei nu este obligatoriu!
bertini
 
Mesaje: 23
Membru din: 14 Feb 2007, 22:38

Mesajde iulia_04 » 06 Noi 2008, 23:29

Aveti perfecta dreptate. Educatoarele nu sunt bagate in seama de parca nici n-ar exista.
O colega se plangea ca cheltuie sume destul de mari pentru materialele necesare. Raspund acum colegelor si mamelor din orase: la tara (in unele zone) oamenii sunt saraci, unii chiar traiesc din alocatia copiilor si-i trimit la scoala/gradinita pentru a primi acel codru de paine si acea bucatica de branza/cutiuta de lapte. Nu au bani nici pentru paine si noi, educatoarele, mai avem curajul sa le cerem bani pentru materialele necesare? Educatoarele suporta majoritatea cheltuielilor: materiale didactice, costumele pentru serbare, felicitarile pe care le daruiesc copiii mamicilor tot pe cheltuiala educatoarelor sunt facute, nimic nu primim de la parinti. Am lucrat 7 ani in mediul rural, mergeam cu cizme de cauciuc atunci cand ploua asa ca stiu foarte bine ce spun. Anul acesta m-am titularizat in oras, unde conditiile nici nu se compara cu cele de la tara. E ca si cum ai compara un armasar pursange cu un magar. Acolo tineam copiii imbracati cat mai gros ca nu dadea soba caldura ci doar fum, iar aici ii dezbrac ca-mi transpira de cald. Aici am parchet si covoare peste tot iar acolo era scandura si un amarat de covor de iuta vechi de 30 de ani dupa cum aparea la inventar. Lista ar putea continua dar ma opresc aici.
Si acum apare intrebarea: cum sa faci reforma intr-un cadru ca cel descris anterior? De unde materiale didactice? Macar de-am primi informari periodice, dar cand ceri o informatie la inspectorat esti trimis pe site chiar daca tu vii de la Cuca-Macaii si nu stii cum se deschide un calculator daramite sa-l folosesti.
Parerea mea despre reforma in invatamant: aceeasi Marie cu alta palarie. Doar unele schimbari de exprimare. Ce diferenta este intre "jocuri si activitati alese" si "ALA"? Niciuna, zic eu. Dar temele alea mari, 6 la numar? Putem spune pe scurt "natura", "omul", "mediul social si cultural"... etc, nu le mai enumar ca oricum le stiti, iar acum au denumiri mai siropoase "natura" = "Când/cum şi de ce se întâmplă?" Mi se pare doar mie ca e aceeasi tema? Apar diferente semnificative la nivelul 0-3 ani unde pana acum nu era nimic educativ. Dar noi vorbim de nivelul 3-6/7 ani.
Nu sunt impotriva reformei, dar daca aceasta reforma ar insemna o atentie sporita acordata educatiei, mai ales in mediul rural, atunci ar merita toate sacrificiile pe care le fac educatoarele. E usor sa faci reforma cand ai surse de inspiratie, intri pe un forum, intrebi o colega... Dar multe dintre noi fug de la gradinita direct la ogor. Asta e viata la tara....
iulia_04
 
Mesaje: 3
Membru din: 01 Feb 2007, 20:37


Înapoi la Invatamant prescolar

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 13 vizitatori