Invatatorii si COMISIA DIRIGINTILOR...

Discutii off-topic, despre orice

Invatatorii si COMISIA DIRIGINTILOR...

Mesajde frends » 17 Ian 2008, 23:31

Va rog frumos sa-mi spuneti daca si in scolile dumneavoastra invatatorii
fac parte din COMISIA DIRIGINTILOR...cu toate obligatiile ce decurg de aici, referate, lectii deschise, etc.(este vorba de toti inv. dintr-o scoala!).
Va multumesc anticipat pentru raspunsurile care ma vor ajuta sa ma lamuresc! :lol:
frends
 
Mesaje: 1756
Membru din: 29 Noi 2007, 21:56

Mesajde cadrudid » 18 Ian 2008, 12:40

la noi da. se considera ca activitatea educativa are, pastrand specificul varstelor copiilor, un caracter unitar.
Avatar utilizator
cadrudid
 
Mesaje: 295
Membru din: 15 Oct 2004, 12:35

Mesajde rosioru » 18 Ian 2008, 17:32

Invatatorii fac parte din comisia metodica a invatatorilor...ceea ce este "oglinda" Comisiei dirigintilor de la gimnaziu.
...and justice for all
Avatar utilizator
rosioru
 
Mesaje: 305
Membru din: 06 Ian 2005, 17:17
Localitate: Constanta

Mesajde cadrudid » 18 Ian 2008, 17:35

comisia metodica e una, iar comisia dirigintilor e altceva.

:) orice cadru didactic face parte dintr-o comisie metodica, dar nu orice cadru didactic este diriginte.
Avatar utilizator
cadrudid
 
Mesaje: 295
Membru din: 15 Oct 2004, 12:35

Mesajde frends » 18 Ian 2008, 20:11

Sunt cadru did. cu oarecare experienta...dar ma adaptez cu usurinta cerintelor noi. Stiu ca fiecare c.d. face parte dintr-o Comisie metodica organizata la nivelul unitatii scolare, in functie de disciplina predata...mai stiu ca, in afara Comisiilor metodice pe specialitati exista Comisia dirigintilor din care fac parte toti dirigintii claselor V-VIII( in scolileI-VIII).Invatatorul poate avea un optional"Consiliere si orientare", am facut cursuri pe aceasta tema, nu inteleg insa pe ce baza pot tine eu, ca invatator, lectie demonstrativa la Comisia dirigintilor, atata timp cat eu nu am planificare, n-am o tematica, etc...pot in cel mai bun caz sa tin o activitate extracurriculara, pentru ca am un program de activitati extracurriculare semestrial...si mi-ar face placere, :lol: nu ma dau inapoi...Prin acest program noi acoperim toate aspectele act ed. "ed. pentru sanatate", ed. ptr. calitatea vietii" "ed. ptr. valori",etc. dar noi n-avem in orar "dirigentie"!
frends
 
Mesaje: 1756
Membru din: 29 Noi 2007, 21:56

Mesajde mioanghel » 19 Ian 2008, 14:27

Eu, ca sa fiu un pic malitioasa, cum am simtit din unele comunicari de mai sus, am sa afirm ca este justificata aparteneta la comisia dirigintilor (inca se mai numeste asa, desi dirigintii fac consiliere), deoarece si invatatorii iau 15% pentru aceasta activitate pe care nu au cum sa si-o justifice daca nu desfasoara activitati in comisia dirigintilor. Nu cred ca este pe placul tuturor aceasta explicatie, dar nici nu cautati explicatii in tot ceea ce se intampla astazi in invatamant. Aveti vreo explicatie conform careia profesorilor li se platesc orele suplimentare si invatatorilor nu?
Sper ca nu am suparat pe nimeni, nu asta a fost intentia mea. Am vrut doar sa atrag atentia asupra ambiguitatii normelor care sunt in vigoare si care nu fac altceva decat sa ne invrajbeasca. Suntem multi si reprezentam un pericol daca suntem uniti. E foarte simplu sa alimentam probleme in intre invatatori si profesori pe orice cale.
mioanghel
 
Mesaje: 1986
Membru din: 10 Mar 2007, 19:52

Mesajde frends » 22 Ian 2008, 21:40

Buna seara!
Ma bucura fiecare comentariu pe care il citesc aici.Nedumerirea mea si motivul pentru care v-am rugat sa-mi i mpartasiti din experienta dumneavoastra este acela ca nu ni s-a spus acest lucru de la inceputul anului scolar, cand am primit deciziile directorului cu privire la comisiile din care facem parte...In anii scolari trecuti , nici vorba de a face parte din aceasta comisie...din punct de vedere oficial, nu este consemnat nicaieri acest lucru. :roll:
Am consultat foarte multi colegi din scolile vecine, nici la ei in scoli inv. nu fac parte din acea comisie.Referitor la indemnizatia de 15% pe care inv. o primeste ca si prof. diriginte, consider justificarea ei prin faptul ca si inv. intocmeste aceleasi situatii ca si un prof. diriginte si are asupra sa responsabilitatea colectivului de elevi in egala masura cu a dirigintelui de clasa...
Eu inca mai sper sa-mi povesteasca si alti colegi cum aste prin scolile lor.
Sanatate si numai bine!
frends
 
Mesaje: 1756
Membru din: 29 Noi 2007, 21:56

Mesajde anarob » 22 Feb 2008, 00:09


Lucrez in mediul rural, sunt invatatoare si iti pot spune ca si noi facem parte din Comisia Dirigintie! Cu bine!
anarob
 
Mesaje: 29
Membru din: 28 Ian 2008, 22:47

Mesajde adrianstoica » 12 Mar 2008, 17:52

La scoala mea nu exista comisie a dirigintilor. Exista comisia ariei curriculare Consiliere si Orientare, din care fac parte toti invatatorii si dirigintii, si care este condusa de o invatatoare (care este si consilier de programe si proiecte).
Comisia ariei curriculare se ocupa de educatie, in cel mai larg sens, precum si de activitati extracurriculare: serbari, concursuri etc.
Este vreo problema?
adrianstoica
 
Mesaje: 14
Membru din: 08 Mar 2008, 15:21
Localitate: Tm

Mesajde frends » 14 Mar 2008, 16:33

De ce-ar fi o problema?
Va multumesc mult pentru amabilitatea de a ne impartasi din experienta scolii dumneavoastra.
Numai bine va doresc!
frends
 
Mesaje: 1756
Membru din: 29 Noi 2007, 21:56

comisii metodice

Mesajde adrianstoica » 16 Mar 2008, 18:05

Comisiile metodice ar trebui, după părerea mea, organizate astfel:
- în cazul profesorilor, pe specialităţi/discipline (de ex.: matematică, limba română etc.), pe arii curriculare (de ex., ştiinţe = matematică + fizică + chimie + biologie) sau chiar pe mai multe arii curriculare înrudite, dacă numărul profesorilor este mic (ştiinţe + tehnologii). În cadrul unei astfel de comisii, activităţile şi interesele ar trebui să se concentreze pe partea ştiinţifică şi metodică a disciplinelor respective;
- comisia sau comisiile metodice ale învăţătorilor, care sunt oglinda comisiilor metodice pe specialităţi ale profesorilor, iar nu a comisiei diriginţilor. Dacă numărul învăţătorilor este mare şi justifică existenţa mai multor comisii, acestea se pot organiza fie în mod asemănător cu cele ale profesorilor (pe arii curriculare), dar acest lucru presupune ca un învăţător să facă parte din toate aceste comisii, fie pe ani de studiu.
- comisia metodică a ariei curriculare Consiliere şi Orientare, al cărei obiect de activitate este, groso-modo, tot ceea ce e „muncă educativă” (şi nu e „specialitate”). În acest context, având în vedere specificul oarecum diferit al muncii şi pregătirii învăţătorului faţă de cea a profesorului, consider că această comisie trebuie să reunească, în mod obligatoriu, toţi profesorii şi învăţătorii din şcoală, iar coordonarea acestei comisii să revină, în general, unui învăţător. Dacă numărul învăţătorilor şi diriginţilor este foarte mare, atunci se pot face mai multe subcomisii, sau se poate lucra pe ateliere etc.
Acest punct de vedere este, în general, diferit de ceea ce se practică, în general, în şcoli. Există dificultăţi serioase în implementarea unei astfel de idei: pe de o parte, pot exista învăţători care să nu fie de acord să li se pună „în cârcă” o îndatorire specifică profesorilor, iar aceştia din urmă se pot simţi „jigniţi” să fie coordonaţi de un învăţător (aceasta a fost situaţia din şcoala mea).
adrianstoica
 
Mesaje: 14
Membru din: 08 Mar 2008, 15:21
Localitate: Tm

Mesajde frends » 20 Mar 2008, 22:18

Sunt de acord cu ceea ce spui.Dar, indiferent de modul de organizare al acestei comisii, trebuie cunoscut la inceputul anului scolar, nu pe la jumatate...te trezesti ca mai faci parte dintr-o comisie...
Invatatorii fac consiliere cat cuprinde si nu se tem de aceasta comisie!
Numai bine va doresc!
frends
 
Mesaje: 1756
Membru din: 29 Noi 2007, 21:56


Înapoi la Zona libera

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 10 vizitatori