orele de dirigentie

Mesajde mariro » 20 Dec 2004, 21:43

isjmseducativ scrie:De cand au aparut cartile cu genericul "Supa de pui pentru suflet", orele mele de dirigentie s-au schimbat mult. Am gasit in cartile astea povestioare bune pentru toate temele, chiar si pentru atat de banalizata de unii educatie rutiera. Si, spre deosebire de multi colegi care s-au declarat cu experienta, dar care au avut mereu probleme cu absenteismul elevilor din clasele lor, am reusit sa tin orele, chiar si cu "prelungiri", chiar si vineri, de la 13-14 si mai incolo, in momente cand altii se ingramadeau sa plece mai repede acasa. Desi am deja ceva vechime "in state", cred ca un dascal deschis cu elevii nu are nimic de pierdut. Ei te respecta nu numai daca ii obligi sa stea drepti la raspuns, ci te respecta mai ales daca le dai lor, fiecaruia, importanta cuvenita, daca ii convingi ca realmente iti pasa de ei si de ceea ce ei vor deveni ca oameni. Dirigentia este, de fapt, ora ta de OMENIE. Nu doar de o specialitate pe care ai invatat-o. E ora ta de invatat copiii cum sa traiasca si cum sa fie oameni. Mai cred ca dirigentia e momentul in care le demonstrezi "ucenicilor" tai, partenerilor tai de educatie, cum se creeaza si cum se intretin relatiile sociale sanatoase. Intreaga tematica propusa in NOILE REPERE PRIVIND ACTIVITATEA EDUCATIVA, (programa de dirigentie) si, mai recent, in programa de EDUCATIE PENTRU SANATATE si de EDUCATIE PENTRU CETATENIE DEMOCRATICA este o sursa interesanta din care poti alege sa aplici tot ce se potriveste copiilor cu care lucrezi.
Dar... mai lasam si pe altadata... astept replici... (usurel, nu dati cu parul !... ) :P
Sa aveti un Carciun si un An Nou Fericit cu totii !


In primul rand, felicitari pentru primul mesaj pe Forum! Ceea ce spui este perfect adevarat! Eu nu am ore speciale de dirigentie, sunt invatatoare; noi facem cate putina dirigentie in fiecare din cele 4-5 ore si 3-4 pauze din zi! Acest lucru l-am observat: copiii retin foarte usor si aplica ceea ce dobandesc prin interactiunea sufletelor. Daca iti pui sufletul pe tava in fata lor, ei te simt si esti de-al lor, iar ei ti se daruiesc.
Am avut vineri serbarea copiilor de clasa I, si cea mai sincera imbratisare a fost a unui copil pentru care eu, nu cred ca am gasit metodele cele mai potrivite pe care sa le folosesc. Este un copil hiperactiv cu deviatii de comporatment, cu deficit de atentie, cum nu am mai intalnit pana acum, dar.... despre care mama sa, cu trei zile inainte de serbare mi-a povestit unele lucruri care m-au impresionat foarte mult. Sigur el a simtit ca il tratez altfel si dupa serbare m-a strans in brate foarte tare si si-a cerut iertare pentru cat m-a suparat pana acum! Sunt absolut convinsa ca am gasit calea spre inima lui si de acum inainte va fi bine!
Asa e: pentru profesorii diriginti, ora de OMENIE e ora de dirigentie! Trebuie doar putina rabdare, tact si suflet in tot ce intreprind! Numai bine! :P
Avatar utilizator
mariro
 
Mesaje: 16653
Membru din: 16 Mai 2004, 20:40
Localitate: Galati

Mesajde christa » 20 Dec 2004, 21:57

In Germania din pacate nu exista ore de dirigentie. :cry:
Venise vorba mai inainte ca unii/unele folosesc ora de dirigentie pentru a preda materia proprie ... Eu am doar doua ore pe saptamana la clasa "mea", ore in care de fapt ar trebui sa predau materia, dar care in parte trebuie folosite pentru a rezolva probleme care tin de dirigentie. Anul scolar a inceput la 19 august, timp de o saptamana dupa inceperea anului scolar ar trebui ales un 'purtator de cuvant' al clasei. Bine, clasa am preluat-o abia de la 1 noiembrie, inainte a fost un coleg dirigintele lor, insa purtatorul de cuvant nu a fost ales inca nici in ziua de azi. Si elevii au deja vacanta, pentru ca sunt la o scoala profesionala si au ore doar joia (in rest sunt la firma unde isi fac ucenicia), iar scoala se termina saptamana asta miercuri. Sa nu mai spun ca nu apuc deloc sa stau de vorba cu ei, stiu mai multe despre elevii unde am 4-6 ore/saptamana decat despre elevii carora le sunt diriginta. :evil:
Avatar utilizator
christa
 
Mesaje: 219
Membru din: 18 Dec 2004, 22:25
Localitate: Germania

Mesajde nonaki » 05 Ian 2005, 15:34

N-am experienta in calitate de diriginte decat de un semestru. Abia anul asta am preluat clasa a V-a. Nu vreau decat sa va recomand o carte de exercitii pentru orele de dirigentie . E impartita in trei capitole : ,,Eu", ,,Eu si ceilalti" , ,,Noi". Se poate folosi si la clasele I-IV, mergand pana la clasa a XII-a. Se numeste ,,Jocul de-a viata" si am comandat-o la eikon@email.ro .
http://librarievirtuala.netfirms.com
nonaki
 
Mesaje: 23
Membru din: 01 Oct 2004, 19:27

Re: orele de dirigentie

Mesajde oana1964 » 20 Feb 2005, 16:49

efodorean scrie: CUM NE PURTAM ! careia i se subscriu :acasa,in clasa,pe strada,cu parintii,cu profesorii,cu colegii ...Nu vi se pare ca majoritatea tinerilor nu stiu sa se poarte?Cine este de vina?Familia , in primul rand,dar cand nici parintii nu se stiu purta?Deci,doamnelor si domnilor profesori diriginti mai multa educatie!


ai dreptate, efodorean, dar am observat ca unor elevi nu le place sa invete sa fie politicosi. ei considera politetea ca pe ceva fals, ei zic ca este ipocrizie. prefera sa injure si sa vorbeasca vulgar, ca asta cica este ceea ce simt ei in acel moment, si daca asa simt asa trebuie sa se manifeste. folosesc la orele de dirigentie cartea lui Peggy Post in 3 volume despre bunele maniere. dar unii imi zic sincer ca nu le place sa se poarte asa... cu fitze. ma refer la elevii de liceu.
nu stiu a cui e vina. daca este vreo vina aici.
oana1964
 
Mesaje: 850
Membru din: 20 Feb 2005, 15:30
Localitate: Piatra Neamt

Mesajde mirelaardelean » 25 Feb 2005, 20:45

Draga isjmseducativ, te rog sa imi spui si mie daca exista intre cartile "Supa de pui pentru suflet" una sau anumite carti care ti se par cu predilectie mai utile pentru orele de dirigintie. Te rog sa ma focalizezi pe unele din aceste carti, caci sunt multe sub acest generic si-problema deja clasica pentru dascalii din tranzitie-nu imi permit sa le achizitionez pe toate.
Iti multumesc,
Mirela
mirelaardelean
 
Mesaje: 11
Membru din: 20 Feb 2005, 17:55

Mesajde lauragl » 18 Sep 2005, 13:51

Draga Cristina,
Si eu sunt din Galati, nu sunt cadru didactic, dar sunt asistent social si lucrez in cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Serviciul pentru formarea deprinderilor de viata independenta.
Am participat la cursuri de formare profesionala pe deprinderi de viata si cu aceasta ocazie am primit un manual tiparit cu ajutorul Reprezentantei Unicef in Romania. Desi acest manual se adreseaza cu precadere specialistilor care lucreaza cu adolescentii proveniti din institutii rezidentiale sau de tip familial, poate fi folosit si de catre profesori.
Daca vrei sa-ti imprumut acest manual ma gasesti la sediul institutiei, situat in fata Politiei Judetene. Ma numesc Laura Rauta !
lauragl
 
Mesaje: 45
Membru din: 03 Sep 2005, 12:15

Mesajde cristina_gl » 19 Iul 2006, 21:47

Laura, ma bucur sa te gasesc aici. Nu sunt alta decat vecina ta :lol:
Si ma bucur sa constat ca acest subiect a prins viata pana la urma, dupa ce am asteptat ceva vreme (chiar daca iarasi nu s-a mai scris demult la el).
Eu as vrea sa stiu mai multe, daca se poate, despre evolutia orelor de consiliere/dirigentie in ultimii doi ani. N-am stat chiar departe de tot ce inseamna profesia mea, dar recunosc, la unele capitole sunt in urma. Ma ajuta cineva?
cristina_gl
 
Mesaje: 112
Membru din: 14 Ian 2004, 11:14
Localitate: Galati

Excursii cu elevii

Mesajde lili_schiopu » 27 Oct 2006, 17:41

[b][i][u]
:idea: Doresc sa fac o excursie cu clasa a X-a (unde sunt diriginta) in zilele de 1, 2 si 3 decembrie 2006. V-as fi recunoscatoare daca mi-ati da idei utile despre destinatii turistice atractive si la preturi nepiperate.
lili_schiopu
 
Mesaje: 1
Membru din: 27 Sep 2005, 17:21

Re: orele de dirigentie

Mesajde catalina1001 » 14 Dec 2010, 12:18

Sincer..in orele de dirigentie decat sa ii "pedepsiti" pe bietii copii mai bine ati incerca sa aflati problemele ce ii determina sa plece sau sa face anumite nazbatii..astfel puteti gasii si solutiile..cel mai bine ar trebui sa fie o comunicare cat mai deschisa intre diriginte si elev astfel incat sa ii puteti ajuta in limitele posibilitatilor pe acei "copii problema" nu sai ii pedepsiti pentru ca atunci nu faceti decat sa ii puneti ambitia la incercare si sa ii faceti sa se inchida in ei..e perioada in care ei isi formeaza caracterul si propria personalitate asa ca sfatul meu e sa ii ajutati in privinta asta ;)
catalina1001
 
Mesaje: 4
Membru din: 14 Dec 2010, 10:39

Anterior

Înapoi la Dirigentie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori