ora de lectura

Re: ora de lectura

Mesajde viocro » 11 Sep 2011, 14:03

Eu nu sunt deloc furioasă pe situaţie. Mă bucur chiar că s-a introdus din nou explicit lectura, fără amestec de predare "integrată", pe care o consider nepotrivită la clasele primare. Despre teme: sunt 17 ore pe an, 17 fişe de copil înmulţit cu 20 de copii şi cu 10 bani xeroxatul (faţă-verso) egal 34 de lei pentru tot anul. Eu, de dragul lecturii, dau 34 lei pe an peste cât mai dau la celelalte.
În altă ordine de idei aş ruga colegii să ne ţinem la curent despre cum se rezolvă această situaţie în celelalte judeţe, de unde se vor lua orele.

Cât despre inspectorii noştri de la învăţători, vreau să fiu clară: noi avem inspectori care sunt de partea noastră, luptă pentru noi, ne susţin şi ne îndrumă colegial. Nu se pune problema impunerii. Sunt oameni care nu au uitat cum se munceşte la catedră.
viocro
 
Mesaje: 423
Membru din: 27 Feb 2008, 19:30

Re: ora de lectura

Mesajde felixmunteanu » 11 Sep 2011, 15:45

Nu pot să cred că n-avem ce citi... Şi, dacă nu la română, la ce?
Cereţi-le să-şi aducă instrucţiunile de folosire a unor jucării, aparate, ambalaje de dulciuri să vadă ce prostii ingurgitează, etc! Citiţi fragmente din regulamentul de ordine interioară!Descifraţi mesajul unor afişe sau reclame! Scrieţi-le pe tablă! Se poate, numai bunăvoinţă să avem.
Am salutat ideea reintroducerii lecturii. Eu fac lectură în fiecare vineri, indiferent de clasă. De multe ori citeam eu, tocmai pentru a le stârni interesul. N-am dat niciodată texte lungi sau pe care nu le pot înţelege. Am apelat mai ales la autori contemporani sau la texte hazlii, cu tâlc, pe care copiii le pot înţelege mai uşor. Nu mă laud, dar elevii mei sunt mereu în topul cititorilor de la bibliotecă.
felixmunteanu
 
Mesaje: 756
Membru din: 15 Mai 2006, 10:29

Re: ora de lectura

Mesajde sportiv » 11 Sep 2011, 22:11

Sper ca nu s-a înțeles că eu aș fi împotriva acestei ore! Da !Sunt pentru,dar onor ministerul TREBUIE sa creeze cadrul legal! (atâta tot)! Cât despre ceea ce am facut pâna acum,nu cred ca nu s-a ,,citit” ( lecturat) si pe la istorie,geografie, stiinte,matematica,ori mai stiu eu pe la ce opționale,dar cred ca trebuie să dirijam aceasta ,,citire” spre ÎNȚELEGEREA TEXTULUI , nu să facem doar exercitii de citire!
MULT SUCCES IÎN ÎNTREGUL AN ȘCOLAR PE CARE-L ,,PORNIM” DE MÂINE! :D
Realizari bucurii si rezultate care să ne mulțumească în primul rând pe noi,apoi...om mai vedea!
SANATATE!
Avatar utilizator
sportiv
 
Mesaje: 3121
Membru din: 19 Ian 2008, 19:02
Localitate: Răcăciuni-Bacău

Re: ora de lectura

Mesajde felixmunteanu » 11 Sep 2011, 22:26

Nu, dle Sportiv! Comentariul era pentru o persoana foarte pesimista de pe pagina anterioara. Adevarul e ca la materiile pe care le citati nu prea citeam in clasa, fie ca nu aveam suficient timp, fie ca foloseam o alta abordare a lectiei (eu n-am lucrat dupa manualul de matematica pe care ni l-au trimis fara voia noastra). Si un alt adevar e acela ca manualele, oricare ar fi ele, ar trebui rescrise, dar nu in limbaj academic ci pe intelesul copiilor (istoria sau geografia, de pilda... ca nu toti locuiesc in capitala, cu parinti intelectuali).
Sa avem un an mai bun cu totii!
felixmunteanu
 
Mesaje: 756
Membru din: 15 Mai 2006, 10:29

Re: ora de lectura

Mesajde ela67 » 12 Sep 2011, 00:37

sportiv scrie:Sper ca nu s-a înțeles că eu aș fi împotriva acestei ore! Da !Sunt pentru,dar onor ministerul TREBUIE sa creeze cadrul legal! (atâta tot)! Cât despre ceea ce am facut pâna acum,nu cred ca nu s-a ,,citit” ( lecturat) si pe la istorie,geografie, stiinte,matematica,ori mai stiu eu pe la ce opționale,dar cred ca trebuie să dirijam aceasta ,,citire” spre ÎNȚELEGEREA TEXTULUI , nu să facem doar exercitii de citire!
MULT SUCCES IÎN ÎNTREGUL AN ȘCOLAR PE CARE-L ,,PORNIM” DE MÂINE! :D
Realizari bucurii si rezultate care să ne mulțumească în primul rând pe noi,apoi...om mai vedea!
SANATATE!


Îmi place că aţi pus punctul pe i referitor la înţelegerea textului, dar la ce ne-o trebui cadru legal să-i punem pe elevi să citească? De ce trebuie să primim mereu de sus ce "trebuie" să facem? Eu nu prea i-am mai văzut pe elevi să citească din clasa a V-a. De fapt în clasa a V-a mai citesc cum citesc, până în clasa a VIII-a cei de la mijloc în jos uită să citească. Nu au nici cărţile tot timpul la ei. Nici nu se insistă. Problema e că nu sunt cerinţele unitare din partea noastră, noi nu suntem consecvenţi. Ei se conformează. De noi depinde cum va fi cu lectura în acest an. Să avem înţelepciune să le ducem pe toate la capăt!
Un an mai bun decât ceilalţi!
ela67
 
Mesaje: 3139
Membru din: 30 Oct 2008, 19:46

Re: ora de lectura

Mesajde popina » 12 Sep 2011, 15:03

Nu vreau sa intru in polemica, dar eu vad ora de lectura ca pe o ora care sa-i faca pe elevi sa indrageasca, sa deprinda dragostea de carte, placerea de a citi. Aceasta, dupa parerea mea, necesita lucrul cu cartea, cartea frumoasa, cartea interesanta, cartea atractiva prin aspect si continut. Ca implicit se urmareste si exersarea cititului, intelegerea, comentarea textului aceasta e de la sine inteles. in fiecare ora eu am avut timp sa citesc cu elevii din manuale, la fel ca si alti invatatori, dar sa recitesti aceleasi texte din aceleasi manuale mizerabile si la ora de lectura, nu mi se pare a fi ceva atractiv pentru copii. Da, poti citi si ce scrie pe ambalaje, in reviste, in ziare,... e un fel de lectura ...o poti face 1-2 ore (si o voi face), dar cititul dintr-o carte e altceva.
Cat priveste calculul pentru texte xeroxate, pentru unii dascali chiar si suma de 34 lei e mare (unde mai pui ca numarul e elevi din clasa mea e de 27), depinde de situatia fiecaruia.
Nu m-as hazarda in astfel de calcule. Fiecare stie ce greutati financiare are si ce cheltuieli pentru familia lui sau familia extinsa are.
Sunt pesimista pentru ca fac aceasta meserie din dragoste pentru copii. Ma indignez cand vad ca in loc sa se ia masuri care sa ajute cu adevarat copii sa invete, (de invatat invata numai daca iubesc, indragesc cartea), se fac tot felul de experimente si asta nu de ieri de azi.

Repet: nu vreau sa intru in polemica!!!

Oricum,doresc tuturor un an scolar mai bun!
popina
 
Mesaje: 33
Membru din: 17 Aug 2009, 17:07

Re: ora de lectura

Mesajde lvero2004 » 12 Sep 2011, 15:17

Este corect daca la clasa a III-a Voi lua nr minim de ore pe saptamana la Limba si literatura romana, adica 5 ore din care una este de lectura? adica 4 -1 lectura?
lvero2004
 
Mesaje: 69
Membru din: 23 Mar 2005, 23:56

Re: ora de lectura

Mesajde felixmunteanu » 12 Sep 2011, 19:29

Părerea mea e că 4+1 ore sunt prea putine la a III-a. Eu am făcut anul trecut 6 ore din care vinerea era lectură. Anul ăsta voi avea 4+1 şi tot mi se pare puţin. N-am încotro că nu vreau nici să merg pe maximum şi să încarc elevii. A luat şi profesoara de engleză un opţional aşa că... e destul.
felixmunteanu
 
Mesaje: 756
Membru din: 15 Mai 2006, 10:29

Re: ora de lectura

Mesajde anca31 » 12 Sep 2011, 19:49

Daca s-a introdus ora de lectura, mai putem avea literatura pentru copii ca disciplina optionala ?
anca31
 
Mesaje: 28
Membru din: 05 Iun 2007, 21:18

Re: ora de lectura

Mesajde sportiv » 12 Sep 2011, 22:09

N-au nicio treaba una cu cealalta ora! (levro 2004)!Fac parte din arii curriculare (vorba vine : ,diferite!)SIGUR CA SE POATE!
ELA67
-oricum nu exista cadru legal,este o cârpeală,pe care noi,învătătorii, am înțeles-o :P ,că doar nu suntem mai slabi pregătiți ca aceasta dnă Badea (cu încă trei prenume în ,,coadă),de care,sincer,n-am auzit să fi avut vreo contribuție,alta decât cea politică, în sistemul românesc de învățământ!
popina!
Nu te supara,dar legea spune MAXIM 25! De ce nu aveți 2 clase? (retoric întreb).
Tuturor, sanatate!
Avatar utilizator
sportiv
 
Mesaje: 3121
Membru din: 19 Ian 2008, 19:02
Localitate: Răcăciuni-Bacău

Re: ora de lectura

Mesajde lenushik » 13 Sep 2011, 17:58

Sa inteleg ca daca am cls a III-a pot intocmi planificarea la limba romana - 5 ore si separat pentru lectura 1 ora? Asa am 6 ore plus 1 ora optional plus 2 ore limba engleza = 9 ore la nivelul ariei. Este corect?
lenushik
 
Mesaje: 1
Membru din: 18 Feb 2010, 17:12

Re: ora de lectura

Mesajde viocro » 13 Sep 2011, 19:57

0_plan_cadrui_iv.doc
(71 KiB) Descărcat de 212 ori
viocro
 
Mesaje: 423
Membru din: 27 Feb 2008, 19:30

Re: ora de lectura

Mesajde felixmunteanu » 13 Sep 2011, 20:07

Din câte o cunosc pe dna Oana Badea care a profesat ca învăţătoare la noi la şcoală, ştiu sigur că n-ar spune "mai slabi pregătiţi". Iată deci că e măcar cu un... "i" mai sus, dacă tot propuneţi comparaţii. Că nu e la nivelul unui Spiru Haret sau că nu şi-a pus numele pe vreun manual şcolar e adevărat, dar vă spun în cunoştinţă de cauză că a fost o învăţătoare foarte bună, activă şi cu un ascuţit spirit critic, ba, uneori prea critic. Defecte... ca tot omul, dar de ce trebuie să fie motiv de ironie faptul că are trei prenume? Ironizaţi-o că i-a şoptit ministrului, dar nu pentru ce-au făcut cândva părinţii şi naşii.

Şi, dacă tot aveţi o problemă cu prenumele oamenilor (v-am citit şi comentariul ironic la adresa unui profesor pe nume Mariean), poate vă inspiră şi cel de mai jos:
Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso Lopez


PS: Dle Sportiv, după cum aţi văzut, vă împărtăşesc de multe ori părerile şi vă respect, dar nu pot fi de acord cu atacurile la persoană, indiferent cine e persoana.
PS2: Nu agreez guvernul portocaliu.
felixmunteanu
 
Mesaje: 756
Membru din: 15 Mai 2006, 10:29

Re: ora de lectura

Mesajde sportiv » 13 Sep 2011, 22:23

Nu contest pregatirea profesionala a doamnei Badea,din simplu motiv ca nu o cunosc! Mulțumesc pentru atragerea atenției asupra greselii si-mi cer scuze!Acum dna Badea este persoana publică,altfel decât o cunoașteți dumneavoastră și nu pot fi de acord cu ceea ce ,,ne baga pe gât” oricât de utilă ar fi o schimbare-și este-dar mai ales modalitatea! Guvernul a trecut legea prin asumarea raspunderii,așa că trebuie să o și respecte prin ministerul de resort (asta referitor la numarul de ore în planurile cadru,la tot ceea ce se ,,cârpește” din mers,la multimea de metodologii din care a trecut prin MO doar una, la foaia de parcurs propusă care nu are temei legal,la simplificarea programelor școlare,elaborarea de manuale ,respectarea legii privind comasarile si scolile cu PJ -unele au peste 1200 de elevi,toti de pe teritoriul unei localitati rurale,chiar daca una din ele are 500 de elevi.Tot respectul fata de activitatea doamnei de la catedra și va cred, dar ca secretar de stat...
Toate bune!
Avatar utilizator
sportiv
 
Mesaje: 3121
Membru din: 19 Ian 2008, 19:02
Localitate: Răcăciuni-Bacău

Re: ora de lectura

Mesajde felixmunteanu » 13 Sep 2011, 23:31

Aveţi dreptate când vă referiţi la "băgările pe gât" şi la reformele făcute aiurea şi parţial. Personal îi semnalez direct multe probleme şi răspunde. Ne-am chiar încolţit pe unele teme, dar, din câte înţeleg, nu e singura voce din minister şi să nu uităm de vocile "importante" din alte fotolii.
Eu nu o apăr la modul general. Aţi văzut că am punctat doar anumite aspecte: pregătirea profesională şi prenumele. În rest... fiecare vede şi judecă.
O seară bună!
felixmunteanu
 
Mesaje: 756
Membru din: 15 Mai 2006, 10:29

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Invatamant primar

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 8 vizitatori