Obiecte in plus, obiecte in minus

Discutii legate de invatamantul romanesc, cum este acum si cum ar trebui sa fie.

Despre care din urmatoarele obiecte ar trebui discutata schimbarea statutului din disciplina obligatorie in disciplina facultativa, sau ar trebui discutata eliminarea din programa scolara ? Va rugam argumentati-va optiunea intr-un reply

Religie
7
44%
Educatie fizica
1
6%
Educatie muzicala
1
6%
Educatie tehnologica
5
31%
Alta (va rog sa mentionati intr-un reply care anume)
2
13%
 
Voturi totale : 16

Obiecte in plus, obiecte in minus

Mesajde kogayonon » 29 Iun 2005, 11:42

iace wrote:
Hmmm... Hmmm... Hmmm. Ce semnatura "interesanta" pentru un profesor de religie!!!... Religia mahomedana????
Aceleasi reguli as putea sa le propun si pentru RELIGIE, chiar mai indreptatite decat pentru EDUCATIE FIZICA. Regula nr. 1 - fara catalog, Regula nr. 2 - religia - facultativa. Nu credeti? De ce sa fie toti elevii obligati sa faca religie? Caci si la religie se "strica media" elevilor, tot la fel cum si la educatie fizica se poate intampla.
Se vede ca nu aveti copii... eventual cu un surplus de greutate, fenomen care deja e destul de frecvent in randul lor, pentru ca statul la calculator, televizor, masa de studiu... nu le este deloc benefic dezvoltarii lor fizice.
Educatia fizica este foarte importanta si trebuie sa fie obligatorie. Daca dvs. nu v-a placut, asta este alta poveste. Dar poate v-a ajutat in dezvoltarea fizica si ... psihica?! Sau poate nu.
Eu daca as fi in minister as mai introduce macar o ora de sport in plus... de exemplu in locul religiei.


Iata raspunsurile mele:
- predau religie greco-catolica, mi-am luat numele sotiei, inainte ma chema doar Romulus Oneata.
- Educatia fizica nu propaseste precum religia, e singurul motiv pentru care as pune religia in fata sportului.
- Evident, nu am copii.
- O ora de sport in plus ar insemna pentru elevi zile cu 9 ore in orar. Sunt ei muncitori ? Sunt ei proletari infierati, dornici de ore suplimentare ?
- Cine e cu adevarat credincios n-are nevoie sa faca sport si sa forteze natura. Daca Dumnezeu va dori, acela va fi sanatos. Daca Dumnezeu nu va dori, acela va fi etern obez, oricat sport ar face.
- Ce obiect predati, iace ?

Am deschis acest topic deoarece tendinta zilelor noastre - lucru pe care nu eu l-am afirmat - este trecerea de la cultura generala la cultura functionala. Observam peste hotare ca americanii au o cultura functionala. Un muncitor dintr-un service se va uita ciocus daca ii vei spune de Lord Byron, dar va sti totul despre o masina, despre un camion, despre motoare, etc. In Romania, exista discipline care la care notele nu se dau precum ar trebui, si care - ipotetic vorbind - ar trebui sa stimuleze unele calitati, daca s-ar face cum ar trebui.

As vrea sa stiu opinia Dumneavaostra.
Avatar utilizator
kogayonon
 
Mesaje: 12
Membru din: 23 Iun 2005, 13:05
Localitate: Cluj-Napoca

Mesajde emil » 29 Iun 2005, 14:34

Buna ziua!
Va rog sa va pastrati calmul. Pot fi divergente de opinii pe care va rog sa le tratam fara enervari.
Mi se pare normal ca fiecare specialitate sa doreasca sa-si pastreze statutul ei in curriculum.
Ramane de vazut/discutat CUM sa facem sa rezolvam amiabil acest statut. Oricum, nu o facem noi ci cei care iau decizii.
Noi ne spuem parerea, fara patima!

va multumesc de atentie si va doresc liniste si bucuria vacantei!
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2737
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

Mesajde iace » 29 Iun 2005, 16:37

Fac parte din generatia care nu a avut religia in programa scolara. O fi rau, o fi bine? Habar n-am. Poate de aceea nici nu pot intelege de ce este obligatorie si nu facultativa aceasta materie. Daca tot vorbiti de occident, oare cum este acolo din acest punct de vedere??? Adica elevii au in programa obligatorie religia?
As vrea sa va intreb: dvs. cu cati copii dintr-o clasa tineti orele de religie?
Intreb asta pentru ca am exemplul clasei unde am fost diriginta, unde orele se desfasurau cu maxim 10 elevi din 20, restul fiind de alte religii dacat cea ortodoxa. Ceea ce nu mi se pare corect. Eu, ca prof de fizica, sustin orele cu intreaga clasa, pe cand altii au numai jumatate din numarul de elevi normal la ora, deci si mai putin stres.
Da... si prevad deja urmatoarea intrebare care mi se va adresa.
Avatar utilizator
iace
 
Mesaje: 1009
Membru din: 18 Sep 2004, 15:16
Localitate: Suceava

Mesajde oana1964 » 29 Iun 2005, 20:10

cred ca religia este un subiect extrem de delicat si de aceea poate ar fi bine sa se prezinte elevilor un curs de istorie a religiilor, un fel de rezumat a ceea ce a scris Mircea Eliade, fara ranchiuna si fara incercarea involuntara de a face prozelitism si de a prezenta o religie ca fiind alba si celelalte negre. asa vad eu lucrurile. precizez ca sunt ortodoxa, la fel ca majoritatea romanilor, dar asta nu ma impiedica sa respect si sa citesc si despre alte filosofii si religii.

desi... nu religia am votat-o in poll, ci... tehnologia.
oana1964
 
Mesaje: 850
Membru din: 20 Feb 2005, 15:30
Localitate: Piatra Neamt

Mesajde alena » 29 Iun 2005, 20:53

NICI EU NU AM FÃCUT RELIGIA CA OBIECT DE STUDIU. DAR ORTODOXÃ FIIND ÂŞI PRIMIND O EDUCAŢIE RELIGIOASÃ ÎN FAMILIE, PRACTICÃ NU TEORETICÃ. LA RÂNDUL MEU AM URMAT EXEMPLELE MOÂŞTENITE DE LA PÃRINŢI. AM ÎNVÃŢAT ODATÃ CU FIUL MEU ÂŞI AM DOBÂNDIT UNELE CUNOÂŞTINŢE. IAR ELEVII MEI AU LA ÂŞCOALÃ O PROFESOARÃ, PÂINEA LUI DUMNEZEU. TONT SÃ FII ÂŞI SÃ N-O ÎNDRÃGEÂŞTI PE D-NA PROF. MIHAELA BOBEICÃ DE LA ÂŞC. NR. 9 GALAŢI!!!
alena
 
Mesaje: 194
Membru din: 02 Ian 2005, 12:21
Localitate: Galati

Mesajde kogayonon » 30 Iun 2005, 09:19

Ma scuzati daca mi-am exprimat opiniile cu patima. N-am intentionat acest lucru, daca am trecut peste unele limite... mea culpa ! In ceea ce priveste numarul de elevi care participa la orele mele de religie, care sunt 4 / saptamana (am numai jumatate de norma), bineinteles ca nu sunt toti, dar sunt cel putin 20 dintr-un total de sa zicem 25. Dupa care depinde de clasa. Intr-o clasa neinteresata sau hai sa zicem cu elevi mai putin luminati, acestia participa intr-un numar mai mic la religie. Chinul de pe lume e la cultura civica sau la celelalte stiinte socio-umane la liceu, unde rareori vezi mai mult de 10-11 elevi (ma refer la sectia reala). Ei habar n-au ca logica e baza informaticii sau ca economia e un model de functionare a lumii moderne ! Referitor la ce anume predau in orele de religie, incerc sa am o anumita continuitate. Astfel, la clasele V-VI predau rugaciuni, anumite practici, in ce constau slujbele greco-catolice. Mai incolo, incerc (nu intotdeauna reusesc) sa fac o istorie cat se poate de obiectiva a crestinismului. Mi-e peste poate sa fac sinteza sintezei "Tratatului de Istoria Religiilor" a lui Mircea Eliade, mai ales ca multi elevi nu sunt interesati. Vorbind despre crestinism in general, tratez deja niste principii cunoscute sau mai putin: filioque, Primatul Papal, Sola Scriptura, etc.
Avatar utilizator
kogayonon
 
Mesaje: 12
Membru din: 23 Iun 2005, 13:05
Localitate: Cluj-Napoca

Mesajde christa » 30 Iun 2005, 10:12

iace scrie:Daca tot vorbiti de occident, oare cum este acolo din acest punct de vedere??? Adica elevii au in programa obligatorie religia?

Sa va lamuresc cum e in Occidentul meu. :wink:

Religia in sine e materie obligatorie (rel. evanghelica sau catolica), iar pentru cei care nu apartin nici uneia dintre aceste religii exista orele de Werte und Normen (adica Valori si norme), tocmai ca sa nu aiba unii dintre elevi mai multe ore decat ceilalti.

Insa ce am constatat acum la sc. mea (profesionala, cum am mai zis): am avut o clasa de 8 elevi (daca ma intreaba cineva, asta e marimea ideala a unei clase :wink: , insa din pacate e exceptia, in rest sunt cel putin 20 de elevi intr-o clasa, sunt si clase cu 30 de elevi), iar unul din elevi nu stiu daca era ateu, insa nu era nici evanghelic nici catolic, asa ca el a avut ore mai putine decat colegii lui, pentru ca pentru UN elev nu se tin celelalte ore. De altfel nici nu am vazut "Werte und Normen" in orar, doar religie, s-ar putea ca la scolile profesionale sa nu existe ambele variante. Asta nu am reusit inca sa aflu.
Avatar utilizator
christa
 
Mesaje: 219
Membru din: 18 Dec 2004, 22:25
Localitate: Germania

Mesajde didita » 25 Mar 2006, 22:44

Stimati colegi , acum realizez ca la noi la romani , daca nu moare si capra vecinului nu ne este bine ! De asemenea , constat inca o data ca in orice discutie , revin , ca la noi la romani ,este necesar un arbitru , dat fiind ca nu putem sa ne spunem o parere fara sa * dam cu piatra *. Oare nu
ne-au fost de ajuns atatia ani de comunism si indobitocire ? Oare chiar trebuie sa ignoram in continuare cu vehementa valorile morale pe care le aduce religia , credinta in sine ? Chiar trebuie ca si copiii nostri sa creasca si sa invete in acelasi spirit al ateismului , asa cum am crescut multi dintre noi ? Poate indreptandu-i catre credinta i-am putea face sa se gandeasca si la bine, corect, cinste , etc. valori care pentru unii dintre copiii si elevii nostri sunt doar vorbe !
Cineva facea referire anterior la Occident - d-voastra credeti ca in tarile predominant catolice s-a pus vreodata problema ca religia sa fie obiect optional in scoala ? inseamna ca la capitolul documentatie se sta destul de rau si cred ca e necesar un studiu nou !!!
Chiar nu realizeaza nimeni ca la nivel global se incearca impunerea unei dominatii a Bisericii Catolice in lumea crestina ? Priviti comunitatile catolice de la noi : este vreuna care sa renunte atat de usor la educatia in spiritul religios asa cum o facem noi ,cei de religie ortodoxa ?
Asa ca fratilor , sa nu mai sarim asa la confratii nostri profesori de religie , ca majoritatea lucreaza cu pasiune si ii fac pe copii atunci cand reusesc sa si-i apropie , zic eu , mai buni si mai cinstiti !
Apropo , nu am nici o legatura cu religia si nici cu ed. fizica , muzica sau ed. tehnologica . Toate au rostul lor , dar sa nu exageram pentru unele !
Sunt numai un *nesemnificativ * profesor de fizica - daca imi aduc bine aminte , si norma de la fizica s-a micsorat si noi profesorii de fizica n-am mai strigat in gura mare ca nu avem ore suficiente , ca s-a scos disciplina de la BAC , ca nu mai foloseste admiterilor la tehnice , etc. Deci , in concluzie , haideti sa fim seriosi si sa privim mai departe de instincte !
Va doresc o zi buna si mai reflectati !
didita
 
Mesaje: 53
Membru din: 28 Feb 2006, 23:10

Mesajde profesorultrasnit » 02 Apr 2006, 03:37

Mai exista o varianta de a nu muri capra vecinului. Ba chiar de a impaca si capra si varza: atat Religia cat si Ed. Fizica sa devina discipline facultative. In acest fel elevii ar avea posibilitatea sa se aplece cu precadere in directia ce li se potriveste mai bine. Ce ziceti?
Avatar utilizator
profesorultrasnit
 
Mesaje: 20
Membru din: 13 Mar 2006, 03:04
Localitate: Bucuresti

Mesajde didita » 02 Apr 2006, 17:47

Dar ce-ati zice daca disciplinele acestea si multe altele ar fi facultative , iar elevul ar avea cum e pe la" altii'' la care aspiram , posibilitatea de a se inscrie la cursurile pe care le doreste? Atunci sa vedem ce facem cu capra !
Numai cursurile foarte bune, interesante si atractive vor avea de castigat !
Si atunci sa te tii competitie !!!
N-o sa ne mai punem problema care la care ne mancam orele ?!
:evil:
didita
 
Mesaje: 53
Membru din: 28 Feb 2006, 23:10

Mesajde mariro » 02 Apr 2006, 19:08

S-ar putea momentul sa fie foarte apropiat, odata cu aprobarea Legii calitatii in invatamant! :wink:
Avatar utilizator
mariro
 
Mesaje: 16653
Membru din: 16 Mai 2004, 20:40
Localitate: Galati

de ce numai acele materii sunt mentionate in chestionar?

Mesajde cristian75 » 13 Sep 2006, 15:41

la ce nivel discutam despre aceste materii?
la toate clasele?
cred ca discutia trebuie nuantata.

toate acele materii au rolul lor in formarea umana.
nu cred ca trebuie scoasa vreuna din programa.

dar putem discuta despre curriculum, ce cuprinde el pentru fiecare an de studiu, cit de folositor ii este copilului sa invete unele lucruri sau altele?

in ce masura educatia este o chestiune de optiune a elevului?
la ce virsta poate face el aceste optiuni in folosul sau real - viitor?

Daca matematica este atit de importanta incit elevul trebuie sa invete calcule trigonometrice, logaritmi, functii de gradul II, matrici, limite, calculul probabilitatilor, algebra superioara, etc?
si sa mai sustina si un examen de bacalaureat din acestea?
cit de usoare sunt , cit de atractive, de folositoare aceste lucruri o dovedesc notele elevilor, corigentele si < meditatiile > necesare pentru promovarea exam.
cristian75
 
Mesaje: 3
Membru din: 13 Sep 2006, 15:19

Mesajde cornel_cretzu » 01 Apr 2008, 23:46

Am votat - religia trebuie eliminata din programa scolara.
1. Statul roman este stat laic, religia nu are ce cauta in institutiile de stat.
2. O parte din bugetul ministerului invatamantului, adica si banii mei, se duc pe salariile unor profesori si inspectori care predau altceva dacat stiinta, asta daca nu cumva se preda in orele de religie ISTORIA religiilor. si din cat am studiat programele scolare Nu se preda istoria religiilor, ba dimpotriva, singura optiune este cea pe care o imbratiseaza profesorul respectiv.
3. Chiar daca ar fi ora de religie facultativa sau optional, tot nu ar fi corect. Copii care, din diferite motive, nu frecventeaza acele ore devin paria in ochii celorlalti colegi.
4. Evaluarea, indiferent cat de indulgenta ar fi ea, tot nu poate masura credinta, sau profesorul de religie se erijeaza in Dumnezeu si da note corecte? Iar daca nu da note corecte copilul credincios care primeste o nota mica ce va crede?
cornel_cretzu
 
Mesaje: 11
Membru din: 01 Apr 2008, 22:44


Înapoi la Scoala in Romania

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator