Invatamantul primar si prescolar in pericol

Mesajde anca31 » 06 Apr 2009, 00:10

Phoenix : „Ar trebui sa facem o petitie prin care sa cerem ca lucrurile sa ramana exact asa cum le stabilea legea initial. (....)
Iar daca ati studiat literele, foarte bine, nu va contest meritele, sunt de acord ca acest lucru sa se reflecte in statul de plata, dar sa fiti considerata institutor, nu profesor. „ :?:
anca31
 
Mesaje: 28
Membru din: 05 Iun 2007, 21:18

Mesajde adinatulbure » 06 Apr 2009, 00:31

Ëu nu sunt impotriva nimanui. Sunt impotriva greselilor din sistem care atrag pe termen lung efecte negative. Si pe acestea le-am subliniat.

Nu am cum sa nu sustin ca un coleg invatator care si-a continuat studiile la PIPP sa fie platit ca profesor (va felicit din nou si de data aceasta). Dar nici nu am cum sa nu observ in ce situatie jalnica ne vom trezi peste cativa ani cand pe copiii nostri ii vor educa profesorii facuti la distanta care nu au la baza studii in domeniu facute la zi ( ceea ce se intampla prin desfiintarea liceului pedagogic) .

Cel putin dupa petitia facuta de noi acum doi ani aceasta situatie in unele universitati s-a reglat : se cere pentru studii la distanta dovada absolvirii ori a liceului pedagogic ori a scolii postliceale ori a colegiului de institutori. S-a introdus un articol in propunerea legislativa care prevede anii de stagiatura in invatamant. Din petitia facuta de noi cei care ne guverneaza au aflat cu stupoare ca umilii invatatori au studii superioare, inca de pe vremea cand inca nu se facuse o facultate speciala pentru ei, si-au dat seama ca invatatorii cunosc si ei legile, cunosc si ei modul in care se pot organiza si in care isi pot face auzite opiniile.

Sustin in continuare necesitatea reinfiintarii Liceului pedagogic - ca liceu vocational. De ce preotii, ofiterii etc pot avea licee vocationale si numai noi, invatatorii si asistentele nu? De ce s-or fi desfiintat tocmai liceele pedagogice si cele sanitare? Cine are interesul sa loveasca fix acolo unde un popor este mai vulnerabil? Si unde pe termen lung doare cel mai tare?

De ce se scot din norma invatatorului orele de educatie fizica, cele de muzica, cele de limbi straine, cele de arte plastice? Pe acelasi principiu pot fi scoase din norma sa si celelalte, nu-i asa? Exista profesori pentru toate ...

De ce sunt mereu discriminati invatatorii si educatorii fata de celelalte categorii de cadre didactice?
Infiintarea acestei licente este mai mult decat binevenita, dar nu asa cum s-a facut, prin desfiintarea liceelor vocationale in domeniu.

O licenta dobandita in alt domeniu decat PIPP nu ii descalifica pe invatatorii care au fost calificati in domeniu prin studii medii.

Acestia insa pentru a preda la gimnaziu sau la liceu au nevoie de modulul pedagogic ( desi au grade didactice date si vechime in invatamant) - se motiveaza prin faptul ca nu au pregatirea necesara pentru a lucra cu puberi si adolescenti - de ce nu se cere acelasi modul de data aceasta specializat pentru varsta scolara mica si profesorilor care vin sa tina orele de educatie fizica, limbi straine, etc la clasele mici ?

Din punctul meu de vedere o decizie inteleapta e cea care ar reusi sa ii motiveze pe cei competenti sa ramana si sa se dezvolte profesional.

In ceea ce priveste salarizarea problema ridicata de absolventii PIPP este clar de competenta instantei. Este o discriminare fatisa care li se face fata de profesorii de la clasele 5-12 si care poate fi dovedita direct, concret si simplu in fata oricarei instante de judecata.
adinatulbure
 
Mesaje: 435
Membru din: 15 Feb 2005, 14:41

Mesajde criss_co2000 » 06 Apr 2009, 06:52

AI MARE DREPTATE ,ADINA!AM ABSOLVIT SI EU LICEUL PEDAGOGIC,COLEGIUL UNIVERSITAR, APOI FACULTATEA DE STIINTE ALE EDUCATIEI.CEEA CE AM FACUT IN CEI 5 ANI DE LICEU PEDAGOGIC ,NU SE POATE COMPARA NICI PE DEPARTE CU CEEA CE AM FACUT LA CONTINUAREA STUDIILOR.SUNT IN ASENTIMENTUL TAU SI SUSTIN CU TARIE REINFIINTAREA LICEULUI PEDAGOGIC!!!
criss_co2000
 
Mesaje: 128
Membru din: 09 Apr 2008, 18:35

Mesajde phoenix_ » 06 Apr 2009, 10:28

Ma bucur ca acum se fac interpelari pe un ton civilizat. Cu insulte si acuze nu ajungem nicaieri. Cu totii suntem de acord ca reinfiintarea liceelor pedagogice ar fi benefica. Dat fiind ca macar in privinta acestui lucru suntem cu totii de acord, cred ca intr-adevar am putea avea succes, mai ales daca vom beneficia de sprijinul sindicatelor. Cu conditia ca absolventii liceelor pedagogice sa-si continue studiile la PIPP daca vor sa profeseze ca educatoare sau invatatori. Tendintele explicite ale politicilor educationale pe plan european si international conditioneaza accesul la cariera didactica de absolvirea unei forme de învatamânt superior.
Sunt de acord ca "o licenta dobandita in alt domeniu decat PIPP nu ii descalifica pe invatatorii care au fost calificati in domeniu prin studii medii". Asa cum nici invatatorii care au numai studii medii nu pot fi considerati mai putin calificati. De fapt, sunt in egala masura calificati pentru profesia de invatator ca si invatatorii cu o licenta in alt domeniu decat PIPP. Dar nu am sustinut si nu voi sustine si ca ar trebui sa aiba si acelasi salariu. Studiile superioare, chiar daca sunt in alt domeniu, trebuie sa fie recompensate corespunzator, insa functia didactica e tot cea de invatator. La urma urmei, exact acelasi lucru este stipulat si in actualul proiect de lege.
Sa presupunem ca absolventii PIPP vor obtine salarii egale cu ale profesorilor. Nimic nu-i opreste pe absolventii de liceu pedagogic + alta facultate decat PIPP sa faca un demers asemanator.
Eu am sustinut si sustin ca absolventii PIPP, continuandu-si studiile in domeniu, s-au calificat exact pentru profesia lor. Asta ii indreptateste sa faca anumite cereri. Probabil absolventilor de liceu pedagogic + o alta facultate li se va da un raspuns de genul celui pe care l-am dat eu:
phoenix_ scrie: Sunt tare curioasa cine ma plateste pe mine ca jurist daca am terminat liceul pedagogic si stiintele educatiei. Sau de ce sa nu fiu angajata si platita ca economist, contabil sau profesoara de limba romana? Ca din ce-ati scris pana acum, reiese ca am tot dreptul... In schimb, un absolvent de liceu pedagogic si drept sau orice altceva are pretentia sa fie platit ca profesor sau institutor!!!

Din punctul meu de vedere petitia d-nei Tulbure are o lipsa fundamentala, lovind astfel in institutorii care au absolvit CUI. Curios cum de nu s-a gandit la discriminarea la care au fost supusi acestia.
phoenix_
 
Mesaje: 21
Membru din: 22 Mar 2009, 17:07

Mesajde adinatulbure » 06 Apr 2009, 13:01

Petitia conceputa de noi si semnata de alti colegi aflati in situatia noastra nu a lovit in nimeni asa cum nici cererile formulate de absolventii PIPP nu lovesc in cineva. Petitia ca orice petitie atrage atentia unui fapt cunoscut din interior de petitionarii care sunt nemultumiti pentru un fapt, care se simt discriminati etc. Este un demers democratic. Ca orice demers democratic poate lasa loc la interpretari. Nu am cum sa dovedesc la ce ma gandeam eu sau colegele mele cand am facut petitia.( Sau ca nu ne-am gandit nici o clipa sa ätacam"pe un coleg sau altul. Imi cer scuze public daca s-a simtit cineva atacat).

Si din nou repet ca ma supara si ma doare discriminarea care se face colegilor absolventi de PIPP care acum conform statutului sunt profesori si pot fi incadrati ca atare ( este vorba de o atitudine generala in sistem!!!! la adresa invatatorilor conform careia actioneaza toata lumea de la secretare pana la directori - un fel de prejudecata ca invatatorul si educatorul sunt aia cu studii medii din invatamant care pun stiloul in mana copilului dar nu au nici un fel de pregatire stiintifica). Exact cum profesorii care predau la clasele mici ( engleza, religie, educatie fizica) nu sunt platiti sau incadrati ca institutori, ci ca profesori 1 sau 2 in functie de studii. - imaginati-va ca de maine conform cu incadrarea in inv primar sa nu mai existe profesori ci numai institutori - adica inclusiv profesorii care predau acum la clase sa fie platiti ca institutori- cum credeti ca ar reactiona sindicatele?
adinatulbure
 
Mesaje: 435
Membru din: 15 Feb 2005, 14:41

Ordonanta a fost aprobata

Mesajde adinatulbure » 06 Apr 2009, 13:12

Acum am intrat si pe edu.ro sia m gasit ordonanta in care se specifica si functia de profesor pentru invatamantulprimar si prescolar. Felicitari din nou. Un cadou frumos de sarbatori pentru colegii nostri.
adinatulbure
 
Mesaje: 435
Membru din: 15 Feb 2005, 14:41

Mesajde phoenix_ » 06 Apr 2009, 13:23

Asa este. Felicit toti colegii care beneficiaza de prevederile acestei ordonante. Totusi deocamdata e in stadiu de proiect.
http://www.edu.ro/index.php/articles/11812
phoenix_
 
Mesaje: 21
Membru din: 22 Mar 2009, 17:07

Mesajde phoenix_ » 06 Apr 2009, 18:29

In ceea ce-i priveste pe absolventii PIPP lucrurile se vor reglementa curand. De aceea pot sa spun acum ca pe mine ma doare mult mai mult cand vad cum absolventii de liceu pedagogic+CUI sunt incadrati si platiti ca institutori II, iar absolventii de liceu pedagogic+alta facultate decat PIPP sunt incadrati si platiti ca institutori I. Asta nu tot discriminare se cheama?
Ce sa-i faci, fiecare cu durerile lui.
phoenix_
 
Mesaje: 21
Membru din: 22 Mar 2009, 17:07

Mesajde adinatulbure » 06 Apr 2009, 20:19

Face parte dintre rezultatele logicii nefaste care se aplica numai cadrelor didactice din primar. La fel ca si cu discriminarea pe care v-o prezentam mai inainte. Colegiile au fost facute tot pentru ca se urmarea desfiintarea liceelor pedagogice. De ce un profesor de engleza la calsele 1-4 nu e platit ca institutor? De ce un invatator licentiat in matematica nu e platit ca profesor - macar pe orele de matematica pe care le preda :) ? Sau cel de filologie pentru orele de limba si comunicare de ce nu ar fi platit ca profesor? La fel ca cei de educatie fizica, cei de religie si cei de limbi straine? Discriminarile sunt foarte multe. Si prima si cea mai grava este ca se tine cont de nivelul de varsta al elevilor si nu de nivelul de competente
adinatulbure
 
Mesaje: 435
Membru din: 15 Feb 2005, 14:41

Mesajde phoenix_ » 06 Apr 2009, 20:39

:D Ei, aici nu va mai contrazic. Cand aveti dreptate, aveti dreptate. Oricum, la ce harababura e acum in invatamant, greu de crezut ca se va putea face un sistem echitabil de incadrare si de plata al colegilor care predau la ciclul primar. Unii au absolvit liceul pedagogic, altii un liceu oarecare. Unii au continuat cu scoala postliceala, altii cu CUI, altii cu PIPP, altii cu alta facultate, altii - deloc; mai sunt si cei au trecut prin mai multe forme de specializare. Apoi acea "alta facultate" poate sa aiba oarece legatura cu invatamantul sau nu. Sunt atatea combinatii posibile ca te ia cu durere de cap.
phoenix_
 
Mesaje: 21
Membru din: 22 Mar 2009, 17:07

Mesajde andreea_muntean » 07 Apr 2009, 19:48

[quote="phoenix_"] Cu conditia ca absolventii liceelor pedagogice sa-si continue studiile la PIPP daca vor sa profeseze ca educatoare sau invatatori.

Nu este indicat sa solicitam unui absolvent de pedagogic plus o alta specializare decat PIPP asa ceva. Nu ar fi corect. Ce solicitam absolventilor de postliceal (inv-ed , 2 ANI ) atunci? Ca aici sunt "bubele"!!!
andreea_muntean
 
Mesaje: 440
Membru din: 08 Feb 2007, 01:19

Mesajde phoenix_ » 07 Apr 2009, 20:02

andreea_muntean scrie:Nu este indicat sa solicitam unui absolvent de pedagogic plus o alta specializare decat PIPP asa ceva. Nu ar fi corect. Ce solicitam absolventilor de postliceal (inv-ed , 2 ANI ) atunci? Ca aici sunt "bubele"!!!

De acord. M-am referit strict la viitorii absolventi de liceu pedagogic, in cazul in care acesta s-ar reinfiinta. Daca, dupa ce urmeaza liceul pedagogic, considera ca li se potriveste mai bine un alt domeniu de activitate, nu-i opreste nimeni sa-si urmeze aspiratiile. In niciun caz nu-mi dau cu parerea in ceea ce-i priveste pe actualii absolventi de liceu pedagogic plus o alta facultate decat PIPP. Actualul proiect de ordonanta specifica pe ce functie vor fi incadrati. Mai urmeaza si o noua lege a invatamantului... E problema lor ce vor sa faca.
phoenix_
 
Mesaje: 21
Membru din: 22 Mar 2009, 17:07

Mesajde andreea_muntean » 07 Apr 2009, 20:09

Asa da.
Desi nu corect ca absolventii de postliceal , 2 ani repet , sa nu fie tratati ca o problema pentru invatamant. Nu inteleg de ce se discuta despre absolventii de pedagogic plus orice alta specializare ca fiind o problema , cand , de fapt , problemele sistemului stau in alta parte !
andreea_muntean
 
Mesaje: 440
Membru din: 08 Feb 2007, 01:19

Mesajde phoenix_ » 07 Apr 2009, 20:24

andreea_muntean scrie:Asa da.
Desi nu corect ca absolventii de postliceal , 2 ani repet , sa nu fie tratati ca o problema pentru invatamant. Nu inteleg de ce se discuta despre absolventii de pedagogic plus orice alta specializare ca fiind o problema , cand , de fapt , problemele sistemului stau in alta parte !

Nici prin cap nu mi-a trecut sa ma refer la absolventii de liceu pedagogic ca fiind o problema, fie ei cu facultati sau fara. M-am referit initial la functia didactica, iar mai tarziu la salarizare. Sa fie clar, n-am contestat si nu contest competenta vreunui invatator care a absolvit liceul pedagogic. Eu personal am gasit modele demne de urmat in dascali care au avut doar studii medii. Am tot respectul pentru ei si-n ziua de azi si cate zile voi trai.
Dat fiind ca am spus tot ce am avut de spus, iar problema care ma preocupa pe mine si-a gasit rezolvarea, nu voi mai posta deloc pe acest topic.
Un gand bun tuturor dascalilor in prag de sfinte sarbatori!
phoenix_
 
Mesaje: 21
Membru din: 22 Mar 2009, 17:07

invatamantul primar si prescolar in pericol

Mesajde valentina_792007 » 23 Apr 2009, 21:04

Dupa cate se vede foarte usor acuzam si atacam pe altii...Mai ales cand ar trebui sa ne sprijim unii pe altii in aceste vremuri, macar pentru mine, personal, grele...
valentina_792007
 
Mesaje: 3
Membru din: 02 Iul 2008, 10:32

Anterior

Înapoi la Invatamant primar

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori