Invatamantul primar si prescolar in pericol

Mesajde velnea » 26 Mar 2009, 18:39

sunt de acord cu dvs. Am terminat liceu de mate-fizica ,apoi am urmat scoala postliceal comasat de 3 ani in '94.sunt incadrata ca invatatoare.Acum fac 3 ani de colegiu (la ff) si sunt institutori.Dar o situatie absurda in invatamant e ca cei cu liceul pedagogic ,termina o facultate vai de ea in specialitatea management, administratie,drept etc. si li se mareste salariul cu aproape 100 lei.spuneti dragi colegi cu ce s-au specializat acestia in meseria lor? Vi se pare corect?Corect ar fi sa urmeze Stiintele Educatiei sau altceva in domeniu. Sunt o gramada de bani aruncati si nu se sesizeaza nimeni. Ministerul doreste specialisti!!!! Asa??????
velnea
 
Mesaje: 3
Membru din: 23 Mar 2009, 11:20

Mesajde andreea_muntean » 27 Mar 2009, 19:26

velnea scrie:sunt de acord cu dvs. Am terminat liceu de mate-fizica ,apoi am urmat scoala postliceal comasat de 3 ani in '94.sunt incadrata ca invatatoare.Acum fac 3 ani de colegiu (la ff) si sunt institutori.Dar o situatie absurda in invatamant e ca cei cu liceul pedagogic ,termina o facultate vai de ea in specialitatea management, administratie,drept etc. si li se mareste salariul cu aproape 100 lei.spuneti dragi colegi cu ce s-au specializat acestia in meseria lor? Vi se pare corect?Corect ar fi sa urmeze Stiintele Educatiei sau altceva in domeniu. Sunt o gramada de bani aruncati si nu se sesizeaza nimeni. Ministerul doreste specialisti!!!! Asa??????


Ce inseamna o facultate "vai de ea"??Au studii superioare , putem demonstra contrariul? De ce un absolvent de pedagogic sa mai invete o data ceea ce in 5 ani a asimilat deja?
"Acestia" despre care vorbiti dvs s-au specializat deja la pedagogic!! Eu ii admir , pentru ca si eu am absolvit 5 ani de pedagogic si nu am urmat Stiintele educatiei , doar Filologia!
andreea_muntean
 
Mesaje: 440
Membru din: 08 Feb 2007, 01:19

Mesajde andreea_muntean » 27 Mar 2009, 19:36

phoenix_:"Cum adica, invatatorul care benevol s-a inscris Facultatea de Stiintele Educatiei, care a studiat, a muncit, a intocmit proiecte si portofolii, a dat examene dificile, a trecut printr-un examen de licenta, si-a sacrificat timpul, vacantele, concediile pentru a se perfectiona … invatatorul acela sa fie pus pe picior de egalitate cu cei care vor trece ca gasca prin apa prin niste “cursuri de vara” care sa mai fie si platite de la buget? Dar nu-i strigator la cer? Da, invatamantul e in pericol, dar in nici un caz din pricina cererilor nefondate din aceasta petitie. "

Ce sa mai spunem atunci de cei care au absolvit un Colegiu ,3 ani , post liceu zoo sau tehno sau CFR , dupa care au mers la Stiintele educatiei 1 an , de completare , si si-au echivalat studiile ...Acestia cum au trecut prin asa zisa "facultate" ( ca au studii superioare , chiar daca -s pe bucati...) ??
Domnilor , noi am absolvit un liceu de profil , la o varsta propice , avem "n" ore de practica pedagogica , dupa care am urmat o facultate. Un curs al vietii cat se poate de firesc.
De ce trebuie eu sa am aceeasi calitate ca si cei despre care vorbesc mai sus??
andreea_muntean
 
Mesaje: 440
Membru din: 08 Feb 2007, 01:19

Mesajde phoenix_ » 27 Mar 2009, 22:25

"De ce sa mai repetam ceea ce am invatat in cei 5 ani de liceu?"
De ce vorbiti in necunostinta de cauza? Din punctul meu de vedere nu a fost o "repetitie", ci o aprofundare si totodata o extindere a cunostintelor din liceu. Oricat de greu va vine sa credeti, de-a lungul timpului stiintele educatiei au evoluat, anumite lucruri sunt privite dintr-o perspectiva diferita. Nu-mi spuneti ca in liceu ati studiat teoria inteligentelor multiple sau metode alternative de evaluare... Asta ca sa dau numai cateva exemple. Iar daca ati studiat literele, foarte bine, nu va contest meritele, sunt de acord ca acest lucru sa se reflecte in statul de plata, dar sa fiti considerata institutor, nu profesor. De ce? Pentru ca nu predati la gimnaziu sau la liceu, ci la ciclul primar.
phoenix_
 
Mesaje: 21
Membru din: 22 Mar 2009, 17:07

fair play

Mesajde coelera » 28 Mar 2009, 08:27

Disensiunile au aparut in momentul in care invatatori cu pasiune s-au vazut descalificati de acordarea unui punctaj si de drepturi salariale unora care faceau te miri ce facultati fara vreo legatura cu meseria lor.

Trebuie sa fim fair play si sa recunoastem ca este greu pentru cei care au facut aceste facultati ca dintr-o data sa isi vada in pericol situatia pentru care s-au zbatut ani de zile si au crezut ca fac tot posibilul sa-si asigure viitorul.
Tot asa trebuie sa se fi simtit si invatatorii pasionati de meserie cand au vazut ca dintr-o data statutul lor e devalorizat. Acum ei au facultatile lor si macar prin faptul ca au sansa sa studieze ceea ce ii intereseaza se face o dreptate.

Cuvantul cheie in aceasta situatie este FAIR PLAY .
coelera
 
Mesaje: 40
Membru din: 06 Feb 2006, 12:50

Mesajde phoenix_ » 28 Mar 2009, 20:34

In ceea ce ma priveste, consider ca am dat suficienta dovada de fair play, dar mai ales de bun simt. Sunt tare curioasa cine ma plateste pe mine ca jurist daca am terminat liceul pedagogic si stiintele educatiei. Sau de ce sa nu fiu angajata si platita ca economist, contabil sau profesoara de limba romana? Ca din ce-ati scris pana acum, reiese ca am tot dreptul... In schimb, un absolvent de liceu pedagogic si drept sau orice altceva are pretentia sa fie platit ca profesor sau institutor!!! Poate ma lamureste unul dintre invatatorii nostri cu studii juridice de ce eu nu am dreptul sa fiu platita ca jurist, dar el are dreptul sa fie platit ca institutor sau profesor... Repet, nu tin sa se faca o diferentiere din punct de vedere financiar, ci una din punct de vedere al statutului profesional. Cred ca e un drept moral pe care invatatorii cu studii superioare de specialitate si l-au castigat. Macar atat.
phoenix_
 
Mesaje: 21
Membru din: 22 Mar 2009, 17:07

Mesajde adinatulbure » 29 Mar 2009, 16:48

Rog administratorul sa inchida acest subiect care nu mai este de actualitate fiind initiat acum doi ani.
Felicit toti colegii care au absolvit Facultatea de Stiinte ale Educatiei sectia PIPP .
Le doresc succes in cariera si castig de cauza in ceea ce priveste recunoasterea atat financiara cat si morala a drepturilor lor.
adinatulbure
 
Mesaje: 435
Membru din: 15 Feb 2005, 14:41

Mesajde phoenix_ » 29 Mar 2009, 23:13

adinatulbure scrie:Rog administratorul sa inchida acest subiect care nu mai este de actualitate fiind initiat acum doi ani.

Chiar dumneavoastra ati relansat subiectul in urma cu cateva luni si atata vreme cat topicul este citit si oamenii vin cu diverse opinii, subiectul este de actualitate. Faptul ca ideile expuse aici va contrazic propriile idei nu mi se pare un argument suficient de puternic pentru a inchide topicul. Si eu am crescut pe vremea "raposatului", dar ca adult m-am integrat perfect in vremurile pe care le traim si consider ca fiecare dintre noi are dreptul de a se exprima liber.
adinatulbure scrie:Felicit toti colegii care au absolvit Facultatea de Stiinte ale Educatiei sectia PIPP .
Le doresc succes in cariera si castig de cauza in ceea ce priveste recunoasterea atat financiara cat si morala a drepturilor lor.

Desi vorbele de mai sus se vor a fi o ironie subtila, va multumesc in numele colegilor care au absolvit aceasta facultate. Cum nu mai e vorba de tras turta pe spuza dumneavoastra, cum va bosumflati... Mai sunt destule de discutat, caci legea inca nu specifica ce inseamna "studii in profilul postului". Si nu e aceasta singura neclaritate...
phoenix_
 
Mesaje: 21
Membru din: 22 Mar 2009, 17:07

Mesajde webmaster » 30 Mar 2009, 12:08

Daca o sa fie nevoie sa fie inchis vreun subiect de discutie ma voi sesiza, dar acum nu este cazul. Subiectele se inchid doar pentru mesaje deplasate, scandal etc.
Avatar utilizator
webmaster
Site Admin
 
Mesaje: 316
Membru din: 17 Iul 2006, 17:24

Mesajde sportiv » 31 Mar 2009, 08:19

Care mai de care mai multe studii facute.Va ,,certati,, pe o lege care ,probabil va veni.Invatatorii care au 4-5 ani de liceu pedagogic si nu au terminat si alte ,,studii,, s-au obisnuit cu activitatea curenta si modul de plata ,mai ales cei cu 25-30 de ani vechime -care , intre noi fie vorba, au auzit de teoria inteligentelor multiple,de metode alternative ,de scoala incluziva si de altele,dar sunt fair play chiar si cu cei care sunt mari juristi,dar au gasit ,,o paine,,in invatamant.(Vezi si exemplul multiplilor ingineri de toate specialitatile care sunt mari profesori-de zootehnie!!!!).
Lasati-ne sa iesim la pensie cu salariile noastre,asa cum sunt,nu ne mai ,,introduceti,,in contrele dumneavoastra!
Asteptati sa apara legea,eventual faceti presiuni pe sindicate,nu pe noi,care nu avem decat vina ca ne-am facut doar datoria (inclusiv cu unii dintre dumneavoastra,evident,mai tineri).Are cine ne judeca!
Doamne ajuta!
Avatar utilizator
sportiv
 
Mesaje: 3122
Membru din: 19 Ian 2008, 19:02
Localitate: Răcăciuni-Bacău

Mesajde phoenix_ » 01 Apr 2009, 22:27

Cu cat mai multe studii facute, cu atat mai bine. E foarte bine ca invatatorii au studii superioare, de orice specialitate ar fi acestea. In sfarsit nu vom mai fi "singurii intelectuali care au doar liceul". Dar sa se stabileasca clar care e relevanta acestora pentru munca la catedra.
Interesant e ca se gaseste intotdeauna un bun samaritean care sa aplaneze un conflict care nu exista. O discutie in contradictoriu nu e neaparat o cearta. Dar sa nu care cumva sa ai o parere diferita, ca se face gaura-n cer. Si mai interesant e ca atunci cand nu se gasesc contraargumente viabile se adopta o tactica ce se vrea moralizatoare: "tu sa taci, ca esti mic", "castiga si ei o paine".
Sunt ferm convinsa ca invatatorii cu 25-30 de ani vechime au auzit de teoria inteligentelor multiple, de metode alternative s.a.m.d., au participat la tot felul de cursuri si paracursuri. Ca asa-s invatatorii, constiinciosi, autodidacti, pusi mereu la punct cu tot ce-i nou. Si am toata stima pentru toti invatatorii care au trecut numai prin Liceul Pedagogic. Dar nu considerati ca efortul de a te perfectiona prin niste studii trebuie rasplatit? De ce sa nu dezbatem proiectul unei legi care ne priveste? Nu avem caderea sau nu avem competenta?
Nu fac presiuni pe nimeni si nici nu judec pe nimeni, imi exprim doar parerea personala, asa cum si "antevorbitorii" mei si-au exprimat-o pe a lor. Sa fac presiuni pe sindicate? Dar sindicatul suntem noi. Te pomenesti ca atat de bine ne reprezinta liderii sindicali ca nu mai e nevoie sa le transmitem niciun fel de semnale prin exprimarea parerilor noastre pe un forum destinat cadrelor didactice.
P.S.: Scuzati-mi impetuozitatea specifica unei tinereti un pic mai "coapte", caci am numai 21 de ani vechime.
phoenix_
 
Mesaje: 21
Membru din: 22 Mar 2009, 17:07

Mesajde sportiv » 02 Apr 2009, 08:25

-Sunt,clar ,pentru ca salarizarea sa se faca in functie de studii;(nu sunt pentru studiile ,,trecute in fuga" -vezi testele grila/calculator-,ci pentru cele ,,facute" asa cum trebuie;
-gradul de ,,intelectual"ti-l ofera,dupa parerea mea,cultura generala si nu neaparat multimea diplomelor adunate (cred ca si dv cunoasteti destule cazuri);
-sensul ,,castiga o paine" folosit era altul,cel putin in acceptiunea mea, poate nu am fost destul de clar,era de felul: invatamantul nu este ,,un cimitir al elefantilor",un loc de unde se poate iesi la pensie linistit;
-Nu toti dintre noi ,,suntem sindicatul"-vorbesc si de cei care nici macar nu stiu ca platesc o cotizatie...sa alegem lideri car sa ne reprezinte interesele,nu oportunisti politici.(parca mai ieri se faceau sedinte de sindicat si se alegeau conduceri doar in procesele verbale) Nu credeti,stimati colegi?
Avatar utilizator
sportiv
 
Mesaje: 3122
Membru din: 19 Ian 2008, 19:02
Localitate: Răcăciuni-Bacău

Mesajde phoenix_ » 02 Apr 2009, 20:21

sportiv scrie:-Sunt,clar ,pentru ca salarizarea sa se faca in functie de studii;(nu sunt pentru studiile ,,trecute in fuga" -vezi testele grila/calculator-,ci pentru cele ,,facute" asa cum trebuie;

Ma bucur ca suntem de aceeasi parere. Iata ca pana la urma nici macar discutie in contradictoriu nu mai e, caci prin aceasta fraza desfiintati "obiectul contradictiilor".
sportiv scrie:-gradul de ,,intelectual"ti-l ofera,dupa parerea mea,cultura generala si nu neaparat multimea diplomelor adunate (cred ca si dv cunoasteti destule cazuri);

Mare dreptate aveti, numai ca nimeni nu te evalueaza sau te salarizeaza pe acest criteriu. Sa nu uitam ca ani de zile invatatorii si educatoarele au fost considerati inferiori profesorilor pentru ca nu aveau studii superioare. Nu aveau nici macar dreptul de a candida pentru functia de director, desi multi dintre ei s-ar fi descurcat cel putin la fel de bine.
sportiv scrie:-Nu toti dintre noi ,,suntem sindicatul"-vorbesc si de cei care nici macar nu stiu ca platesc o cotizatie...sa alegem lideri car sa ne reprezinte interesele,nu oportunisti politici.(parca mai ieri se faceau sedinte de sindicat si se alegeau conduceri doar in procesele verbale) Nu credeti,stimati colegi?

Asa o fi, dar eu nu-s dintre cei care nu stiu ca platesc o cotizatie. Si ma indoiesc ca acesti "nestiutori" sunt chiar asa de numerosi. Asadar raman la parerea ca noi suntem sindicatul.
phoenix_
 
Mesaje: 21
Membru din: 22 Mar 2009, 17:07

Mesajde felixmunteanu » 02 Apr 2009, 21:52

Phoenix a scris:

"Si inca o aberatie:
Actualii invatatori absolventi doar de liceu pedagogic vor avea la dispozitie 5 ani pentru a sustine examene de diferenta in vacantele scolare la Facultatile pentru Invatamânt Primar conform unui curriculum considerat de minister ca obligatoriu unui cadru didactic care preda la ciclul primar. Cheltuielile privind aceste examene de diferenta vor fi suportate de la buget conform unui grafic stabilit de minister, inspectorate scolare si universitati."

De asta mi-a fost mie teama: ca pe cand termin de facut naveta la facultate, pe ploaie, vant, ninsoare si arsita, vine ...."cincinalu-n patru ani si jumatate" si ne pune pe toti in aceeasi oala.

Fara suparare, Phoenix are dreptate (din punctul meu de vedere). E exact ca la gradul I. Au fost unii care, decat sa munceasca la lucrare, preferau un salariu ceva mai mic si liniste. Pana cand a inceput sa miroase a reducere de activitate. Atunci, fuga, fuga "s-au gradat" doar ca sa isi salveze postul si nicidecum pentru ca au dorit sa se perfectioneze, pentru ca, daca erau dornici, mergeau cat de cat la timp.

Nu vreau sa moara si capra vecinului, dar nici sa ni se rada in nas si sa fim luati drept prosti.
felixmunteanu
 
Mesaje: 756
Membru din: 15 Mai 2006, 10:29

Mesajde penelopa_45 » 03 Apr 2009, 16:22

Si eu cred ca fhoenix are dreptate.Am 28 ani vechime in invatamant,termin anul acesta Stiintele educatiei si nu mi-a fost usor dar nu-mi pare rau nici de bani nici de timp;chiar am invatat cu placere pentru ca totul este legat de aceasta minunata meserie.
penelopa_45
 
Mesaje: 47
Membru din: 01 Ian 2008, 18:20

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Invatamant primar

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 7 vizitatori