intrebari

intrebari

Mesajde javela » 07 Mar 2006, 21:06

Buna ziua,

Ma numesc Daniela Filioreanu. Nu am legatura cu invatamintul, insa ma intereseaza anumite subiecte legate de istorie. As dori sa va intreb daca este cineva dispus sa-mi raspunda la anumite intrebari. Cum ar fi, de exemplu, care este legatura dintre hunii lui Attila si poporul maghiar? Sau daca in jurul anului 445, hunii au ocupat si regiunea carpato-danubiano-pontica. Ar mai fi si alte intrebari, la care nu am gasit un raspuns clar in carti sau pe internet. Va multumesc
javela
 
Mesaje: 4
Membru din: 06 Mar 2006, 21:52

tristete

Mesajde javela » 15 Mar 2006, 12:47

E trist ca n-am primit nici un raspuns. Cam aceasta este situatia invatamintului in Romania. Pacat de tara asta.
javela
 
Mesaje: 4
Membru din: 06 Mar 2006, 21:52

Mesajde mara2006 » 19 Mar 2006, 20:35

Formarea poporului maghiar este rezultatul unui proces complex (comparabil cu al tuturor popoarelor actualmente europene) care a cuprins, ca etapa, si asimilarea hunilor.
Daca "hunii au cucerit zona carpato- danubiano- pontica", din informatiile pe care le detin nu a fost o cucerire in sensul ca hunii s-au "asezat" in aceasta zona. Zona intra insa in aria teritoriilor "controlate" de huni, asa cum mai tarziu, tatarii (al caror stat era in nordul Marii Negre) controla toata zona est-carpatica.
mara2006
 
Mesaje: 10
Membru din: 14 Feb 2006, 20:40

Mesajde javela » 20 Mar 2006, 11:07

Multumesc foarte foarte mult pentru raspuns si voi mai indrazni si pe viitor sa mai vin cu intrebari :)
javela
 
Mesaje: 4
Membru din: 06 Mar 2006, 21:52

Re: tristete

Mesajde emil » 20 Mar 2006, 11:15

javela scrie:E trist ca n-am primit nici un raspuns. Cam aceasta este situatia invatamintului in Romania. Pacat de tara asta.

V-ati grabit sa faceti o afirmatie despre "situatia invatamantului" avand ca argument situatia de fata: daca v-a raspuns cineva sau nu, pe un Forum.
Vi se pare fair?
Banuiesc ca dupa ce ati primit raspunsul dat prin amabilitatea unui coleg, v-ati schimbat impresia !!!
Eu am speranta ca www.didactic.ro sa ne ajute sa ne cunoastem intre noi, sa ne vada si cei din exterior si astfel sa se poata spune ca invatamantul romanesc chiar merge, DATORITA NOUA TUTUROR !

cu stima,
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2737
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

Mesajde javela » 22 Mar 2006, 11:26

M-am exprimat in acel fel din doua motive. Mai intii pentru ca pina sa intreb pe forum, am mai intrebat doi profesori de istorie care s-au eschivat, ceea ce m-a speriat in ceea ce priveste calitatea profesorilor. In al doilea rind, trebuia sa provoc pentru a fi bagata in seama (aici nu prea am fost fair :wink: ).
Sint convinsa ca mai exista multi profesori cu adevarat bine pregatiti si demni de respectul intregii tari. Avem mare nevoie de domniile voastre.
javela
 
Mesaje: 4
Membru din: 06 Mar 2006, 21:52

Mesajde emil » 22 Mar 2006, 20:59

javela scrie:M-am exprimat in acel fel din doua motive. Mai intii pentru ca pina sa intreb pe forum, am mai intrebat doi profesori de istorie care s-au eschivat, ceea ce m-a speriat in ceea ce priveste calitatea profesorilor. In al doilea rind, trebuia sa provoc pentru a fi bagata in seama (aici nu prea am fost fair :wink: ).
Sint convinsa ca mai exista multi profesori cu adevarat bine pregatiti si demni de respectul intregii tari. Avem mare nevoie de domniile voastre.

Multumim de apreciere. Nu sunt profesor de istorie!
Sper ca ori de cate ori veti veni pe aici, dvs. sau prietenii dvs. vor gasi oameni cu care sa poata schimba o vorba atat de stiinta in general, cat si de educatie.
Va asteptam cu placere,
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2737
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

Mesajde romulanul11 » 27 Mar 2006, 23:39

Interesanta , fascinanta dar nefondata afirmatia ca ,, Formarea poporului maghiar este rezultatul unui proces complex (comparabil cu al tuturor popoarelor actualmente europene) care a cuprins, ca etapa, si asimilarea hunilor. ??
Exista diferenta cronologica ( sec.V- hunii si sec .IX ? maghiarii ) , diferente de origine etnica etc.. Sunt o serie de domnii doritori de a stabilii o origine cat mai departata in timp a prezentei maghiarilor in zona , chiar si prin ,, stramosii ?? lor huni dar , in general , istoricii seriosi nu accepta o legatura istorica intre huni si maghiari . Daca mergem pe ideia ca dupa disparitia hunilor in C. Panonica vor ramane comunitati ce rezista pana la venirea maghiarilor atunci ce ne facem cu alte populatii ce au impus o noua autoritate in zona intr-o perioada de timp mare ex. avarii sau cu dovezile disparitiei vechii stapaniri hunice prin moartea lui Atilla si orientarea urmasilor spre directia est ?
Trebuie separat faptul si evenimentul istoric dovedit de multe si fanteziste teorii picante sau interesate .
[b][/b][u][size=18][/size] :shock: :shock: :shock: [/u]
romulanul11
 
Mesaje: 7
Membru din: 25 Mar 2006, 21:04

Mesajde rosioru » 03 Apr 2006, 23:11

Hunii sunt o populaţie nomadă de neam turanic din Asia. După victoria asupra goţilor din anul 376 se stabilesc în Câmpia Panonică (Ungaria de astăzi). Apogeul puterii acestora se înregistrează în sec. V sub Attila. Organizeză dese incursiuni de jaf în toate teritoriile învecinate, inclusiv în spaţiul carpato-danubiano-pontic. Există astfel de urme la Sucidava. Într-adevăr au exercitat o stăpânire de la distanţă asupra teritoriilor învecinate: pretindeau un fel de "taxă de protecţie". Fiind nomazi şi războinici nu aveau timp pentru agricultură sau creşterea animalelor (cum face la acel moment popupaţia daco-romană). Puterea lor scade după moartea lui Attila. Vor fi cuceriţi şi împrăştiaţi de către gepizi. Pe teritorilul ţării noastre s-au găsit foarte puţine urme arheologice lăsate de huni.
Maghiarii sunt nomazi de origine fino-ugrică proveninind tot din Asia. Se stabilesc în Câmpia Panonică în 896 sub conducerea lui Arpad. Au făcut numeroase expediţii de pradă în Europa apuseană. După ce au fost înfrânţi catastrofal la Lech (în Germania de azi) în 955 încetează incursiunile în apus. Trecerea lor de la viaţa nomadă la cea sedentară a dus la destrămarea relaţiilor gentilice şi la formarea relaţiilor feudale. Se creştinează în rit latin în anul 1000/1001 când regele Vaik devine Ştefan cel Sfânt. Din sec. X încep incursiunile spre est (Transilvania). Aici au întâlnit o populaţie românească organizată în cnezate şi voievodate. Izvoarele care precizează acest lucru sunt de origine maghiară: "Gesta Hunorum et Hungarorum", "Legenda Sfâtului Gerard" ş.a.
Cred că se formează deliberat nişte "adevăruri" distorsionate faţă de realitate: istoric vorbind hunii au în comun cu maghiarii zona de provenienţă (continentul Asia ca şi vandalii, ostrogoţii, gepizii, longobarzii, uzii, cumanii, pecenegii etc.) şi zona de stabilire în Europa: Câmpia Panoniei (coincidenţa este dată de nevoia de păşuni). Astăzi însă pentru tot mai multă lume Attila este ungur: ce conteză că el a trăit cu 500 de ani mai devreme de venirea ungurilor în Panonia! Este cam la fel ce s-a întâmplat cu "mitul" Dracula= Vlad Ţepeş (asta e altă poveste).
Am şi eu o nelămurie istoric vorbind: se poate pune =între unguri şi secui? Ce ştiu eu de spre secui e că au venit în Europa o dată cu ungurii constituind avangarda războinică a acestora. Adică secuii erau cu armele iar ungurii cu stăpânirea-controlul. Mai ştiu că au avut o origine turanică şi erau f. devotaţi: în tot evul mediu românesc domnii români colaborează militar cu secuii. Din epoca modernă nu se mai vb. de secui ci de unguri, pentru ca în zilele noastre să revină în atenţia mass-media secuii!!Oare de ce?
Avatar utilizator
rosioru
 
Mesaje: 305
Membru din: 06 Ian 2005, 17:17
Localitate: Constanta

Mesajde andronescu » 01 Iul 2006, 17:03

AM O MARE RUGAMINTE PENTRU CINE MA POATE AJUTA.Il caut pe colegul meu de facultate CURCULESCU MARIAN.Stiu ca este in jud. Dimbovita,ca are o functie in inspectorat.Anul acesta se implinesc 30 de ani de la terminarea facultatii de istorie,am vrea sa facem o intilnire.Ma poate gasi la adresa:andro_mariana@yahoo.com
andronescu
 
Mesaje: 19
Membru din: 01 Iul 2006, 16:48

Mesajde andronescu » 02 Sep 2006, 22:00

A APARUT CUMVA MANUALUL DE CLASA A-XI-A ISTORIE???am cautat pe la diferite edituri dar sunt numai manuale vechi dupa vechea programa.Stie cineva ceva???
andronescu
 
Mesaje: 19
Membru din: 01 Iul 2006, 16:48

Mesajde rosioru » 10 Sep 2006, 21:18

Pentru colegul "andronescu" o rugaminte: nu mai postati subiecte (ca cele doua replici de mai sus) care nu au legatura cu topicul de fata. Pentru intrebarile care va intereseaza forumul de fata va ofera posibilitatea sa creati noi topicuri ce pot aparea in lista discipinei istorie. Nu trebuie decat sa apasati pe butonul din sanga jos aunui mesaj trimis pe care srie "topic nou " si nu pe "raspunde/ reply" ca pana acum. Astfel puteti primi raspunsurile solicitate de la colegii cunoscatori. Nimeni nu cred ca se asteapta sa gaseasca intrebarile dvs. la o tema legata de huni ....
Succes.
Avatar utilizator
rosioru
 
Mesaje: 305
Membru din: 06 Ian 2005, 17:17
Localitate: Constanta

Mesajde andronescu » 10 Sep 2006, 21:49

Ma scuzati colegul(sau colega)de amestecul intrebarilor mele care nu au legatura cu hunii,dar ma descurc mai greu in "tainele "mesajelor si incerc sa invat.Scuze!!
andronescu
 
Mesaje: 19
Membru din: 01 Iul 2006, 16:48

Mesajde rosioru » 10 Sep 2006, 22:22

Cereti ajutorul administratorului acestui site atunci cand nu va descurcati.

Era mai "productiv" pentru dvs. sa fi creat un topic cu denumirea de "Intalnire 30 de ani" (de ex.). Impactul era mult mai mare decat mesajele "agatate" de alte topicuri de pe acest forum (ca de ex. cel de la sectiunea Scoala in Romania", topicul despre revista Tribuna invatamantului" - din 10 sept. 2006).

Cred ca prin imprastierea voluntara a acestor mesaje ati vrut sa atrageti atentia utilizatorilor activi.
:)
Avatar utilizator
rosioru
 
Mesaje: 305
Membru din: 06 Ian 2005, 17:17
Localitate: Constanta

Va rog din suflet, ajutati-ma!

Mesajde ceraselatoader » 07 Feb 2007, 11:17

Buna dimineata!
Ma numesc Cerasela, sunt studenta la psihologie si urmeaza sa dau examen la istorie sociala. Am mare nevoie de ajutorul d-voastra, am multe nelamuriri si va rog din suflet daca puteti sa ma ajutati sa gasesc urmatoarele informatii:
1) Fenomenul emigratiei indeosebi in S.U.A. se inregistreaza mai ales la romanii transilvaneni in regimul de dominatie austro-ungar? Da sau Nu?

2) Totemismul, in comunitatile umane primitive reprezinta:
a) principiul esential de coeziune sociala?
b) legatura intima de rudenie intre grupuri si indivizi, pe de o parte, si intre grupuri si fiinte, obiecte, etc. considerate totemuri, pe de alta parte.
c) reactivul social la provocarile mediului.

3)Obstea taraneasca, ca forma straveche de agregare sociala a populatiei rurale, se intemeiaza, in principal pe:
a) legaturi de sange
b) interese economice comunitare
c) legaturi de vecinatate si interese economice

4) Marii proprietari de terenuri agrare (mosierii) isi pierd forta economica si politica in urma legiuirilor agrare din:
a) 1864
b)1908
c) 1918-1921
d)1945

Va multumesc foarte mult!!!
ceraselatoader
 
Mesaje: 3
Membru din: 07 Feb 2007, 10:56

Următorul

Înapoi la Istorie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori