incadrare ca profesor sau institutor

incadrare ca profesor sau institutor

Mesajde sebeni » 24 Iun 2009, 15:51

buna ziua
ma numesc camelia si sunt invatatoare, am terminat in 1998 liceul pedagogic din cluj si in 2002 fac, de psihologie si stiintele educatiei, sectia pedagogie-romana....eu cum voi ajunge sa fiu incadrata, ca profesor sau ca institutor????
sebeni
 
Mesaje: 36
Membru din: 06 Mar 2006, 00:54

Mesajde an_luminita » 24 Iun 2009, 20:54

institutor I
"Maxima debetur puero reverentia" Juvenal
www.luminitaracolta.piczo.com
Avatar utilizator
an_luminita
 
Mesaje: 54
Membru din: 05 Dec 2005, 21:32
Localitate: Maramures

Mesajde sebeni » 25 Iun 2009, 00:33

acum sunt icadrata ca institutor 1....ma gandeam in viitor cum voi ajunge sa fiu????
sebeni
 
Mesaje: 36
Membru din: 06 Mar 2006, 00:54

Mesajde manuelanicorescu » 25 Iun 2009, 20:28

Cred , profesor in grila de salarizare si tot profesor dupa functii.
manuelanicorescu
 
Mesaje: 152
Membru din: 28 Oct 2007, 11:13

Mesajde vioreldolha » 15 Aug 2009, 15:03

DOUA DIN LUCRURILE PE CARE VOM INCERCA SA LE PROMOVAM LA CONGRESUL AGIRo DIN 27-30 AUGUST:

1.La condiţii de studii pentru ocuparea funcţiilor didactice:

,,pentru funcţiile de educator puericultor pentru învăţământul antepreşcolar, educator pentru învăţământul preşcolar şi învăţător pentru învăţământul primar– absolvirea liceului pedagogic ori a unei şcoli medii echivalente”

„pentru funcţia de institutor pentru învăţământul antepreşcolar, preşcolar şi primar– absolvirea colegiului universitar pedagogic sau absolvirea învăţământului postliceal pedagogic cu specializarea educator puericultor sau absolvirea liceului pedagogic ori a unei şcoli echivalente, urmată de absolvirea cu diplomă a unei instituţii de învăţământ superior de scurtă durată”

,,pentru funcţiile de profesor pentru învăţământul preşcolar şi profesor pentru învăţământul primar –absolvirea Pedagogiei Învăţământului Preşcolar şi Primar sau absolvirea liceului pedagogic ori a colegiului pedagogic ori a unei şcoli echivalente urmată de absolvirea unei instituţii de învăţământ superior de lungă durată”

2.Salarii egale la studii si munca egale.
vioreldolha
 
Mesaje: 388
Membru din: 26 Noi 2005, 19:35

institutor - profesor

Mesajde zaleeto » 16 Aug 2009, 09:34

Va rog sa accesati pe www. DreptOnline.ro O.U.G. nr.40 /2009, publicat in M.O.nr.286 din 30.apr. 2009. Veti gasi problema legiferata , deja! Nu va mai ,,chinuiti" cu tot felul de propuneri nastrusnice !!!


Cu stima,
Z.
zaleeto
 
Mesaje: 46
Membru din: 05 Mai 2008, 18:00

Mesajde cristina_glgr » 25 Aug 2009, 09:55

Buna
Si eu sunt invatatoaredin 2000 de cand am terminat liceul pedagocic, iar acuma am terminat facultatea de psihologie. Cum voi fi incadrata acuma de cand am terminat facultatea? Voi fi incadrata ca institutor I?
cristina_glgr
 
Mesaje: 4
Membru din: 28 Mar 2007, 17:12

Mesajde vioreldolha » 25 Aug 2009, 14:24

Deocamdata, dupa OUG 40/2009 sunteti platita ca institutor. OUG nu este insa lege si ea trebuie sa treaca prin parlament unde poate fi modificata.
Toate problemele insa (chiar si cele de incadrare) vor fi, intr-un fel sau in altul, reglementate prin noua legislatie.

Niste propuneri privind incadrarea sunt de gasit la adresa
http://www.aiarad.ro/forum/viewtopic.php?f=11&t=713
vioreldolha
 
Mesaje: 388
Membru din: 26 Noi 2005, 19:35

Mesajde felixmunteanu » 25 Aug 2009, 15:57

Domnule Dolha,
Am mai semnalat faptul ca, asa cum puneti dumneavoastra problema, nu e deloc "Salarii egale la studii si munca egale". La muncă da, la studii ba.

Dumneavoastra spuneti că:

,,pentru funcţiile de profesor pentru învăţământul preşcolar şi profesor pentru învăţământul primar –absolvirea Pedagogiei Învăţământului Preşcolar şi Primar sau absolvirea liceului pedagogic ori a colegiului pedagogic ori a unei şcoli echivalente urmată de absolvirea unei instituţii de învăţământ superior de lungă durată”

Adica daca am facut liceul pedagogic 4 ani +3 ani PIPP pe care o fac acum nu ajunge ca sa pot fi profesor (primar/prescolar) doar dacă mai fac înca o facultate de 4 ani (indiferent de profil, ceea ce e absurd).

Dar, dacă rămâneam cu lic. ped. 4 ani şi mai făceam o facultate de 4 ani(orice domeniu, din nou absurd) deveneam automat profesor.

Pai, de cand 4+3+4=4+4? Altfel spus, de ce am mai facut si PIPP dupa pedagogic, daca spuneti pedagogic sau PIPP. Liceul pedagogic e una iar PIPP e alta daca ai facut si pedagogicul!!!!
Puteţi spune liceu pedagogic sau PIPP pentru cei care nu au facut pedagogicul, dar nu pentru toţi.

Mi se pare corect ca un absolvent de lic pedagogic urmat de PIPP sau alte studii de specialitate să fie profesor la fel ca un absolvent de lic pedagogic+ facultate de 4 ani în alt domeniu (practic cei 4 ani nu-i folosesc la catedră).

De asemenea îi puneţi în aceeaşi oală pe cei cu colegiul postliceal de 3 ani. Adică 4/5 ani de pedagogic e la fel cu liceu X +3 ani (cineva zicea 2) de postliceal făcuţi mai mult la FF? Ba, mai ziceţi că e la fel şi cu pedagogic+PIPP, că doar ce altceva înseamnă folosirea conjuncţiei SAU?

Ştiu, nu numărul anilor de şcoală contează, ci calitatea şcolii şi a celui care o absolvă, dar nici nu se poate să fim puşi pe Patul lui Procust, domnule Dolha!
felixmunteanu
 
Mesaje: 756
Membru din: 15 Mai 2006, 10:29

Mesajde vioreldolha » 25 Aug 2009, 17:01

Nu stiu daca ati citit propunerile mele in intregime si argumentate de la adresa http://www.aiarad.ro/forum/viewtopic.php?f=11&t=713
In primar si prescolar sunt o multime de situatii ca studii ale celor care predau la aceste cicluri. Legea a permis in timp studii diferite pentru a preda aici si prin prevederile ei a incurajat deseori la diverse continuari de studii pentru a ajunge la o aceeasi treapta de incadrare. Ar trebui sa fie conform studiilor ,,ţ" tipuri de încadrări ale acelora care se presupune ca au aceeasi fisa a postului. Eu propun sa fie cat mai putine tipuri de incadrari (trebuie sa fie cateva fiindca legea tine totusi si la coordonata nivelul studiilor). In toate sistemele exista: studii medii, studii superioare de scurta durata si studii superioare de lunga durata.
Mai jos arat doar pe scurt cum s-ar putea asimila aceste multe situatii incat sa ramana 3 tipuri. Detaliat se poate vedea la adresa pomenita mai sus.


1.La condiţii de studii pentru ocuparea funcţiilor didactice:
a)Învăţători şi educatori să fie încadraţi cei cu studii medii (liceul pedagogic ori o şcoală medie echivalentă).
b)Profesori cu studii sperioare de scurtă durată să fie încadraţi:
- cei care au absolvit colegiul universitar pedagogic
- sau liceul pedagogic ori o şcoală echivalentă, urmată de absolvirea cu diplomă a unei instituţii de învăţământ superior de scurtă durată.
c)Profesor cu studii superioare de lungă durată să fie încadraţi cei care:
- au absolvit Pedagogia Învăţământului Preşcolar şi Primar
- sau liceul pedagogic ori colegiul pedagogic ori o şcoală echivalentă urmată de absolvirea unei instituţii de învăţământ superior de lungă durată.
d)Pentru viitor, după această aşezare corectă şi asimilare a diferitelor studii pe care au avut în timp posibilitatea legală să le urmeze cei din primar, trebuie îmbunătăţit tipul de formare iniţială pentru cariera didactică.
e)O propunere este ca aceste studii ale viitoarelor generatii de profesori să fie posibile doar la zi.
f)O altă propunere este încurajarea unei formări iniţiale mai lungi (liceu pedagogic + învăţământ superior), fără a fi obligatorie, a celor care doresc să îmbrăţişeze cariera didactică prin discriminarea pozitivă a absolvenţilor liceelor pedagogice prin scutirea lor de a mai obţine cele 30 de credite ale departamentelor pentru pregatirea personalului didactic ale instituţiilor de învăţământ superior pe care le-ar urma ulterior.
Un cadru didactic care urmează 4 ani de liceu pedagogic + o facultate va fi mai bine pregătit pentru a preda decât unul care după liceul agricol urmează o facultate la ID.
vioreldolha
 
Mesaje: 388
Membru din: 26 Noi 2005, 19:35

Mesajde felixmunteanu » 25 Aug 2009, 17:43

Ba, tocmai că am citit şi pe forumul AGIRo.
Abia acum înţeleg, deoarece abia acum aţi departajat lucrurile, scriindu-le cu liniuţă, la început de rând.
Scrise una după alta cu "sau" şi "ori" între ele, aveam impresia că toate sunt tratate la fel. Poate pricep eu mai greu, dar nu prea cred. Dovada e că aţi ştiut exact unde trebuie să faceţi corectura de redactare.

Eram contrariată, mai ales, ştiind că, la înscrierea la facultate, ni s-s spus că vom avea statut de profesor şi nu altceva.
Acum e clar.
Să ne vedem cu bine la congres!
felixmunteanu
 
Mesaje: 756
Membru din: 15 Mai 2006, 10:29

Mesajde vioreldolha » 25 Aug 2009, 21:33

La adresa http://www.aiarad.ro/forum/viewtopic.php?f=11&t=713
am postat cateva documente care ar trebui multiplicate. Tot acolo voi mai posta probabil si altele in orele urmatoare. Unii s-au oferit sa ne sprijine, la altii facem acum apel.
La aceeasi adresa este postat Programul Congresului cu detalii. Tot la aceasta adresa de mai sus voi posta si amanunte privind locatiile exacte ale cazării, mesei, sălii de conferinţe (sunt în apropiere unele de altele)
vioreldolha
 
Mesaje: 388
Membru din: 26 Noi 2005, 19:35

Mesajde andreea_muntean » 26 Aug 2009, 14:29

Dl Dolha , dar de ce situati liceul pedagogic 4 sau 5 ani pe aceeasi linie cu colegiul sau postlicealul ? Nu este o abrodare corecta !! Solicitati ca acestia sa mearga la PIPP daca vor sa ramana in sistemul primar sau prescolar ! Cum sa fim invatatori si absolventii de pedagogic si absolventii de scoli "de noapte ?" De cand pedagogicul inseamna acelasi lucru cu aceste institutii pe care le pomeniti ?
De asemenea , ce se intampla cu cei care au absolvit acest colegiu sau postlicealul dupa care au mers un singur an la PIPP ? Acest sistem atat de permisiv, ii aseaza pe acestia alaturi de absolventi ai pedagogicului urmat de o facultate ! Sa nu-i mai pomenim pe cei care s-au calificat prin PIR ! E ingrozitor ...s-a mers prea departe !
Delimitarile ( la salariu si munca )ar trebui facute pornind de la ceea ce va semnalez !
andreea_muntean
 
Mesaje: 440
Membru din: 08 Feb 2007, 01:19

Mesajde ioara » 27 Aug 2009, 11:22

Eu, nu că ar conta părerea mea, aş face aşa:
-liceu pedagogic sau colegiu, postliceală ( orice chestie echivalentă)= învăţător
-liceu ped sau colegiu + studii superioare , indiferent dacă de lungă sau scurtă durată=institutor
-liceu, indiferent de care+facultatea de stiinţe ale educaţiei=profesor pentru ..........
Şi cu asta, basta!
De ce atâtea pretenţii? Cine nu a făcut liceul pedagogic şi a făcut colegiul, ori nu a intrat la acest liceu ori nu s-a orientat corect profesional la 14 ani. Să fie mulţumit că s-a putut reorienta după 20 de ani. Eu dacă vreau să devin asistentă medicală, pot să fac acum liceul sanitar? Nu! Fac un colegiu şi gata, devin asistentă cot la cot cu cei care au absolvit la timp acest liceu.
Învăţătorii care au terminat studii superioare în alt domeniu, dacă nu doresc să fie recunoscuţi ca institutori să meargă să practice ce le scrie pe diplomă: avocatura, contabilitatea, psihologia, prelucrarea conservelor, etc.
- cel cu liceu şi studii superioare în domeniu este profesor, la fel cum e şi medicul. Ziceţi mulţumesc că măcar se recunosc studiile la salariu.
ioara
 
Mesaje: 108
Membru din: 14 Sep 2006, 00:11
Localitate: Tecuci, Gl

Mesajde andreea_muntean » 27 Aug 2009, 14:03

ioara scrie:Eu, nu că ar conta părerea mea, aş face aşa:
-liceu pedagogic sau colegiu, postliceală ( orice chestie echivalentă)= învăţător
-liceu ped sau colegiu + studii superioare , indiferent dacă de lungă sau scurtă durată=institutor
-liceu, indiferent de care+facultatea de stiinţe ale educaţiei=profesor pentru ..........
Şi cu asta, basta!
De ce atâtea pretenţii? Cine nu a făcut liceul pedagogic şi a făcut colegiul, ori nu a intrat la acest liceu ori nu s-a orientat corect profesional la 14 ani. Să fie mulţumit că s-a putut reorienta după 20 de ani. Eu dacă vreau să devin asistentă medicală, pot să fac acum liceul sanitar? Nu! Fac un colegiu şi gata, devin asistentă cot la cot cu cei care au absolvit la timp acest liceu.
Învăţătorii care au terminat studii superioare în alt domeniu, dacă nu doresc să fie recunoscuţi ca institutori să meargă să practice ce le scrie pe diplomă: avocatura, contabilitatea, psihologia, prelucrarea conservelor, etc.
- cel cu liceu şi studii superioare în domeniu este profesor, la fel cum e şi medicul. Ziceţi mulţumesc că măcar se recunosc studiile la salariu.


Tocmai spuneam in mesajul anterior trimis , ca liceul pedagogic nu inseamna acelasi lucru cu postlicealul sau colegiul (cine a absolvit pedagogicul stie despre ce vorbesc )! Aici trebuie sa se faca diferenta , nu e corect sa fim priviti la fel cu cei care au absolvit aceste scoli , deloc "la zi" ci in tura de noapte (asta se reflecta in vasta lor cultura ...de porumb...la catedra) !
Cat despre cei cu studii in alt domeniu , nu e corect sa nu li se recunoasca diplomele din punct de vedere al salarizarii. Ganditi-va ca vorbim aici si despre cei cu liceul industrial sau zootehnic sau turism sau CFR, urmat de postliceal sau colegiu de institutori , urmat si acesta de 1 an completare la PIPP :shock: , carora le sunt recunoscute diplomele !! Despre ce vorbim? Unde e corectitudinea ?
andreea_muntean
 
Mesaje: 440
Membru din: 08 Feb 2007, 01:19

Următorul

Înapoi la Invatamant primar

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori