EXPERIMENTUL DIDACTIC

EXPERIMENTUL DIDACTIC

Mesajde danaarba » 04 Oct 2009, 15:51

Aceasta este tema cercurilor pedagogice din acest an scolar. Ar fi minunat daca ne-am impartasi in acest topic experienta in acest sens. Ce ziceti de aceasta provocare?
danaarba
 
Mesaje: 99
Membru din: 04 Oct 2006, 22:43

Re: EXPERIMENTUL DIDACTIC

Mesajde coelera » 04 Oct 2009, 19:50

Este a doua generatie la care am introdus in orele de educatie muzicala ca instrument muzical muzicuta. La aceasta generatie am introdus-o inca din clasa I si merge excelent. Faptul ca exista elevi care au facut o adevarata pasiune pentru muzica instrumentala pornind de la acest instrument simplu, iar altii si-au depasit limite si au castigat incredere in ei insisi, ma face sa cred ca toate generatiile mele de elevi vor invata sa cante la muzicuta. (Am creat propria metoda de predare ce functioneaza foarte bine).
coelera
 
Mesaje: 40
Membru din: 06 Feb 2006, 12:50

Re: EXPERIMENTUL DIDACTIC

Mesajde ivangabriela » 04 Oct 2009, 21:25

O idee foarte buna!
ivangabriela
 
Mesaje: 196
Membru din: 28 Aug 2006, 20:33

Re: EXPERIMENTUL DIDACTIC

Mesajde emil » 04 Oct 2009, 22:33

danaarba scrie:Aceasta este tema cercurilor pedagogice din acest an scolar. Ar fi minunat daca ne-am impartasi in acest topic experienta in acest sens. Ce ziceti de aceasta provocare?

Frumoasa initiativa. Va propun sa definiti cadrul in care se vor face discutiile. Eu personal nu reusesc sa dau acest caddru, pentru ca ma pot gandi la experimentul de laborator dar si la experimentul in abordarea unor noi tehnologii didactice, adica, sa zicem, predare in natura, jocul didactic, problematizarea, autoinvatarea, etc.
Prin urmare, o persoana mai experimentata ar putea sa ne ajute.
Pe de alta parte, rog sa nu se mai intervina in topicuri cu remarci de genul: "foarte bine", "sunt de acord", etc. Faceti propuneri concrete, implicati=va in subiect.

Succes!
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2737
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

Re: EXPERIMENTUL DIDACTIC

Mesajde danaarba » 05 Oct 2009, 14:53

Este vorba de utilizarea experimentului ca metoda de predare-invatare in cadrul orelor. Partea teoretica o cunosc. M-ar interesa daca ati sustinut lectii in care ati folosit aceasta metoda. Se vor sustine 4 lectii diferite, cate una la nivel de clasa. Sefa de cerc ne-a sugerat sa incercam sa diversificam disciplinele ca sa nu ne trezim ca toate lectiile sunt la stiinte. Eu am clasa a IV-a. As putea incerca la geografie, istorie, matematica... Ce ziceti?
danaarba
 
Mesaje: 99
Membru din: 04 Oct 2006, 22:43

Re: EXPERIMENTUL DIDACTIC

Mesajde felixmunteanu » 05 Oct 2009, 17:59

La geografie am experimentat candva cu copiii formarea muntilor prin incretire. Se asaza intr-o cutie cu un perete transparent/gen acvariu mai multe straturi de vata, nisip, pietris, pamant (pot fi stropite foarte usor cu apa). Prin presare din lateral, mijlocul se ridica, vata (mai groasa) ajuta la forma. Ideea nu imi apartine, am gasit-o intr-o metodica mai veche.
Un perete al cutiei se poate decupa si placa cu celofan. La capetele inguste se introduc doua placute (mai inalte decat cutia) din carton gros sau placaj. Acestea se folosesc pentru a exercita presiunea.
E o idee!

La celelalte materii merge invatarea prin descoperire care e sora cu experimentul.
felixmunteanu
 
Mesaje: 756
Membru din: 15 Mai 2006, 10:29

Re: EXPERIMENTUL DIDACTIC

Mesajde danaarba » 08 Oct 2009, 18:32

Multumesc pentru idee, felixmunteanu! Cu siguranta mai sunt si alti colegi care ar avea cate ceva de adaugat din experienta didactica dobandita de-a lungul anilor. Ii astept sa intervina.
danaarba
 
Mesaje: 99
Membru din: 04 Oct 2006, 22:43

Re: EXPERIMENTUL DIDACTIC

Mesajde danaarba » 04 Noi 2009, 13:56

Sunteti draguti sa contribuiti cu idei? Ce experimente ati facut la clasa?
danaarba
 
Mesaje: 99
Membru din: 04 Oct 2006, 22:43

Re: EXPERIMENTUL DIDACTIC

Mesajde valimatiuta » 08 Noi 2009, 09:21

Chiar sunt surprinsa oarecum de reactiile colegilor de pe forum: foarte slabe interventii sau deloc in probleme de fond ale meseriei noastre si participare larga acolo, pe acele subiecte unde putem fi cârcotasi. Aici e vorba despre un fel de schimb de experienta (cum imi place mie sa spun) si nu cred ca nu se fac experimente la clasa ori poate nu ne place sa vorbim despre munca noastra efectiva? Tot felul de actiuni practice demonstrative pentru un anume fenomen, de la stiinte de exemplu, de scurta sau lunga durata sunt experimente pentru noi cei mici.
Exemplific cateva:
1. Pe vremea cand geografia era si ea la loc de cinste in planul de invatamant am realizat cu elevii mei de pe atunci un experiment care demonstra producerea vulcanilor. Asta la capitolul (asa spuneam atunci, nu unitate de invatare) Relieful - Muntii Carpati - Formarea muntilor vulcanici. Am realizat si poze pe care le-am inserat in lucrarea mea de gradul I. Nu mai este de actualitate pentru ca acum nu se pune problema studierii in detaliu a geografiei, sintetizam cunostinte, se lasa de-o parte altele. Pentru cei din judetul nostru inspectorul de specialitate - istorie, geografie - a construit continuturile programei la aceste discipline, ne-a instruit in acest sens pe toate generatiile de dascali ce predau la clasa a IV-a.
2. Circulatia aerului: o lumanare aprinsa jos in deschiderea usii de la clasa si una in partea de sus a deschiderii ei -usa e intredeschisa- . Se observa inclinatia flacarii de jos spre interior - intra aerul rece care este mai greu - si inclinatia flacarii de sus spre exterior, spre coridor - iese aerul cald din clasa, el fiind mai usor.
3. Ciclul de viata la plante (experiment de lunga durata, cu observatii de rigoare in timp): boabe de fasole, porumb, grau sau altele se seamana in ghivece sau jardiniere, se tin sub observatia clasei ingrijindu-le (adica le udam periodic) si se asteapta rasarirea plantelor. Pentru discutii si observatii privind dezvoltarea embrionului plantei se pot extrage din pamant la sfarsitul primei saptamani cateva seminte. Am avut de multe ori grau cu spic. Anul scolar trecut am avut in ghiveci fasole urcatoare care in luna mai a facut pastai. Nu erau grozav de mari dar pentru experimentul nostru a fost un succes. Elevii au putut deduce ca acolo se vor dezvolta acele boabe mari, care dupa uscare se seamana din nou.
Experimentul didactic este o metoda extraordinar de placuta elevilor, cu un procent remarcabil de insusire a multor cunostinte. Stim de ce.

Iti multumesc danaarba pentru topic, las si pentru altii pentru ca abia astept noutati.
Avatar utilizator
valimatiuta
 
Mesaje: 2535
Membru din: 15 Mar 2007, 15:19
Localitate: Bihor

Re: EXPERIMENTUL DIDACTIC

Mesajde felixmunteanu » 08 Noi 2009, 12:17

... si dilatarea/contractarea prin incalzirea bilei la flacara si trecerea ei prin inel
...si demonstrarea vitezei diferite de dilatare la cupru si aluminiu, de unde rezulta conductibilitatea mai buna a cuprului (cu o instalatie de la laboratorul de fizica)
... si fierberea/evaporarea/condensarea cu eprubeta +spirtiera +moneda
... pamantul contine aer (grauncioare de pamant aruncate in apa.. .apar bule), apa (pamant incalzit in eprubeta... apar vapori), substante organice (pamant incalzit... apare mirosul specific)
... plutirea/scufundarea... barcuta de hartie in galeata cu apa... se adauga pietricele pana cand se scufunda
... transpiratia plantelor ... o crenguta/frunza a unei flori prinsa intr-o punguta de plastic... dupa cateva zile apar picaturi de apa pe punguta
... nevoia de lumina a plantelor ... rotirea periodica a unui ghiveci de la fereastra ... se observa schimbarea pozitiei frunzelor

Si eu m-am mirat ca lumea nu scrie aici, dar, probabil, fiecare se gandea la lucruri mai deosebite decat cele pe care le facem in mod curent. De aceea am vorbit si eu numai despre incretirea muntilor, celelalte mi se pareau... de la sine intelese. Apropo de fasole. Anul acesta in mai am cules si eu 3 pastai pe care le-am dat copilului-proprietar sa le duca acasa unde le-a fiert intr-o ciorba de legume. O pastaie am lasat-o pana s-a uscat si am extras semintele (destul de anemice, dar relevante).
felixmunteanu
 
Mesaje: 756
Membru din: 15 Mai 2006, 10:29

Re: EXPERIMENTUL DIDACTIC

Mesajde mariro » 08 Noi 2009, 16:53

Putem arata proprietatile solului: *permeabilitatea mai ales (permite trecerea apei de sus in jos si de jos in sus)- punem sol intr-o palnie transparenta legata in partea de jos si turnam apa; sau sol uscat pus in palnia pe care o introducem intr-un vas cu apa- observam ca solul absoarbe apa si se umezeste permitand apei sa circule de jos in sus.
*alcatuirea solului aratam ca exista apa, aer, substante organice si anorganice in sol- punem sol intr-o eprubeta si o incalzim la o spirtiera- observam...
*alcatuirea aerului -sub un clopot de sticla asezat cu gura in jos intr-un vas cu apa punem o lumanare aprinsa pe un suport de lemn. Va arde cat timp este oxigen si se va inalta cu 1/5 din inaltimea clopotului- aratam ca oxigenul este a cincea parte din aer si ca intretine arderea.
*copiii isi pot face spirtiere singuri din calimari sau alte vase de sticla asemanatoare la care pun un fitil trecut printr-o tabla taiata din capac de borcan. Vor fi tare mandri de munca lor mai ales daca sub supraveherea noastra ii punem sa incalzeasca o eprubeta cu ceva sol in ea. De cate ori am avut clasa a IV-a i-am trimis la farmacie sa "cumpere" :D eprubete si doamnele de la laborator le-au dat gratis 2-3 eprubete, celor care s-au interesat sa-si cumpere. Sunt foarte activi si entuziasmati atunci cand vin in contact direct cu materialele pe care le studiem.
*colectii de roci, de metale, de seminte
Avatar utilizator
mariro
 
Mesaje: 16653
Membru din: 16 Mai 2004, 20:40
Localitate: Galati

Re: EXPERIMENTUL DIDACTIC

Mesajde danaarba » 09 Noi 2009, 09:22

Multumesc celor care au dorit sa impartaseasca din experienta despre experiment dobandita la clasa. Disciplina stiinte este generoasa in acest sens. Celelalte discipline pot implica experimentul ca metoda de predare? Cu siguranta! Chiar avem exemplificarea facuta de felixmunteanu la geografie. Aveti si alte exemple?
danaarba
 
Mesaje: 99
Membru din: 04 Oct 2006, 22:43

Re: EXPERIMENTUL DIDACTIC

Mesajde antonelacaprar » 05 Ian 2010, 16:11

Va prezint activitatea Centrului nostru Metodic pe tema: Integrarea experimentului didactic in lectii. Asteptam opiniile dumneavoastra. :)

http://centrulmetodic4bm.ning.com/
antonelacaprar
 
Mesaje: 55
Membru din: 28 Sep 2005, 19:40

Re: EXPERIMENTUL DIDACTIC

Mesajde felixmunteanu » 05 Ian 2010, 19:12

Felicitări! Ochii miraţi ai copiilor spun totul despre cât sunt de eficiente aceste activităţi.
felixmunteanu
 
Mesaje: 756
Membru din: 15 Mai 2006, 10:29

Re: EXPERIMENTUL DIDACTIC

Mesajde danaarba » 05 Ian 2010, 19:41

Iata si activitatea sustinuta ieri, 4 ianuarie 2010, in cadrul Cercului metodic Sighet. Multumesc colegului de la care am preluat ideea!
Fişiere ataşate
cerc pedagogic IV A.ppt
(1.5 MiB) Descărcat de 316 ori
danaarba
 
Mesaje: 99
Membru din: 04 Oct 2006, 22:43

Următorul

Înapoi la Invatamant primar

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 7 vizitatori