„EU – MAGIC” (Effective Use of Modern technology And Games

Sectiune dedicata evenimentelor scolare, stiri de interes pentru educatori

„EU – MAGIC” (Effective Use of Modern technology And Games

Mesajde profnt » 03 Oct 2013, 22:35

„EU – MAGIC” (Effective Use of Modern technology And Games In Classrooms) ― Oportunitate de formare continua pentru cadrele didactice
Prof. preuniv. Mirela Clopotel
Liceul Tehnologic Economic-Administrativ, Piatra-Neamt

La inceputul acestei toamne, în perioada 2–8 septembrie 2013 s-a desfasurat la Istanbul, in Turcia, cursul de formare profesională cu tema “EU-MAGIC – Effective Use of Modern Technology And Games in Classrooms (a pedagogical course for all teachers), finantat prin Programul de invatare pe tot parcursul vietii, Componenta Comenius-Mobilitaţi individuale.
Institutia organizatoare a fost Charles University din Praga, Faculty of Education, formatori fiind doamna prof. univ. dr Jarmila Novotna (directorul cursului) care activează în cadrul Catedrei de matematica a Facultatii de pedagogie de la Universitatea Charles din Praga, organizatorul cursului fiind profesorul de matematică Ersin Özseven de la Kirsehir Anatolian Teacher Training High School.
Beneficiara unui astfel de program a fost şi dna prof. Mirela Clopotel, profesor de limba si literatura romana la Liceul Tehnologic Economic-Administrativ Piatra-Neamt care a optat pentru un astfel de curs din dorinta de a-si perfectiona competentele de utilizare a noilor tehnologii digitale multimedia, a softurilor educationale ca noi instrumente de lucru in activitatea didactica, in deplin acord cu cerintele noului tip de invatamant bazat pe e-learning.
Grupul tinta caruia ia s-a adresat acest curs a inclus 24 de cadre didactice de diferite specialităti din invătamantul preuniversitar, (educatori, invătători profesori, directori) din 7 tari europene, după cum urmează: Croatia (3), Finlanda (2), Grecia (4), Italia (1), Polonia (1), Portugalia (5), Romania (8). Comunicarea între participanti s-a realizat prin intermediul limbii engleze, limba de desfasurare a cursului a fost limba engleza, materialele electronice furnizate fiind, de asemenea, în limba engleza.
Principalul obiectiv al Programului de formare EU–MAGIC a fost familiarizarea participantilor cu softul educational ActivInspire, accentul punandu-se pe folosirea in activitatea didactică a tehnologiilor moderne.
Agenda programului de formare a fost foarte densa: prima zi a cursului a debutat printr-o activitate susţinută de dna profesor doctor Jarmila Novotna, care a prezentat un material PowerPoint cu tema „Asking good questions and using games in the classroom” despre importanta pe care o are comunicarea eficientă cu elevii, prin modul de formulare al intrebarilor („good questions”), al utilizării jocului si integrarea TIC în activitatea de predare-invăţare-evaluare.
In următoarele zile, activitatile au fost sustinute de profesor Ersin Özseven, care a prezentat softul educational ActiveInspire şi site-ul oficial al acestui program software, Promethean Planet. Pe langa aspectul teoretic (prezentare video şi expunere), activitatile au avut si un aspect practic (atelier de lucru la computer, rezolvare de sarcini, simulari,) şi un moment de reflectie, dezbateri în care s-a discutat utilitatea şi aplicabilitatea metodelor propuse.
Nu au lipsit din program promovarile si prezentarile geografice, culturale, economice si cele legate si sistemul de invatamant al fiecarei tari participante, Romania fiind foarte bine reprezentata, nu numai numeric.
Deasemeni, trebuie mentionat beneficiul cultural, locatia fiind extrem de generoasa in obiective turistice: Muzeul Hagia Sophia, Basilica Cisterna, Moscheea Albastra, Moscheea Süleymaniye, Palatul Topkapi etc, iar perioada desfasurarii cursului s-a suprapus cu World Culture Expo 2013, festival international care a avut loc la Istanbul in perioada 31.08 - 22.10.
La finalul stagiului, cursantii au primit un certificat de Mobilitate Europass.
Programul de formare EU–MAGIC a constituit o oportunitate de dezvoltare personala și profesionala, un schimb de bune practici, o modalitate de perfectionare a competentelor de utilizare a unei limbi straine (engleza si turca), o deschidere culturala si toate acestea au fost posibile datorita faptului ca Agentia Nationala pentru Programe Comunitare în Domeniul Educatiei şi Formarii Profesionale ofera si sustine granturi prin sursele de finantare Comenius-LLP şi FSE-POSDRU. Insa scopul ultim al acestui demers este imbunatatirea procesului educational al elevilor, sincronizarea metodelor invatamantului romanesc cu cel european.
Continutul prezentului material reprezinta responsabilitatea exclusiva a autorului și AN și Comisia Europeana nu sunt responsabile pentru modul în care conținutul informatiei va fi folosit.
profnt
 
Mesaje: 9
Membru din: 14 Oct 2007, 13:06

Înapoi la Stiri si evenimente

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori

cron