DISEMINARE CURS ERASMUS+ KA1

Sectiune dedicata evenimentelor scolare, stiri de interes pentru educatori

DISEMINARE CURS ERASMUS+ KA1

Mesajde troia » 02 Dec 2015, 14:57

Îmbunătățirea calității educației la Școala Gimnazială ”Miron Costin” prin programul ERASMUS +
În perioada 1- 7 noiembrie 2015 am avut ocazia de a participa alături de colegele mele, prof. Dana Filipache și prof. înv. primar Claudia Ispas la stagiul de formare profesională intitulat “How to motivate students to finalize their compulsory education. Innovative teaching and learning methods for reducing early school leaving in a lifelong learning Society”.
Cursul a fost finanțat în cadrul PROGRAMULUI ERASMUS + - KA1- Learning Mobility of Individuals- School education staff mobility – prin proiectul derulat de Școala Gimnazială „Miron Costin”: Educație PLUS Calitate nr. de referință 2015-1-2001-KA101-014594. Stagiul de formare s-a desfășurat în ASSEN, Olanda, organizatorul fiind Quarter Mediation ( http://www.quartermediation.eu); o instituție implicată în educația adulților, cu sediul principal în Olanda și cu filiale în Turcia, Portugalia, Italia, Malta. Cursul a beneficiat de doi formatori de excepție, Cristina Stefan și Tim Stefan, coordonatori de proiecte educaţionale europene, la acest stagiu de formare participând 27 cadre didactice din România, Malta, Estonia,Spania, Polonia, Portugalia.
Obiectivele de formare au fost centrate pe identificarea de noi metode inovative de învățare, în vederea reducerii abandonului școlar și pe exemplificarea de bune practici pentru motivarea elevilor în finalizarea învățământului obligatoriu.
Programul stagiului de formarea a fost intens și variat, sesiunile plenare au alternat cu workshop-uri. Modalitatea de lucru predilectă a fost organizarea pe echipe, ceea ce ne-a oferit posibilitatea de a interacționa cu ceilalți colegi, de a fi creativi în îndeplinirea sarcinilor.
Cursul a debutat în sala de conferințe a hotelului Jonge din Assen, cu prezentarea cursanților și a propriilor organizații. A urmat promovarea țărilor reprezentate la acest stagiu, în cadrul activității EUROPEAN FAIR. În zilele următoare s-au abordat teme variate, pornind de la prezentarea și analiza comparativă a sistemelor de învățământ ale țărilor din care proveneau cursanții, precum și prezentarea unor programe de prevenire a părăsirii timpurii a școlii, programe de motivare a elevilor.
În cadrul cursului au fost invitați specialiști olandezi, reprezentanți ai comunității locale și ai departamentului de educație, factori decizionali implicați în proiecte în strânsă legătură cu tematica cursului. Astfel au fost prezentate bune practici privind prevenirea părăsirii timpurii a școlii de către reprezentanta Municipalității din Assen- Ms. Karin Warris. La Colegiul Drenthe, invitatii M. Hoogeveen- consilier local Assen- responsabil cu probleme de educatie și Sjoukje Meeldijk – account manager - Ministerul Educației ne-au prezentat două programe de prevenție a abandonului școlar: ”MBO - attention and monitoring” și ”Toekomsloket”, programe cu rezultate notabile în Olanda. Un alt proiect de succes, prezentat ca model de bune practici în cadrul vizitei la Biblioteca publică din .Assen, a fost și ”Q project”, proiect de motivare a elevilor pentru obținerea unor rezultate bune de învățare.
Cursul a oferit exemple de bună practică pentru o gamă largă de metode de predare și învățare inovatoare: învățarea prin practică (learning by doing ), învățarea outdoor, învățarea prin metoda proiectelor, metode interactive, metode neconvenționale, metode interdisciplinare.
Activități demonstrative ne-au fost oferite în cadrul vizitelor efectuate la ICO Centrum voor Knust & Cultuur Assen, Moara ”De Wachter” din Zuidlaren , Universitatea de științe din Assen, Arhiva Drenthe și Fortăreața Bourtange.
Impactul asupra activității personale poate fi apreciat prin utilizarea unor noi tehnici de lucru la clasă, ceea ce conduce la creșterea interesului elevilor pentru școală. Stagiul de formare la care am participat contribuie la creșterea interesului pentru valorile europene, dar totodată a condus și la dezvoltarea competențelor noastre profesionale, lărgirea orizontului personal și dezvoltarea competențelor sociale.
Impactul activității de formare asupra instituției, și asupra elevilor este acela de a fi contribuit la identificarea de noi metode de acțiune necesare formării unor noi competențe în domeniul metodelor de reducere a absenteismului și abandonului școlar. Prin proiectul Educaţie PLUS Calitate, Şcoala Gimnazială ”Miron Costin” doreşte creşterea calităţii forţei de muncă, dezvoltarea competenţele cadrelor didactice astfel încât acestea să asigure accesul elevilor la o educaţie de calitate. Educație de calitate înseamnă, în viziunea acestui proiect, dobândirea de către elevi a competenţelor de bază şi a celor transversale, în scopul continuării studiilor la liceu şi minimizării riscului de părăsire timpurie a şcolii.
În concluzie, această experiență a fost un câștig în formarea noastră, atât pentru activitatea de profesor, cât şi datorită perspectivei diferite pe care am căpătat-o cu privire la dezvoltarea instituției pe care o reprezentăm. A fost un curs bine structurat, bine prezentat, cu aplicații practice interesante și bine organizate, cu profesori formatori excelenți și îl recomandăm tuturor cadrelor didactice interesate de mobilitățile Erasmus + pentru dezvoltarea competențelor și a capacității de inserție profesională.
Director adjunct,
prof. Elena Simona Dumitriu - Școala Gimnazială ”Miron Costin” Galați
troia
 
Mesaje: 1
Membru din: 05 Noi 2006, 18:06

Înapoi la Stiri si evenimente

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori