DISEMINARE CURS ERASMUS+ KA1, FRANȚA

Sectiune dedicata evenimentelor scolare, stiri de interes pentru educatori

DISEMINARE CURS ERASMUS+ KA1, FRANȚA

Mesajde elena1960 » 31 Aug 2016, 00:17

În cadrul proiectului „ PREZENT ŞI VIITOR ÎN ŞCOALA MEA: STUDIU – EDUCAŢIE – NOUTATE – SUCCES (S.E.N.S.) ’’, număr de identificare 2014 – 1 – RO01 – KA101 - 001017, organizat prin Programul Erasmus+ KA1, la Școala Gimnazială „Sfânta Vineri” din Ploieşti, judeţul Prahova, profesori din toate ariile curriculare au participat la o serie de activităţi de mobilitate în Europa.
Din dorința de a învăța noi metode de predare și de a dezvolta rețele internaționale cu alte instituții de învațămant am participat în perioada 12 - 17 octombrie 2015 la Paris, în Franța, la un curs de formare prin programul Erasmus + KA1, curs intitulat « Grand tour en Europe : créativité, innovation , citoyenneté active et dialogue interculturel » și organizat de LABORATORIO DEL CITTADINO ONLUS, Via Bruno Buozzi 48, 06061 Castiglione del Lago (PG) – ITALY , email labdelcittadino@libero.it
Cursul s-a inspirat din cercetare-acţiune, ca metodologie care interpretează principiile constuctivismului social, pentru care cunoaşterea este considerată din ce în ce mai mult ca un proces de negociere graduală dialogată între diverşii actori şi personajele implicate. Se doreşte găsirea unui element caracteristic al cercetării-acţiunii, pentru a folosi o abordare circulară a tipului: observare – evaluare – intervenție - observaţie, unde cercetarea, compararea şi rezolvarea problemelor trebuie să se dezvolte într-un mod recursiv (reflecţie-acţiune), cu ajustări continue. Printre subiectele implicate în acest proces, participanţii au ocupat un loc în prim-plan.
Călătoria este o fascinaţie şi o metaforă existenţială spre care cărţile ne ghidează, cu a lor estetică a golului şi cu limitele între cer şi mare printre care ele trasează calea către enigma vieţii. Călătoria apare astfel că o cercetare a sinelui şi parcursul experienţelor artiştilor şi scriitorilor gata să lase propria viaţă pentru a găsi o armonie şi un echilibru pierdut.
Această călătorie permite, pe de-o parte, catalogarea existentului antropocentric, şi pe de altă parte, investigarea eului nostru interior, într-o alternanţa de geografii în interiorul şi în afară eului nostru. Jurnal de bord, armonie, abordare sunt termeni legaţi de lumea nautică, revelatori ai voinţei de a face tangibil prin intermediul memoriei propriul parcurs existenţial şi navigaţia accentuează şi evocă senzaţii şi sentimente.
Metafora călătoriei este recurentă într-un parcurs de cercetare. Pe tot parcursul cursului am fost călători cu spiritul liber, ne-am îmbarcat şi am plecat într-o aventură de cunoaştere şi de uimire...
Cursul de formare a cuprins un ansamblu de activități de învățare făcute intr-o călătorie înapoi în timp. Conținuturile cursului de formare au făcut legătura dintre tinerii intelectuali din trecut și călătorii de azi: Parisul, orașul cu monumente, opere de artă și miile de ani de istorie. Cursul a promovat cunoașterea moștenirii artistice prin activități care oferă o întâlnire vie cu operele de artă, ambianța, spațiile unde sunt expuse. Potrivit acesteia, cursul de formare a avut intenția de a oferi ceva diferit de vizitele tradiționale ghidate cînd ajungi să treci prin mai multe locuri, să vezi numeroase lucrări și să nu poți vorbi despre nimic. Așa cum poți observa cerul într-o picătură de apă, poți descoperi totul într-un context ce presupune rădăcini, motive și complexitate necesare pentru trasarea unui viitor în armonie cu trecutul.
În „călătoria” noastră am avut alături colegi din Italia, Spania, Grecia, Letonia, Germania, Portugalia, România. Recomandăm acest curs tuturor cadrelor didactice interesate de mobilitățile Erasmus + pentru dezvoltarea competențelor și a capacității de dezvoltare profesională și de ce nu, pentru cunoașterea orașului Paris....


prof. Georgescu Elena, Școala Gimnazială „Sfânta Vineri”, Ploiești
prof.înv.primar. Pană Georgeta Raluca, Școala Gimnazială „Sfânta Vineri”, Ploiești
elena1960
 
Mesaje: 37
Membru din: 11 Mar 2007, 14:39

Înapoi la Stiri si evenimente

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori

cron