DESEGREGAREA

DESEGREGAREA

Mesajde valimatiuta » 20 Sep 2009, 14:47

Provoc discutii referitoare la "fenomenul" care se poarta in lumea educatiei -desegregarea. Sunt si nu sunt in totalitate de acord cu ea.
Cunosc ceea ce se intampla in zona noastra: constituirea claselor in forma "amestec" romani si rromi incepand din clasa I, ceea ce parca nu e rau. Asa se proceda si in anii anteriori revolutiei, dar pe atunci elevii majoritari erau copiii de romani. Acum situatia se cam schimba: majoritatea sunt de etnie rroma. Desegregam intr-o privinta si ii segregam pe romani despartindu-i, asa putini cum sunt de trei ani incoace, in clase cu colegi rromi.

Chiar nu am nici o problema cu etnia rroma, copiii sunt frumosi, sanatosi, oarecum emancipati, insa ce ma intriga este bulversarea intregului apanaj de elemente ce duc spre calitate: strategii didactice mult diversificate, influente nedorite, calitatea actului invatarii etc.

Fiecare dintre acestea si multe altele as dori sa le comentam intr-un dialog constructiv, pe cat se poate.
Avatar utilizator
valimatiuta
 
Mesaje: 2535
Membru din: 15 Mar 2007, 15:19
Localitate: Bihor

Re: DESEGREGAREA

Mesajde constantanistor » 20 Sep 2009, 15:59

Aasigurare a echităţii în educaţie în ceea ce priveşte accesul egal la toate formele de învăţământ, dar şi în ceea ce priveşte calitatea educaţiei pentru toţi copiii fără discriminare legată de originea etnică, de situaţia socio-economică, de orientarea religioasă şi starea de sănătate reprezinta pentru toate scolile un obiectiv prioritar.

In aceasta directie se poate actiona prin:

- Formarea colectivelor mixte de elevi în învăţământul primar şi gimnazial prin distribuirea copiilor de etnie romă, nediferenţiat;
- Interzicerea practicii de separare permanentă în grupe sau clase a elevilor romi;
- Colaborarea cu un mediator şcolar sau alt reprezentant al comunităţii pentru realizarea recensământului şcolar; încurajarea părinţilor romi să-şi înscrie copiii din timp la şcoală;
- Rezervarea unui număr de locuri în toate clasele pentru înscrierile târzii
( demers justificat prin evidenţa copiilor care urmează să se înscrie la şcoală );
- Utilizarea în comun a spaţiilor şcolare şi a dotărilor existente şi egalizarea accesului la infrastructură, dotări şcolare şi resurse umane existente în plan local;
- Incetarea practicilor de repartizare a elevilor romi în grupe/clase de învăţământ special/integrat, prin diagnosticarea abuzivă şi neprofesionistă a elevilor romi ca fiind persoane cu dificultăţi în învăţare/CES;
- Oferirea unui curriculum intercultural care să încurajeze elevii să reflecteze şi să analizeze critic modul în care acţionează prejudecăţile şi discriminarea;
- Elaborarea şi implementarea unor coduri de conduită care să reglementeze eventualele fapte de discriminare survenite din partea personalului sau a elevilor
- Organizarea şi dezvoltarea unor programe de informare şi educare interculturală a majorităţii, cu participarea etnicilor rromi.

In ceea ce priveste problema cu care va confruntati d-voastra, situatia este destul de delicata avand in vedere faptul ca majoritatea elevilor sunt de etnie rroma si ca elevii romani, fiind in inferioritate numerica, s-ar putea sa se constituie in grupul celor dezavantajati.
Numai d-voastra sunteti cea care puteti regla fenomenul prin adecvarea unor strategii diversificate.
Avatar utilizator
constantanistor
 
Mesaje: 197
Membru din: 27 Feb 2006, 18:13

Re: DESEGREGAREA

Mesajde valimatiuta » 21 Sep 2009, 13:16

Imi plac precizarile facute, colega!
Teoretic lucrurile stau bine si in aceasta formula. Practic insa timpul acordat pentru activitatea directa cu grupele de nivel pentru munca diferentiata se reduce simtitor. Desigur ca strategii bine gandite si aplicate corespunzator cu mult simt de raspundere vor da roade.
Tactul pedagogic va fi la mare cinste din anul acesta!!!
Avatar utilizator
valimatiuta
 
Mesaje: 2535
Membru din: 15 Mar 2007, 15:19
Localitate: Bihor

Re: DESEGREGAREA

Mesajde dinel » 21 Sep 2009, 16:11

Un subiect interesant care va crea interpretari si interpretari in randul dascalilor.
E bine ca se pune accent pe respectul copilului ,indiferent din ce etnie provine.
Precizarile prezentate de dvs, dragi colegi(e),sunt pe subiect ( pe obiectul muncii noastre ).Copilul nu trebuie sa simta la scoala din ce etnie provine , important este sa cunoasca a vorbi cat de cat si in limba romana, pentru ca ,apoi ,sa se lucreze mai usor cu el.
Succes si un an scolar bun sub semnul sanatatii depline !
dinel
 
Mesaje: 12
Membru din: 28 Ian 2007, 19:34

Re: DESEGREGAREA

Mesajde valimatiuta » 17 Oct 2009, 07:35

Nu pot sa cred ca nu s-au intalnit asemenea situatii precum cea de la noi: elevi romani in minoritate/clasa. De fapt sa fii obligat de lege sa faci asta. Nu se intampla cu alte etnii acest lucru (desegregare), ba dimpotriva ... .

Astept sa aflu nu doar pareri ci alternative de interpretare si traducere in fapt a acestei legi "frumoase".
Avatar utilizator
valimatiuta
 
Mesaje: 2535
Membru din: 15 Mar 2007, 15:19
Localitate: Bihor

Re: DESEGREGAREA

Mesajde fscb » 21 Oct 2009, 18:36

Nu am probleme ca am elevi romi dar ce facem cu cei care lipsesc foarte mult de la scoala ? Vizite peste vizite , promisiuni si in final ... se alege praful de tot .Ce facem cu elevele care se casatoresc apoi nu mai vin la scoala ?
Avatar utilizator
fscb
 
Mesaje: 104
Membru din: 06 Feb 2007, 18:51

Re: DESEGREGAREA

Mesajde valimatiuta » 29 Oct 2009, 15:30

Astea sunt probleme adevarate ale invatamantului romanesc actual. De aceea am considerat util un schimb de experienta la nivel national, pe baza considerentelor veridice ale slujitorilor educatiei si nicidecum a frazelor goale. Cred ca nu suntem putini cei care ne confruntam si cu astfel de situatii. As dori sa stiu daca sunt colegi care mai intampina situatii precum cea descrisa de mine: elevi romani in minoritate , in cazul claselor paralele.
Avatar utilizator
valimatiuta
 
Mesaje: 2535
Membru din: 15 Mar 2007, 15:19
Localitate: Bihor

Re: DESEGREGAREA

Mesajde valimatiuta » 05 Mar 2010, 19:13

Iata ca vreau sa va prezint cateva aspecte despre fenomenul ”desegregare”, pe care-l traim, dupa un semestru parcurs:
- influente pozitive asupra elevilor rromi, prin raportare la elevii romani;
-influente negative asupra elevilor romani in ceea ce priveste unele elemente de comportament.

Se pot schita multe exemple concrete, concludente, care sa sustina cele de mai sus, dar care sa evidentieze plusul de efort al dascalului nu se mai pune la socoteala. Ce ziceti?
Avatar utilizator
valimatiuta
 
Mesaje: 2535
Membru din: 15 Mar 2007, 15:19
Localitate: Bihor

Re: DESEGREGAREA

Mesajde valimatiuta » 07 Mai 2010, 23:43

Probabil este un subiect foarte delicat, atata vreme cat nu se comenteaza decat asa, cate-o picatura. Cand am propus subiectul ma gandeam la discutii prin care sa ne ajutam reciproc in demersul didactic al muncii cu clase mixte. Sunt atatea probleme care se cer rezolvate, nu trecute cu vederea!
M-am repetat provocandu-va la discutii si poate nu suna prea bine.

Va doresc numai succese la invatatura si purtare pentru elevii rromi!
Avatar utilizator
valimatiuta
 
Mesaje: 2535
Membru din: 15 Mar 2007, 15:19
Localitate: Bihor

Re: DESEGREGAREA

Mesajde gica_ionescu » 08 Mai 2010, 14:16

Copiii sunt copii si gata!

Eu am lucrat 20 de ani intr-o scoala cu copii de ambele etnii. Ce atat vaicareala? Se jucau impreuna, invatau impreuna, cantau la serbari, dansau .Mai degraba parintii lor faceau caz de etnie. Ei nu aveau nicio problema.

Am promovat si valorile noastre dar si pe ale lor. Am facut dansuri ale ambelor etnii. Sincer, o sa regret mereu ca am plecat din acea scoala.

Am accesat proiecte pe grupuri dezavantajate si uneori chiar mi se pare o discriminare pozitiva promovata de liderii lor .

Copilul este ca ,,un bulgare de huma"- vorba lui Creanga. Depinde de noi cum il modelam.
Avatar utilizator
gica_ionescu
 
Mesaje: 1154
Membru din: 18 Iul 2004, 10:29

Re: DESEGREGAREA

Mesajde valimatiuta » 09 Mai 2010, 00:45

Ei, vezi, despre asta-i vorba: despre munca, despre proiecte realizate sau in derulare, despre majoritate, minoritate, despre ...
Cine se vaicareste, gica_ionescu? Aici e loc pentru schimb de experienta si nu doar de fandoseli dascalicesti, discutii de suprafata! ”Am fost dascal” undeva si daca spui ce-ai realizat e o greseala? Eu consider ca Forum-ul e o sansa pentru a ne cunoaste prin activitati didactice fructuoase.
Tocmai de aceea am pus problema; eu lucrez in acest context nu de 20, ci de mult mai mult si m-as fi bucurat daca auzeam pe cineva cu pareri personale dictate de o deontologie profesionala de calitate.
Lucrez la clasele mici, dar activitatea mea extracurriculara si extrascolara n-a fost si nu este doar pentru romani, ci si special pentru romi si in conditii mixte. Nu va dau decat un exemplu: in 2006 am fost in excursie la Bucuresti (3 zile), unde am facut inregistrari cu grupul meu folcloric de clasele IV - VIII si cu dansurile tiganesti (clasele V - XI), formatie pe care o coordonez in continuare, cu care am lucrat ca si coregraf in proiectul PHARE RO. 2005, derulat pe parcursul anului scolar 2007 - 2008, formatie cu care colaborez pentru toate evenimentele scolare festive si in special de Ziua Internationala a Rromilor. Am postat imagini in Materiale ilustrative de pe didactic.ro si mai am foarte multe de adaugat.

Eu cred ca asa desegregam, prin faptul ca nu dezvaluim ceea ce facem pentru ei. De ce sa nu diseminam experientele pozitive, gica_ionescu?
Avatar utilizator
valimatiuta
 
Mesaje: 2535
Membru din: 15 Mar 2007, 15:19
Localitate: Bihor

Re: DESEGREGAREA

Mesajde valimatiuta » 09 Mai 2010, 00:55

Rectific putin: Segregam nedezvaluind instantanee ale activitatilor ... .
Avatar utilizator
valimatiuta
 
Mesaje: 2535
Membru din: 15 Mar 2007, 15:19
Localitate: Bihor

Re: DESEGREGAREA

Mesajde gica_ionescu » 09 Mai 2010, 08:46

Adevarul este ca nu exista retete. Faci cum crezi, cum iti spune sufletul
Avatar utilizator
gica_ionescu
 
Mesaje: 1154
Membru din: 18 Iul 2004, 10:29

Re: DESEGREGAREA

Mesajde valimatiuta » 01 Iun 2010, 18:24

Cateva imagini de la Ziua romilor:
Fişiere ataşate
DSC05875.JPG
dans tiganesc
Avatar utilizator
valimatiuta
 
Mesaje: 2535
Membru din: 15 Mar 2007, 15:19
Localitate: Bihor

Re: DESEGREGAREA

Mesajde valimatiuta » 01 Iun 2010, 18:26

... in timpul dansului, sincronizarea e mai dificila ...
Fişiere ataşate
DSC05909.JPG
baieti si fete
Avatar utilizator
valimatiuta
 
Mesaje: 2535
Membru din: 15 Mar 2007, 15:19
Localitate: Bihor

Următorul

Înapoi la Invatamant primar

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori