COMUNICAT DE PRESA AGIRo

COMUNICAT DE PRESA AGIRo

Mesajde vioreldolha » 22 Aug 2010, 08:58

comunicat de presă

ÎNTREG STAFF-UL MINISTERULUI EDUCAŢIEI DE LA CHIŞINĂU VA FI PREZENT LA CONGRESUL CADRELOR DIDACTICE DE LA CONSTANŢA

În 18 şi 19 august preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România –Viorel Dolha a fost primit la sediul Guvernului Republicii Moldova de către Domnul Viceprim-Ministru Ion Negrei, Domnul Ministru al Educaţiei Leonid Bujor, Viceministrul Educaţiei Tatiana Potîng, alţi oficiali din Ministerul Educaţiei din Chişinău.

Nu a fost prima întâlnire dintre preşedintele AGIRo şi înalţii oficiali de peste Prut. Totdeauna a fost însoţit şi de Doamna prof. dr. Mariana Marin- iniţiatoarea înregistrării la Chişinău a ,,Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România-filiala Republica Moldova”. Au fost primiţi şi la Ministerul Justiţiei din Chişinău unde au primit acordul de înregistrare şi au fost discutate amănuntele finalizării acestei proceduri.

Cu acest prilej înalţii oficiali de la Chişinău au fost invitaţi la Al XXXI-lea Congres al AGIRo şi al Cadrelor Didactice Române de peste Hotare în perioada 27-31 august 2010- congres aniversar fiindcă în urmă cu exact 100 de ani tot la Constanţa avea loc congresul AGIRo din 1910. Deschiderea lucrărilor congresului va avea loc la Teatrul Oleg Danovski din Constanţa în 28 august ora 10, în celelalte zile congresul desfăşurându-se în Eforie Sud cu sprijinul determinant al Asociaţiei Învăţătorilor şi Institutorilor Constănţeni, al ISJ Constanţa, al CCD Constanţa, al universităţilor constănţene, al autorităţilor locale, beneficiind de facilităţi importante făcute de hotelurile Măgura şi Bistriţa şi de generozitatea hotelului Vega din Mamaia.

Ministrul Educaţiei Republicii Moldova Leonid Bujor a acceptat invitaţia şi a desemnat delegaţia oficială în fruntea căreia va veni la congres. Este o onoare deosebită pentru noi să avem ca oaspeţi mai tot staff-ul conducerii învăţământului de la Chişinău (pe lângă ministru vor fi prezenţi viceminiştri, directori de departamente, directorul Întreprinderii de Stat Mold-Didactica, directorul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, directorul Direcţiei de Învăţământ al Municipiului Chişinău, inspectori şcolari etc). Acestora li se vor adăuga încă aproape 50 de cadre didactice din R.Moldova şi încă pe atâtea din alte 10 comunităţi româneşti de peste hotare. Domnul Ministru Bujor a reprogramat alte acţiuni şi chiar congresul cadrelor didactice din R.Moldova care ar fi urmat să se desfăşoare în aceeaşi perioadă. Îi mulţumim şi aceasta ne obligă să ne ridicăm la nivelul aşteptărilor.

Ministrul Lenid Bujor împreună cu preşedintele AGIRo au avut o intervenţie în direct la Radio România Internaţional. Domnul Ministru şi-a exprimat bucuria de a participa la evenimentul de la Constanţa unde speră să pună la cale sau să finalizeze cu omologii de la Bucureşti importante proiecte comune.

Începând de la primul congres din 1898 la aceste manifestări au luat parte totdeauna ministrul în funcţie şi toţi foştii miniştri ai educaţiei în viaţă, personalităţi precum Iorga, Mehedinţi, Preşedintele Academiei. Deseori lua parte şi şeful statului (anul trecut Preşedintele Băsescu a participat la eveniment şi sperăm să fie prezent şi în acest an), iar într-un Mesaj al Tronului către un fost congres al nostru, Suveranul scria ,,dacă soarta nu m-ar fi pus acolo unde sunt, aş fi fost învăţător...”

Ne-am bucurat că Doamna Ministru Ecaterina Andronescu a confirmat că va fi prezentă şi că Domnul Ministru Mihail Hărdău ne-a încurajat printr-un mesaj că va face tot ce îi stă în putere la comisia senatorială să elimine actualele discriminări privind încadrarea la ciclul primar şi preşcolar şi că trebuie să fim mai persuasivi în îndreptăţitele noastre solicitări.

S-au înscris până acum aproape 1000 de învăţători, educatoare, profesori, profesori universitari, furnizori de material didcatic, carte şcolară, soft educaţional, formare profesională. Vom lansa Revista AGIRo, Buletinul congresului, Portrete de dascăli.

Congresul va fi sprijinit ca şi la alte ediţii şi de Departamentul pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni şi în plus îşi dă concursul în a reuşi să îl avem ca oaspete la congres cu un concert pe Maestrul Tudor Gheorghe. Aceasta cu atât mai mult cu cât AGIRo vrea să sărbătorească în acest an la sfârşit de august pentru prima dată în şi România Ziua ,,Limba noastră cea română” zi pentru care suntem siguri că se vor găsi parlamentari care printr-o iniţiativă legislativă să facă să fie oficială în ţara noastră la aceeaşi dată la care se sărbătoreşte în R.Moldova: 31 august.

La Chişinău au avut întâlniri şi la sediul revistei ,,Învăţătorul modern,, care va scoate o ediţie cu prilejul congresului de la Constanţa şi ,,Muzeul Pedagogiei din Chişinău” –prilej cu care AGIRo a promis sprijin în tipărirea lucrării ,,Scurtă schiţă istorică despre neam, limbă şi grafie” cu date inedite şi relevante (muzeul deţine manuale de ,,limbă română” editate la Chişinău în chiar timpul stăpânirii ţariste şi manuale scrise în grafie latină la Tiraspol în perioada interbelică în momente trecătoare de relaxare a opresiunii asupra limbii române şi până la inventarea ,,limbii moldoveneşti”.). Congresul va fi prilejul schimbului de bune practici şi demarării unor proiecte comune. Înalta ţinută ştiinţifică, profesionalismul interlocutorilor de la Chişinău şi copleşitoarea lor deschidere şi atenţie cu care ne-au primit totdeauna obligă congresul să fie un regal şi să îi întâmpinăm cu aceeaşi atenţie.
Fişiere ataşate
STAFFUL MINISTERULUI EDUCATIEI DIN CHISINAU VA FI PREZENT LA CONGRESUL DE LA CONSTANTA.doc
(57.5 KiB) Descărcat de 24 ori
vioreldolha
 
Mesaje: 388
Membru din: 26 Noi 2005, 19:35

JUDETE DIN CARE MAI FACEM INSCRIERI

Mesajde vioreldolha » 22 Aug 2010, 09:06

Cei înscrişi până acum suntem cam 1000 de participanţi.
Ţinem ca până la congres să mai înscriem câte 5 colegi din jud Bihor, Covasna, Gorj, Mehedinţi şi Sălaj.
Am mai înscrie şi câte 3 colegi din Bucureşti (unele sectoare sunt slab reprezentate) şi din judetele Iaşi şi Ilfov.
Am mai înscrie şi câte 3 colegi din municipiul Sibiu, municipiul Alexandria, municipiul Ploieşti şi municipiul Baia Mare (aceste localităţi sunt slab reprezentate în delegaţiile respective).
Din celelalte judeţe nu refuzăm categoric înscrierile dar nu le încurajăm fiindcă depăşim capacitatea sălii. Cei care solicită înscrierea abia de acum trebuie să îşi asume posibilitatea ca la deschiderea lucrarilor să nu poată participa ci doar la activităţile din celelalte zile. Această regulă nu se aplică celor din judeţele în care noi încurajăm înscrierile.

Informatii noi privind procedura de inscriere, programul, precum si datele de contact ale persoanelor care vor astepta delegatiile si vor face repartizarea la hotel sunt postate sau le voi posta pe http://www.aiarad.ro/forum/viewtopic.php?f=11&t=1087

Tel 0723259290
vioreldolha
 
Mesaje: 388
Membru din: 26 Noi 2005, 19:35


Înapoi la Invatamant primar

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 5 vizitatori