CLASA PREGATITOARE- nelamuriri

CLASA PREGATITOARE- nelamuriri

Mesajde crissys » 26 Ian 2012, 16:45

Buna ziua
Va rog sa ma dumiriti si pe mine...functionez ca educatoare intr-o scoala mica din mediul rural, grupa combinata,copii cu varsta de 3-7 ani.
Colega mea, profesor p.i.p.p,preda la inv. primar - simultan 4 clase; in conditiile in care, in anul sc. 2012-2013 in clasa I vor intra 5 copii,la clasa pregatitoare 4, vor fi simultan cinci clase? nr de copii de sase ani nu permite infiintarea unei clase pregatitoare independente, iar scoala are doar doua sali: o sala de clasa +sala de gradinita;
am citit ceva referiri despre cum se va desfasura activitatea la clasa pregatitoare si seamana foarte mult cu ce facem ACUM la grupa pregatitoare, deci activitate bazata pe joc, fara evaluari si notari,doar incurajari sub forma unor buline colorate :mrgreen:( probabil pt ca cei responsabili cu inventarea legii nu stiu ca in invatamantul prescolar copiii sunt evaluati la sf. proiectelor tematice si nici ca primesc stimulente). In acest caz invatatorul cum va proceda, va intinde un pres in fata sobei dandu-le celor 2-3 copii de 6 ani jucarele, lipindu-le si gura cu leucoplast pt a nu bruia activitatea copiilor din celelalte 4 clase :roll:
Cine poate preda la clasa pregatitoare, profesorii pt inv. prescolar si primar sau si educatoarele cu specializarea invatator-educatoare?
Ce vor face acele educatoare ce au terminat lic. pedagogic si au ca singura specializare"educatoare", si mai functioneaza si in mediul rural unde copiii sunt putini,se aduna toate varstele pt a se incropi o grupa, iar acum plecand doua categorii de varsta raman sub efectiv, se desfiinteaza gradinita? Ce se intimpla cu ceilalti copii sub 6 ani din localitate in cazul acesta, unde vor fi inscrisi, cine se va ocupa de educatia lor?

Concluzia este ca educatoarele vor cadea "pe capete",in mediul rural nu vor mai exista gradinite,iar copiii de la tara nu mai au aceleasi drepturi cu copiii de la oras fiind vaduviti de orice bruma de educatie !
crissys
 
Mesaje: 36
Membru din: 20 Feb 2011, 20:32

Re: CLASA PREGATITOARE- nelamuriri

Mesajde ianchis » 28 Ian 2012, 00:49

Stimata colega, am citit cu atentie cele scrise de dvs. Din pacate, eu nu va pot ajuta cu lamuriri, ci doar cu o sugestie: nu cautati raspunsul intre colegi. Nu-l veti gasi. Eu am fost educatoare vreme de 8 ani, iar acum sunt invatatoare; traiesc si predau intr-unul din cele mai mari orase ale Romaniei, si se presupune ca macar cei din orasele mari ar trebui sa fie mai informati. Am pastrat legatura cu multe educatoare, suntem prietene si discutam mult. La scoala am deasemenea multe colege poate chiar mai informate decat mine. Si nimeni, dar absolut NIMENI nu stie NIMIC. Toata lumea presupune, isi da cu parerea, ghiceste, da in carti, mai prinde cate o veste de prin ziar sau de la TV, si cam atat. De aceea (daca va consoleaza cu ceva) va scriu ca nimeni nu este mai informat decat dvs. Asa ca nu va faceti griji, cu totii suntem in ceata. Si razboiul deja a inceput. Educatoarele nu vor sa renunte la copiii pe care i-au pregatit atatia ani, cand in sfarsit culeg si ele roadele muncii lor (sa nu mai punem si motivul scaderii numarului de copii). Invatatoarele nu vor acei copii pentru ca nu doresc sa lucreze cu varste atat de mici (ganditi-va ca ai un an de zile clasa a IV-a si apoi treci la clasa 0 - e socant) si nu au nici loc pentru ei. Si uite-asa se cearta lumea prin sedinte in vreme ce dl ministru Funeriu doarme foarte relaxat stiind ca a imbunatatit vizibil sistemul de invatamant peste noapte. Ce e rau este ca are si sustinatori. In fine.......
Stimata colega, stiu ca vreti sa aflati ce va fi, stiu ca ati dori macar o bruma de informare si cateva raspunsuri la zecile de intrebari pe care le aveti. Toti suntem in aceeasi oala. Dar nu avem ce face. Funeriu decide ceea ce trebuie sa faca mii de copii, parinti, educatori si invatatori din tara si punct.
In ceea ce priveste intrebarea legata de calificare (ce vor face educatoarele care sunt doar educatoare), eu am aceeasi intrebare: ce vor face invatatoarele care sunt doar invatatoare daca de acum incolo scoala va incepe cu clasa pregatitoare? Ele ce clasa vor lua daca nu se considera a fi calificate pentru copiii sub clasa I?
Doamne, sunt atatea intrebari pe care le tot invartim intre noi si nimeni nu se indura sa ne lumineze odata. Se bat cu pumnul in piept ca vor binele generatiilor viitoare, dar nu au inteles ca viitorul tarii sta in noi, dascalii. Daca noua nu ni se da nici o atentie, cum vom putea asigura viitorul copiilor si implicit al tarii?
Eu sper ca totusi, odata cu viitoarele alegeri sa cada planul asta stupid cu clasa 0 si sa le vina mintea la cap celor ce sunt la putere. De aceea, nu cred ca e cazul sa va agitati prea mult. Sunt sigura ca, si daca se va face clasa 0, anul acesta va fi doar experimental, dupa care noii conducatori vor vrea sa schimbe iarasi lucrurile si vom ajunge de unde am pornit.
Avatar utilizator
ianchis
 
Mesaje: 1450
Membru din: 09 Noi 2009, 16:56

Re: CLASA PREGATITOARE- nelamuriri

Mesajde sportiv » 28 Ian 2012, 01:14

ianchis,
Corecta interventia!Toată ,,lumea” însă vrea invațamânt primar de la 6 ani! Asta-i soluția.(găsită)
Toate cele bune! ( ție ,tuturor și nvășământului) :P
Avatar utilizator
sportiv
 
Mesaje: 3121
Membru din: 19 Ian 2008, 19:02
Localitate: Răcăciuni-Bacău

Re: CLASA PREGATITOARE- nelamuriri

Mesajde SandraCDZ » 28 Ian 2012, 11:41

Foarte bine punctat, ianchis! Eu insa sunt curioasa ce lamuriri se dau la acel telverde. Ca parintii pun intrebari, le spun de acel telverde si zambesc ironic sau dau din maini a lehamite.
O singura problema pot sa lamuresc din cele care s'au discutat aici si anume: clasa pregatitoare va intra in ciclul primar, drept urmare invatatoarele vor prelua acei copii. Daca educatoarele au dubla calificare si vor sa lucreze cu clasa pregatitoare ele vor trece la ciclul primar si vor fi invatatoare. Eu primesc aceeasi intrebare de la parinti, mereu si mereu: va exista continuitate? Adica daca un cadru didactic va prelua clasa pregatitoare o va duce pana in clasa a IV-a sau in clasa I schimba invatatoarea?
Sunt multe semne de intrebare si niciun raspuns.

Ce imi place mie [bineinteles, ironic vorbind] e faptul ca deciziile se iau asa, fara a fi luati in considerare tocmai cei care sunt afectati direct: cadrele didactice si parintii. E foarte corect si democratic, asa.
"Toţi oamenii mari au fost mai întâi copii. Dar puţini dintre ei îşi mai aduc aminte" (Antoine de Saint-Exupery)
Avatar utilizator
SandraCDZ
 
Mesaje: 56
Membru din: 24 Iul 2011, 13:49

Re: CLASA PREGATITOARE- nelamuriri

Mesajde vladdiana » 29 Ian 2012, 08:53

Dupa cum era de asteptat ,nici d-voastra -cadrele didactice nu sunteti lamurite . Va dati seama in ce situatie sunt parintii ?
Si acum sa va expun cazul meu ,poate reusiti sa ma luminati si mai ales sa ma sfatuiti cumva
1.fetita mea este nascuta pe 04.01.2007 , deci va implini 6 ani in ian.2013
2.planul parintilor - in sept.2012 copilul sa faca grupa pregatitoare la gradinita , iar in sept.2013 sa intre la scoala in clasa I (la 6 ani si 9 luni)
3.planul lui nea Funeriu ( ala de ii sufla consiliera ce sa spuna la o conferinta de presa ,iar el repeta ca papagalul ) ...???

Intrebari fara raspuns
1.copilul nu poate obtine nici derogarea referitoare la varsta -pentru 4 zile , deci vom incepe clasa I la aproape 8 ani ????
2.scolile nu sunt pregatite din nici un punct de vedere pentru a prelua copiii mici ( sali de clasa insuficiente, lipsa mobilierului adecvat , invatatoare care nu sunt pregatite sa lucreze cu grupe mici de varsta ,grupuri sanitare neadecvate varstei , siguranta copiilor mici pusi la un loc cu cei mari ...)
3.cadrul didactic care va prelua clasa 0 , va merge cu copiii intregul ciclu de 5 ani sau ii va preda altcuiva la clasa I ?
4.NU PUTEM FACE NIMIC pentru a schima acest nou sistem reformat ? Eu am tot sperat ca se va renunta la ideile astea pripite , dar vad ca nu inca . Putem schimba ceva ,cumva (petitii ,reclamatii...)?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri .
vladdiana
 
Mesaje: 2
Membru din: 30 Noi 2011, 07:44

Re: CLASA PREGATITOARE- nelamuriri

Mesajde roman10 » 29 Ian 2012, 15:36

Foarte bine ati punctat,dar cine ne aude...?...tot noi cei batjocoriti si calcati in picioare,adica educatori si parinti..
roman10
 
Mesaje: 2
Membru din: 18 Sep 2011, 18:31

Re: CLASA PREGATITOARE- nelamuriri

Mesajde viocro » 29 Ian 2012, 16:21

Învăţătoarele au mai lucrat cu copii de şase ani. Despre ce pregătire vorbiţi?
Au fost perioade în care, la şase ani, copii începeau obligatoriu clasa I, nu clasa pregătitoare.
E bine să vă spuneţi păsurile, nu e cinstit să strecuraţi aluzii care nu au niciun temei real.
viocro
 
Mesaje: 423
Membru din: 27 Feb 2008, 19:30

Re: CLASA PREGATITOARE- nelamuriri

Mesajde mia_lora25 » 29 Ian 2012, 16:33

Ce se va intampla in scolile unde nu sunt invatatoare cu dubla specializare? Nu se mai face clasa pregatitoare ? Legal nu au voie sa predea la clasa pregatitoare. Sunt o multime de intrebari care raman fara raspuns. Poate ne raspund cei care au creat acest haos in invatamant . Si uite asa mai apar iarasi divergente intre educatoare si invatatoare.Invatatoarele spun ca noi educatoarele nu avem experienta necesara pt a duce copiii pana in clasa a IV(chiar daca avem dubla specializare),noi ca sa nu ramanem mai prejos spunem ca nici ele nu au experienta necesara pt a lucra cu copiii de varsta mica si tot asa. Partea cea mai rea in tot acest haos este ca vor exista multe restrangeri de activitate anul acesta in invatamantul prescolar .In orasul in care locuiesc in aproape toate gradinitele vor fi restranse cel putin cate 2 posturi de educatoare.
mia_lora25
 
Mesaje: 14
Membru din: 04 Oct 2011, 19:30

Re: CLASA PREGATITOARE- nelamuriri

Mesajde viocro » 29 Ian 2012, 18:29

Metodologie_clasa_pregatitoare.pdf
(248.38 KiB) Descărcat de 239 ori
viocro
 
Mesaje: 423
Membru din: 27 Feb 2008, 19:30

Re: CLASA PREGATITOARE- nelamuriri

Mesajde viocro » 29 Ian 2012, 18:38

Brosura clasa pregatitoare_cl_I.pdf
(259.06 KiB) Descărcat de 231 ori
viocro
 
Mesaje: 423
Membru din: 27 Feb 2008, 19:30

Re: CLASA PREGATITOARE- nelamuriri

Mesajde marinaurel_80 » 29 Ian 2012, 19:30

O nelamurire am si eu:
In localitatea unde functionez intra la clasa pregatitoare 6 copii. Scoala are 2 posturi de invatator(simultan) la clasele I-IV. Gradinita are o singura grupa (combinata) cu 25 copii. De la clasa a V-a, elevii merg la scoala de la centru de comuna (singura cu personalitate juridica din comuna).
Ce vor face cei 6 elevi de la pregatitoare? Se vor duce tot la gradinita? Se va forma o clasa doar cu ei sau vor fi inclusi la simultan in scoala?
marinaurel_80
 
Mesaje: 1
Membru din: 29 Ian 2012, 18:53

Re: CLASA PREGATITOARE- nelamuriri

Mesajde july_g » 30 Ian 2012, 06:56

Buna dimineata. Nelamuriri am si eu, ca parinte si sper sa ma puteti ajuta.
Stiu ca multi parinti si educataori ma vor blama, insa eu consider ca este solutia corecta pentru copilul meu.
Am o fetita care in acest an , in iulie, va implini 5 ani. Nu este un geniu, dar e un copil istet. Cunoaste toate literele si cifrele, pe unele dintre ele chiar le scrie. Numele si-l scrie fara a mai avea nevoie de ajutorul meu. Mentionez ca nu am fortat copilul sa invete, ci a fost jocul ei preferat. In acest moment, este la grupa mijlocie, conform varstei. Cand am constatat ca incepe sa silabiseasca cuvintele, mi-am pus intrebarea daca nu se va plictisi la scoala in clasa I. Si am decis sa o inscriu de anul acesta la grupa pregatitoare, sarind peste grupa mare ( fac o paranteza sa va explic ce mi-a comunicat chiar ieri copilul meu: nu mai vreau la gradinita, mami; a urmat intrebarea mea: de ce?; pentru ca facem aceleasi lucruri ca si anul trecut. educatoarele copilului sunt f. bine pregatite, sufletiste, nu am nimic sa le reprosez, ci chiar sa le multumesc). Luand aceasta decizie, au aparut intrebarile: oare fac bine, oare nu fortez copilul, oare nu ii rapesc copilaria? Am luat legatura cu una dintre educatoare, care in prima faza, mi-a spus ca nu e o idee rea, dupa care s-a razgandit, spunand ca e prea mica.
Hotararea mea a ramas. Dar ca sa fiu sigura ca imi primeste copilul la grupa pregatitoare, am sunat la tel verde. Mi s-a dat un raspuns care m-a facut praf. Nu se primeste la pregatitoare pentru ca e prea mica si mi se recomanda inscrierea la grupa mare anul acesta, iar anul viitor inscrierea direct la clasa I, folosind dreptul de a face 2 ani intr-unul singur. Am solicitat inca un raspuns privitor la parerea mea ( ca e mai bine sa faca pregatitoarea cu un cadru didactic specializat decat sa oblig copilul sa invete in plus, acasa, pentru a face fata la clasa I, plus ca incepand de la anul clasa pregatitoare este obligatorie). Nu am primit inca nici un raspuns.
Intrebarea mea este : daca se pot inscrie la clasa I copii de 6 ani care nu au facut grupa pregatitoare dar pot fi evaluati de specialisti, de ce nu se pot evalua si copiii de 5 ani pentru inscrierea la grupa pregatitoare? Practic, este acelasi lucru.
Va multumesc pentru eventualele raspunsuri!
july_g
 
Mesaje: 5
Membru din: 30 Ian 2012, 06:36

Re: CLASA PREGATITOARE- nelamuriri

Mesajde crissys » 31 Ian 2012, 00:16

buna seara...
am sa incerc sa edific putin situatia expusa mai sus...procesul instructiv-educativ din gradinita se desfasoara conform unor programe, iar educatoarele isi planifica activitatea in functie de nivelul de varsta al grupei,de dezvoltarea psiho-somatica etc,etc...pt ca sunt o multitudine de factori determinanti in alegerea unei teme sau proiect abordat in gradinita; un mare aport il aduce si maiestria si priceperea educatorului in alegerea unei teme dar si interesul manifestat de copii este un argument de care educatoarele tin seama - de aici flexibilitatea intocmirii planificarii, a temelor si proiectelor alese - deci nici vorba de monotonie; cu toate astea, indiferent de temele alese,care mai de care mai atractive si impresionante, educatoarea trebuie sa urmareasca atingerea acelor obiective si finalitati specificate in programa: socializare si pregatire optima pt debutul in viata scolara ! daca dvs doriti ca fiica dvs sa invete sa scrie si sa citeasca de la gradinita in ciclul primar veti dori ca ea sa rezolve integrale, si tot asa...in liceu sa faca "medicina"...
nu vreau sa par ironica, dar sunt multi parinti entuziasti ce cad in capcana supra-aprecierii propriilor copii invatandu-i de la 3-4 ani alfabetul sau cine stie ce poezie cu zeci de strofe...sunt copii ce numara in cateva minute pina la 100, dar daca le ceri sa identifice cifra 4 nu se descurca; un altul stie pe de rost "Luceafarul" dar nu stie cu ce sunet incepe cuvantul "luceafar"...exista acea capacitate fantastica de memorare mecanica la varsta prescolaritatii, insusire ce ne uimeste de multe ori intrebandu-ne cum de un copil asa mic stie atatea lucruri...stie pt ca " copilul se naste de lume curios" iar creierul lui actioneaza ca un burete absorbind orisice informatie...stati linistita, cu aceiasi repeziciune poate si uita toate aceste informatii, "bagajul" lui pt viitor sunt achizitiile si deprinderile, cu astea trebuie sa plece din gradinita!
in speranta ca nu v-am lezat, o sa continui exprimandu-mi o parere personala in ce priveste metodologia de aplicare a legii introducerii clasei pregatitoare : inscrierea se face simplu, in conditiile specificate de lege,completand o cerere de inscriere,fie daca copilul a frecventat sau nu vreodata gradinita...evaluare va fi pt cei ce NU doresc sa-si dea copilul in clasa pregatitoare desi intrunesc conditiile - implinesc varsta de 6 ani pana la 15 sept 2012...pt ca vor fi si astfel de situatii, parintii vor fi obligati sa completeze o cerere in care sa argumenteze de ce doreste ramanerea copilului in gradinita, i se va recomanda verificarea/evaluarea copilului de catre o comisie...aici pot fi copii ce intampina dificultati de ordin psihic/fizic ce vor trebui "pasuiti" de d-l funeriu fie ca-i convine sau nu...in aceste conditii, acesti copii vor incepe clasa pregatitoare la aproape 7 ani, vor intra in clasa I la 8, iar dvs vreti ca fetita dvs sa intre in clasa I la 6 ani...ati fost refuzata pt ca se creeaza o diferenta prea mare de varsta intre copiii ce pot exista intr-o clasa (ma mir cum de si-au dat si ei seama - la cum merg ei otova).

in conditiile acestea, asteptam ca pe viitor sa se introduca legea inscrierii si frecventarii scolii de catre copii inca din stadiul intrauterin!
crissys
 
Mesaje: 36
Membru din: 20 Feb 2011, 20:32

Re: CLASA PREGATITOARE- nelamuriri

Mesajde july_g » 31 Ian 2012, 06:33

Multumesc d-na Crrisys pentru raspuns. Nu ma simt lezata de spusele dvs. si chiar nu fac parte dintre parintii care doresc pentru progeniturile lor sa fie mai destepti decat sunt. Am fost cadru didactic si credeti-ma, daca as fi observat la copilul meu doar capacitate de memorare, as fi lasat-o balta. Eu am expus situatia in cateva cuvinte simple, nevrand sa atrag atentia si nici sa ma laud cu copilul meu. Da, d-nele educatoare au confirmat ca are gandire logica, dar singura motivare impotriva a fost ca e "asa firava" in conditiile in care copilul meu la 4,5 ani are 1.15 m, constitutie atletica. Nici eu nu vreau sa fiu ironica, dar cum un parinte are dreptul sa-si dea copilul la 8 ani la scoala , cred ca si eu am dreptul ca al meu sa inceapa la 6 ani. Poate vreau sa scape mai repede de acest sistem de invatamant bolnav si mearga in strainatate sa-si continue studiile.
Sa stiti ca majoritatea celor de varsta mea suntem dati de 6 ani la scoala si integralele le-am facut cand trebuie, in clasa a 12a.
july_g
 
Mesaje: 5
Membru din: 30 Ian 2012, 06:36

Re: CLASA PREGATITOARE- nelamuriri

Mesajde july_g » 31 Ian 2012, 06:57

Si imi cer scuze ca imi permit sa va contrazic, insa evaluarea va fi si pentru cei de 6 ani care nu au frecventat grupa mare pregatitoare dar doresc sa intre in clasa I, conform brosurii, punctul 2.
july_g
 
Mesaje: 5
Membru din: 30 Ian 2012, 06:36

Următorul

Înapoi la Invatamant prescolar

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 7 vizitatori