Ce pĂŁrere aveţi despre introducerea opticii în clasa a IX-a?

Mesajde iace » 04 Dec 2004, 12:00

Si eu sunt de parere ca nu e cazul sa ne formalizam, si de obicei nu prea o fac, dar e si mai bine daca ti se spune acest lucru. Deci, buna, emilia! Imi place initiativa ta de a face un site care sa aiba si conturi pentru elevi. Sper sa reusesti lucrul acesta! Astept adresa site-ului cat mai curand,
toate cele bune,
iace
Avatar utilizator
iace
 
Mesaje: 1009
Membru din: 18 Sep 2004, 15:16
Localitate: Suceava

Re: Ce pĂŁrere aveĂži despre introducerea opticii în clasa a I

Mesajde soyuz » 07 Sep 2005, 12:12

Din punct de vedere al logicii materialului parcurs precum si a modului in care era parcurs materialul consider manualele Editurii Didactice si Pedagogice (da, cele dinainte alternativelor) ca fiind exceptionale. Ok, mici imbunatatiri se puteau face (orice este perfectibil) dar eu pun pariu cu oricine doreste ca in orice circumstante demonstrez ca acele manuale dau clasa oricarui manual alternativ.
De asemeni faptul ca cineva isi poate inchipui ca se pot preda elemente de optica inainte de a se forma logica asociata mecanicii unui elev imi arata ca exista multi visatori... :roll:

Optica se poate lipi frumos cu undele mecanice/electromagnetice asa cum era lipita inainte si pusa in clasa a 11-a deoarece atunci elevul are portiune din aparatul matematic (derivate si eventual ceva integrate precum si limite, trigonometrie) dezvoltat. Este cea mai mare eroare sa incerci sa faci optica si unde (ca banuiesc ca nu se renunta la ondulatorie) fara ca elevul sa fie versat in trigonometrie si analiza matematica cat de cat.

Soyuz

iace scrie:ÂŞi despre manualele aferente?

Mie personal mi se pĂŁrea mult mai logic a se începe cu mecanica Âşi a se termina cu optica... Îi vĂŁd deja pe elevi destul de speriaĂži de problemele de opticĂŁ, au probleme cu trigonometria, geometria, etc...
soyuz
 
Mesaje: 10
Membru din: 07 Sep 2005, 12:04

Mesajde iace » 08 Sep 2005, 15:27

Ma bucur ca esti de acord...
Din fericire anul acesta nu mai am a noua.
Avatar utilizator
iace
 
Mesaje: 1009
Membru din: 18 Sep 2004, 15:16
Localitate: Suceava

Mesajde marinela » 08 Sep 2005, 22:01

Dar eu ce ma fac? Am din nou a 9-a. La noi se merge pe verticala. Am toate clasele: 1 aIX-a, 3 a X-a, 1 a XI-a si 2 a XII-a. La corigente a mers tare greu. Nu se intelege optica prea bine.
Dar despre materia din clasa a X-a, ce parere aveti? In primul rand este multa! Va trebui sa "alergam".
Avatar utilizator
marinela
 
Mesaje: 263
Membru din: 20 Dec 2003, 19:49
Localitate: Bucuresti

Mesajde iace » 09 Sep 2005, 09:09

Bine ai revenit, marinela!
Eu anul acesta voi avea clase de a X-a, a XI-a si a XII-a. Toate cu 2 ore pe saptamana, mai putin una de a XI-a, care are profil electric, parca, si unde voi avea 3 ore pe saptamana. Dar cel mai mult ma bucur ca nu mai am a noua. Dar din incadrarea ta vad ca la tine se merge in continuare cu 3 ore de fizica pe saptamana, nu-i asa?
Avatar utilizator
iace
 
Mesaje: 1009
Membru din: 18 Sep 2004, 15:16
Localitate: Suceava

Mesajde marinela » 09 Sep 2005, 18:57

Buna iace!
Ma bucur sa te "aud". Noi suntem liceu teoretic si avem 5 clase de real matematica-informatica si o clasa de uman. Deci am trei ore pe saptamana la toate clasele.
Iti doresc un an scolar bun cu multe reusita.
Avatar utilizator
marinela
 
Mesaje: 263
Membru din: 20 Dec 2003, 19:49
Localitate: Bucuresti

Mesajde iace » 10 Sep 2005, 11:26

Da, uitasem ca liceul meu este tehnologic. Dar trebuie sa facem aceeasi materie, eu in doar doua ore. M-am descurcat pana acum, ma voi descurca si de acum inainte.
Si eu iti doresc un an scolar cat mai bun.
Avatar utilizator
iace
 
Mesaje: 1009
Membru din: 18 Sep 2004, 15:16
Localitate: Suceava

Mesajde verona_m » 16 Sep 2005, 13:06

revenind la problema initiala ...
ce parere aveti de programa de liceu - inceperea cu optica intr-a IX-a? Si excluderea electrostaticii din liceu?
Numai 2-3 profesori de fizica suparati pe chestia asta? Mie mi se pare total aiurita programa!

Scuze ca ma "bag" si eu in vorba. Nu mai lucrez in invatamant - pe acest topic m-a trimis iace (multumesc pt amabilitatea de a-mi raspunde), dar am o fetita eleva intr-a X-a, la un colegiu din Bucuresti. Si am fost prof de fizica 2 ani, si am ramas mai intai sentimental legata de scoala, apoi ca parinte, iar acum am un curs la o facultate.
Imi place ceea ce fac (lucrez in cercetare) - deci nu regret ca am plecat din inv., dar soarta inv in tara noastra a ramas o preocupare - mai ales ca, asa cum am specificat, sunt mama - fata e a X-a, baiatul e a V-a. asta ca o prezentare, pt ca e prima data cand sunt pe acest forum

Cred ca mecanica e cea mai accesibila parte a fizicii - mult mai vizibila pt tot omul decat celelalte ramuri - deci era logic sa inceapa cu ea. Si in plus, notiunile ei initiale sunt utilizate apoi de toate ramurile - miscarea, fortele, etc.
Optica e prost pusa pt ca ei nu stiu trigonometrie la inceput de a IX-a, nici macar sin2+cos2 = 1 sau sin(a+b). iar problemele, din cate am vazut, sunt mutate pur si simplu din fostul manual de a XII-a in asta, fara nici o modificare/adaptare. In plus, din cauza opticii, timpul acordat mecanicii a scazut drastic. Am inteles de la fiica+mea ca profii au trebuit sa dea teza neaparat din optica - ceea a lungit studierea capitolului asta pana in nov cel putin.
Deci, ca eu ma lungesc mereu la vorba, se mai poate face ceva? Se poate modifica programa, care mi se pare aiurea? Asculta cineva parerea profesorilor? Sau sunt eu inapoiata ca mi se pare in continuare logic sa inceapa a IX-a cu mecanica?

PS Cand am vazut manualul anu' trecut, m-am gandit ca cineva vroia sa isi justifice postul in minister - eu, n-am facut nimica? Cum, da am schimbat programa!!!! - dupa modelul din Zimbawe ! (glumeam). Mai ales ca s-au schimbat si alte programe - biologia incepe cu genetica (desi ei nu stiu ce-s aminoacizii), romana de-a IX-a e o chestie aiuritoare cu varstele omului in arta!!! s.a.m.d.
Dar si supozitia lui iace din acest thread este veridica (partea materiala!!)
verona_m
 
Mesaje: 24
Membru din: 15 Sep 2005, 11:24

Mesajde iace » 18 Sep 2005, 18:56

Buna, verona!
Sincer, cred ca solutia ar fi doar venirea unei ehipe noi, acolo la Consiliul National pentru Curricullum, una cu oameni care sa fie ancorati in realitate, nu sa fi pierdut contactul efectiv cu scoala romaneasca din ultimii zece ani.
Cica aici poti sa le sesizezi lor diverse...
http://cnc.ise.ro/contactati_ne.htm
Avatar utilizator
iace
 
Mesaje: 1009
Membru din: 18 Sep 2004, 15:16
Localitate: Suceava

Mesajde adibuzatu » 13 Noi 2005, 08:56

Buna ziua!

Dl Emil, ati sintetizat foarte bine materialele esentiale in domeniul IT-ului pentru un laborator modern. Aveti drepate cand spuneti ca este realizabil cu vointa multa si cu bani.

Fara bani, orice asociatie este moarta. Daca e moarta, nu poate face lumea o lume mai buna. Avem nevoie de bani. Trebuie sa antrenam oamenii romani cum sa obtina bani. Nu trebuie asteptat sa vina doar de la guvern. Am exemplificat in un comentariu pe forum despre succesul centrului de excelenta de la Constanta, din informatiile ce le am. Trebuie un schimb de experienta. Scoli de vara, training-uri, dar pana una alta discutii pe net. Apoi sa punem mana sa facem.

Despre bani. Aici (America de Nord) chiar si studentii cauta bani. Studentii merg pe strada, cantand, dansand, adunand colectii. Se ajunge la cazuri extreme si rare, cand fete fac streaptease si concursuri de tricouri ude si doneaza banii laboratorului de cercetare despre cancerul la san. Nu trebuie sa ajungem inca acolo. Dar copiii, sub indrumarea profesorului, pot sa faca un mini proiect de grant. Ne-ar trebui cutare si cutare, am gasit preturile pe net a fi asa, ne-am asigurat ca sunt cele mai ieftine, apoi cautam sponsori: de la firmele locale la ...Uniunea Europeana. Vor curge in curand bani. Nu multi, dar destui. Ne trebuie oameni ce stiu sa depuna cerere de granturi.

I-am injurat si eu la vremea mea pe americani. Dar o data ajuns pe acest continent, trebuie dat Cezarului ce-l al lui. Isi pun in cap si fac. Avem ce invata de la ei.

Cu respect,
Adrian Buzatu
A ne cunoaste propriile limite inseamna a ni le impune.
Avatar utilizator
adibuzatu
 
Mesaje: 25
Membru din: 29 Oct 2005, 01:55
Localitate: Montreal

Anterior

Înapoi la Fizică

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 5 vizitatori

cron