Ce pĂŁrere aveţi despre introducerea opticii în clasa a IX-a?

Mesajde marinela » 21 Oct 2004, 21:09

Buna!
Multumesc pentru incurajare!
Da, scoala este moderna, dar nu avem acces la toate facilitatile. Nu avem internet, de exemplu!
In schimb la Liceul Greco-Catolic avem acces la Internet si la calculator in cancelarie. De asemenea avem doi profesori pricepiti si inimosi., care pastreaza o pagina web www.lgrcat.ro. Am invatat mult de la ei.
Cu bine, pe curand, Marinela
Avatar utilizator
marinela
 
Mesaje: 263
Membru din: 20 Dec 2003, 19:49
Localitate: Bucuresti

Mesajde mariapopa » 21 Oct 2004, 21:17

Buna seara,
Imi cer scuze ca am intarziat cu raspunsul, dar zic eu, am avut motive intemeiate. Am asteptat sa tin ora; sa va spun ce s-a intamplat.
Dezastru, doar 2 elevi isi mai amintesc cate ceva.
Pentru ca in laborator am un calculator, am pus un CD de biologie cu ochiul si parca ceva incepea sa se lege. Greu.

Domnule Onea,
Va spun sincer, nu am stiut ca lectiile AEL nu sunt obligatorii; nu mai inteleg nimic; am facut planificari pe ore si profesori la laboratorul de informatica. Mi-ati putea spune pe ce va bazati cand spuneti ca nu sunt obligatorii?
Multumesc,
Maria
mariapopa
 
Mesaje: 140
Membru din: 17 Oct 2004, 14:26

Mesajde emil » 22 Oct 2004, 01:35

mariapopa scrie:Domnule Onea,
Va spun sincer, nu am stiut ca lectiile AEL nu sunt obligatorii; nu mai inteleg nimic; am facut planificari pe ore si profesori la laboratorul de informatica. Mi-ati putea spune pe ce va bazati cand spuneti ca nu sunt obligatorii?
Multumesc,
Maria


Insist si subliniez. Lectiile pe calculator NU sunt obligatorii
Nu exista nici un act, nici o nota care sa spuna asa ceva. Ele sunt recomandate dar, in nici un caz obligatorii. Daca va obliga cineva sa le folositi, sesizati orice institutie oficiala si vi se va da dreptate!
Utilizarea calculatorului reprezinta o altenativa dar nu un scop in sine.
Calculatorul este un instrument ca oricare altul, pe care il puteti folosi sau nu. Din pacate, unii obidienti oficiali, nu inteleg sau se fac ca nu inteleg recomandarile.
Eu va recomand sa folositi calculatorul cat puteti de des, fara a forta lucrurile si alegandu-va modalitatea care va convine.
Intrebarea mea: pe ce va bazati cand spuneti ca lectiile "ael" sunt obligatorii?!!
...
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2737
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

Mesajde iace » 22 Oct 2004, 10:00

Pentru ca am vazut ca discutiile s-au indreptat un pic inspre altceva decat spune subiectul, va invit pe toti sa dezbatem probleme AEL, soft educational in fizica, matematica, biologie, etc., la un alt subiect. Va multumesc,
iace
Avatar utilizator
iace
 
Mesaje: 1009
Membru din: 18 Sep 2004, 15:16
Localitate: Suceava

Mesajde mariapopa » 22 Oct 2004, 13:08

Buna ziua,
Multumesc mult domnule Emil Onea.
Am scapat de o obsesie: respectarea intocmai a planificarii.Asta nu inseamna ca voi lasa calculatorul deoparte; uneori apar perturbari si trebuie sa te abati de la aceasta planificare.
Numai bine,
Maria
mariapopa
 
Mesaje: 140
Membru din: 17 Oct 2004, 14:26

profi de fizica, nu dormiti!

Mesajde iace » 25 Oct 2004, 16:55

Marinela, dar oare nu mai sunt si alti profesori de fizica inscrisi pe didactic.ro? Numai noi doua? Trebuie sa mai facem putina propaganda am impresia...
Cum mai merge cu optica?
Eu am trecut la lentile...a fost mai uÂşor decât la oglinzi, se vede cĂŁ au început sĂŁ priceapĂŁ cam cum stĂŁ treaba cu construcĂžiile de imagini, cu convenĂžiile de semne...Plus cĂŁ lentile au mai fĂŁcut în gimnaziu. ÂŞi s-au mai apucat sĂŁ înveĂže (mai ales cei cu note rele... clasele de a IX-a au facut toate sedinte cu parintii).
Avem acelaÂşi manual?
Avatar utilizator
iace
 
Mesaje: 1009
Membru din: 18 Sep 2004, 15:16
Localitate: Suceava

Mesajde marinela » 25 Oct 2004, 21:34

Iace draga, se pare ca numai noi suntem. Eu ma bucur, caci mult timp am fost singura. Sa zicem ca merge mai bine la lentile. E greu cu conventia semnelor. Manualul ales neinspirat de mine de la Editura ALL, nu a venit in scoala. Asa ca eu predau si copiii invata din caiete. Probleme facem din culegeri si din Revista "Evrika". Apropo ai citit despre cartea mea? Nu vrei sa-ti trimit un exemplar sa vezi daca iti place?
Marinela
Avatar utilizator
marinela
 
Mesaje: 263
Membru din: 20 Dec 2003, 19:49
Localitate: Bucuresti

Mesajde emil » 26 Oct 2004, 00:00

marinela scrie:Apropo ai citit despre cartea mea? Nu vrei sa-ti trimit un exemplar sa vezi daca iti place?
Marinela

Ati pus cartea pe didactic?
Vrem sa o vedem!
Multumim :)
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2737
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

Mesajde iace » 26 Oct 2004, 13:50

Am vazut-o la sectiunea manuale de mult, de cand m-am inscris... Chiar mi-o trimiti? Nu-mi vine sa cred... Sigur cĂŁ vreau. Te felicit ca ai avut ambitia, perseverenta si curajul sa faci o carte. Stau si ma gandesc daca eu as fi capabila de asa ceva. Nu cred! Adica idei am (stii cum se numeste omul cu idei...), dar niciodata nu am avut timp si liniste pentru a ma apuca de facut o carte (ce scuza buna...)... Am sa iti trimit adresa mea prin mailul personal. Iti multumesc anticipat. Iti promit un comentariu pe masura cartii.
iace[/img][/quote]
Avatar utilizator
iace
 
Mesaje: 1009
Membru din: 18 Sep 2004, 15:16
Localitate: Suceava

optica IX

Mesajde gurita » 27 Oct 2004, 23:11

Buna!
Intru direct in subiect ca nu imi prea plac introducerile.
In ce priveste optica din clasa a IX-a am o parere proasta cel putin din doua motive: se preda inainte de a preda notiuni de baza cum ar fi marimile scalare si vectoriale. Al doilea motiv este ca mi se pare mai potrivit sa fie studiata in clase mai mari si nu asa simplificata cum este prevazut pt cls. a IX-a. Eu, oricum, mi-am planificat ore pentru marimi fizice si operatii cu acestea iar optica am lasat-o pentru sfarsitul anului.
Ceea ce ma intereseaza pe mine in momentul de fata este unde as putea gasi informatii privitoare la lucrul la catedra cu jumatate de norma: cum se considera vechimea, am dreptul sa pastrez dirigentia, cum se va calcula salariul, etc. Poate ca stiti ceva.
gurita
 
Mesaje: 2
Membru din: 12 Oct 2004, 22:30

Bine ai venit!

Mesajde iace » 28 Oct 2004, 11:37

:D URAAAA!!!! Ma bucur ca a mai aparut un profesor de fizica...Incetul cu incetul poate ne vom aduna mai multi si vom schimba mai multe pareri. Super ca te-ai gandit sa lasi optica pentru sfarsitul anului si sa incepi asa cum era si normal cu notiuni de baza... Dar sunt curioasa daca exista vreun prof care sa aiba o parere pozitiva si argumentata despre introducerea opticii la inceputul clasei a IX-a.
Cât despre jumatatea de norma pe care vrei sa ti-o pastrezi + dirigentia, nu cred sa fie vreo problema. Cel mai bine te poate lamuri in legatura cu salarizarea in acest caz secretara scolii, si cu vechimea tot ea... eu zic ca daca ai jumatate de norma iti merge numai jumatate de vechime iar salariul va fi ceva mai mult decat jumatate din salariul normal. Poate incerci un mesaj pe tema asta la alta sectiune a forumului, caci aici la fizica nu se uita prea multa lume... Poate sunt altii care au chiar trecut printr-o astfel de situatie si te pot ajuta mai bine. Incearca un topic nou la CAFENEA. Marinela, tu ce spui?
Avatar utilizator
iace
 
Mesaje: 1009
Membru din: 18 Sep 2004, 15:16
Localitate: Suceava

Va scriu pentru prima data....

Mesajde emap » 07 Noi 2004, 20:19

Desi am cont de ceva vreme si citesc curent informatiile pe care ni le oferiti (MULTUMESC!), dar si unele discutii de pe forum, am fost mereu grabita si nu v-am scris pana in prezent. Numele meu este Emilia Pausan si sunt profesor de fizica in cadrul Liceului Teoretic Tudor Vladimirescu din Bucuresti (este civilizat sa ma prezint, la primul mesaj).
Acest subiect, legat de laboratorul de fizica in general, este unul de mare interes pentru mine. Lucrurile nu sunt de loc simple atunci cand doresti actualizarea truselor de fizica, iar in ceea ce priveste sistemele computerizate pentru achizitia de date, veti afla ca o singura placa, buna, este in jur de 1000$. O informatie importanta: dupa ce o veti avea veti constata faptul ca, folosind, nu senzori speciali, ci componente ale trusei clasice de laborator, puteti realiza multe experimente. Este o adevarata bucurie!
Dar, din nou, trusele clasice trebuie actualizate, si ar fi foarte indicat un videoproiector. Nu este de loc un moft. De mai bine de un an incerc diferite solutii, dar acum am inteles ca trebuie "sa ma dau peste cap" pentru o sponsorizare. Mi-ar fi extrem de utile urmatoarele informatii, ce tin de legislatie:
1. In cazul fericit in care ai identificat un sponsor dispus sa te ajute, aceasta sponsorizare poate fi directionata spre liceu, sau ea ajunge la primarie, iar de acolo.....
2. In cazul in care se verifica informatia prezentata anterior, care ar fi solutia cea mai simpla, dar care sa nu creeze dificultati financiare sponsorului?
Ultima oară modificat de emap pe 07 Noi 2004, 20:29, modificat 1 dată în total.
emap
 
Mesaje: 63
Membru din: 03 Feb 2004, 17:48

Din graba!

Mesajde emap » 07 Noi 2004, 20:28

Cum nimic nu este intamplator, am inclus mesajul in aceasta sectiune, desi initial am dorit sa il integrez intr-o alta zona. Dar ma simt in largul meu langa profesori de fizica, iar Marinela imi este si colega in cadrul unui curs de master. Nu stiam de ce a "disparut" de pe forumul acelui curs.

Marinela, eu m-am tinut de cuvant si am participat la CNIV 2004, desi am dorit o participare a grupei noastre de lucru. Am fost insa reprezentati prin trei dintre studentii cursului nostru (Mihaela Garabet, Felicia Huides si cu mine). Si a meritat: 3 participari si 2 premii. Te asteptam oricand alaturi de noi.
Poate voi promova si eu cartile mele pe acest forum.
Cu drag,
Emilia
emap
 
Mesaje: 63
Membru din: 03 Feb 2004, 17:48

Re: Va scriu pentru prima data....

Mesajde emil » 07 Noi 2004, 21:43

emap scrie:Desi am cont de ceva vreme si citesc curent informatiile pe care ni le oferiti (MULTUMESC!), dar si unele discutii de pe forum, am fost mereu grabita si nu v-am scris pana in prezent. Numele meu este Emilia Pausan si sunt profesor de fizica in cadrul Liceului Teoretic Tudor Vladimirescu din Bucuresti (este civilizat sa ma prezint, la primul mesaj).
Acest subiect, legat de laboratorul de fizica in general, este unul de mare interes pentru mine. Lucrurile nu sunt de loc simple atunci cand doresti actualizarea truselor de fizica, iar in ceea ce priveste sistemele computerizate pentru achizitia de date, veti afla ca o singura placa, buna, este in jur de 1000$. O informatie importanta: dupa ce o veti avea veti constata faptul ca, folosind, nu senzori speciali, ci componente ale trusei clasice de laborator, puteti realiza multe experimente. Este o adevarata bucurie!
Dar, din nou, trusele clasice trebuie actualizate, si ar fi foarte indicat un videoproiector. Nu este de loc un moft. De mai bine de un an incerc diferite solutii, dar acum am inteles ca trebuie "sa ma dau peste cap" pentru o sponsorizare. Mi-ar fi extrem de utile urmatoarele informatii, ce tin de legislatie:
1. In cazul fericit in care ai identificat un sponsor dispus sa te ajute, aceasta sponsorizare poate fi directionata spre liceu, sau ea ajunge la primarie, iar de acolo.....
2. In cazul in care se verifica informatia prezentata anterior, care ar fi solutia cea mai simpla, dar care sa nu creeze dificultati financiare sponsorului?

Si eu, desi nu sunt profesor de fizica, sustin existenta laboratoarelor asistate de calculator. Cardul de achizitie este intr-adevar cheia, dar lu la pretul pe care il spuneti! Cu 1000 usd puteti lua chiar trei si cu software aferent. Mai sunt si device-uri pentru controlul motoarelor pas cu pas, si acvestea utile in laborator, apoi microscopul asitatat, etc..
Am auzit ca o firma face oferte de laptopuri cu videoproiector si ecran la sub 2000 USD (EUR!) pe pachet.
Cat priveste sponsorizarea, trebuie sa gasiti pe cineva cu mare interes, ceea ce este destul de greu. Mai bine un proiect catre un finantator UE sau un lobby puternic catre MEC pe care sa=l determinam sa nu mai cheltuie banii pe lucruri mai putin utile...
Eu vad util un proiect cu Politehnica, pentru ca interfetele intre instrumentele de laborator si computer, pot fi si construite cu mijloace simple si asistate de LabView, pentru care aveti licenta free in scoala.
Solutii sunt multe si ar fi bine sa facem un grup de lucru pentru un astfel de proiect.
Succese!
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2737
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

Politehnica m-a ajutat deja, dar...

Mesajde emap » 07 Noi 2004, 22:46

Primind licenta programului LabVIEW, nu am pierdut timp si am realizat pentru elevii mei cateva softuri de simulare. Am participat la cateva conferinte organizate in cadrul Politehnicii si Compania National Instruments ne-a oferit o placa de achizitie (NIDAQ 6013). Am realizat si primele experimente, reusite!
Problema mea: am in laboratorul de fizica un singur calculator, iar acesta a fost primit de noi dupa ce compania amintita de-a donat acel card (l-am primit direct de la reprezentantul companiei, in cadrul unei conferite LabVIEW). Am muncit mult, dar a fost extrem de placut. Poate nu este termenul potrivit, dar asa am simtit: bucurie. Pentru unele experimente am stat si pana la orele 23 in scoala si imi era de-a dreptul ciuda ca ziua are atat de putine ore.

Cum procedez insa la ore: toti elevii sunt adunati in porimele 2 randuri (avem mese lungi de laborator si se aseaza 7, inghesuiti, la fiecare dintre ele, plus 2 pe interval). Modific rezolutia astfel incat sa poata fi vazut pe monitor, dar in conditiile acestea nu mai pot continua. In afara orelor de curs stau alaturi de mine mai putini elevi si atunci conditiile sunt mai bune. Dar nu este suficient!
emap
 
Mesaje: 63
Membru din: 03 Feb 2004, 17:48

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Fizică

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator